Αύξηση του πληθυσμού του δάκου, λόγω του δροσερού καλοκαιριού, στους ελαιώνες του Νομού Σερρών διαπιστώνει η ΔΑΟΚ Σερρών, κυρίως όμως σε κτήματα και καλλιέργειες που δεν έχουν προβεί στους απαραίτητους ψεκασμούς καταπολέμησής του. Μετά από ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε ελαιοκτήματα, διαπιστώθηκε η ύπαρξη του μύκητα -ανάλογα με τις συνθήκες εμφάνισής του- γνωστού με το όνομα «βούλα», «ξεροβούλα» ή «σαποβούλα».
Όπως τονίζει ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Σερρών, Ιωάννης Μυλωνόπουλος, ο αυξημένος πληθυσμός του δάκου δεν έχει προκαλέσει προβλήματα στα κτήματα που έχουν φροντιστεί σωστά, ωστόσο σε κάποια άλλα που δεν έχουν προβεί στην καταπολέμηση του εντόμου έγκαιρα έχει εμφανιστεί η συγκεκριμένη ασθένεια. «Στον Νομό Σερρών δεν εφαρμόζεται πρόγραμμα δακοκτονίας. Οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν έγκαιρα ψεκασμούς, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, εφόσον όμως η συγκομιδή του καρπού απέχει τουλάχιστον έναν μήνα», τονίζει ο κ. Μυλωνόπουλος και προσθέτει πως, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, η συγκομιδή ξεκινά νωρίτερα στις Σέρρες, περίπου στα μέσα Οκτωβρίου, καθώς οι συνθήκες είναι διαφορετικές.
Σε όλο τον Νομό Σερρών, καλλιεργούνται περίπου 53.000-55.000 στρέμματα ελιάς, ως επί το πλείστον ξηρικής καλλιέργειας. Η ποικιλία που υπερισχύει είναι της Χαλκιδικής και παρά το γεγονός ότι αφορά την επιτραπέζια ελιά, το μεγαλύτερο μέρος της οδηγείται προς ελαιοποίηση. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνόπουλο, υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για την ελαιοκαλλιέργεια στον νομό, αφού αποφέρει ένα καλό εναλλακτικό εισόδημα. Ωστόσο, γίνονται σοβαρά λάθη, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας των ελαιοπαραγωγών, τόσο στην επιλογή των ποικιλιών όσο και στην επιλογή εγκατάστασης των ελαιώνων.
Πηγή: www.ypaithros.gr
Discussion about this post