Στον γεωγραφικό χώρο της Θράκης πραγματοποιείται μια διαδρομή στον χρόνο, με σημείο αναφοράς καλλιέργειες που έθρεψαν γενιές από την αρχαιότητα. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ευρύτερου εκπαιδευτικού σχεδιασμού του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης. Κατά την περίοδο 2018-2019, το πρόγραμμα «θρακικές καλλιέργειες και υγεία», με διάρκεια 90 έως 120 λεπτά, θα λαμβάνει χώρα στο μουσείο, απευθυνόμενο σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι σχεδιασμένο και υλοποιείται από την ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο, Κική Χριστοδούλου. «Στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τους μουσειακούς χώρους, ώστε να αποκτήσουν τη συνήθεια επισκέψεων στα μουσεία, να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των μουσειακών αντικειμένων και να αναπτύξουν τις δημιουργικές και τις συνεργατικές τους ικανότητες».
Οι μαθητές θα ενημερωθούν για την αγροτική παραγωγή της Θράκης, με εδώδιμα ή εισαγόμενα φυτά, από το μακρινό παρελθόν έως σήμερα. Η κα Χριστοδούλου παρουσιάζει τις κυριότερες θρακικές καλλιέργειες: τις γηγενείς (αμπέλι, ελιά, κ.ά.), αλλά και αυτές που ήρθαν από το εξωτερικό και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας (βαμβάκι, καλαμπόκι, κ.λπ.).
Πηγή: www.ypaithros.gr
Discussion about this post