Τo Σάββατο 22-9-2018, και ώρα 10:00, έγινε η τελετή μετονομασίας της οδού Ορφέως σε οδό «Ταγματάρχη Εμμανουήλ Μινωτάκη» στις Φέρες και τα αποκαλυπτήρια στήλης που αναφέρεται στον Ταγματάρχη Εμμανουήλ Μινωτάκη, ο οποίος ως Αντιπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην «Διεθνή Επιτροπής Διαχάραξης Ελληνοτουρκικών Συνόρων» σε εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, συνέβαλλε καθοριστικά για την παραχώρηση της νησίδας «Δέλτα» (Γκιαούρ-Αντά) στην Ελλάδα.
Με την παρουσία του ΓΕΕΦ Κύπρου κ. Λεοντάρη Ηλία, του Διοικητή του Δ΄ ΣΣ κ. Καμπά Γεωργίου, του Διοικητή της 12ης Μεραρχίας κ. Κούκου Δημητρίου, του Διοικητή της 31ης Μ/Κ κ. Παπαθανασίου Αθανασίου, του Αντιδημάρχου του Δήμου Πλατανιά Κρήτης κ. Μαλακωνάκη Ιωάννη, του Προέδρου της Τοπικής Κοιν. Δελιανών κ. Κατσουλάκη Εμμανουήλ, των ανεψιών του τιμώμενου Ταγματάρχη, Στυλιανού Μινωτάκη και Γεωργίου Μινωτάκη, του Προέδρου του Συλλόγου των Κρητών Έβρου κ. Παυλάκη, του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη Ευάγγελου, του Αντιδημάρχου Φερών κ. Γκότση Νικολάου, του Προέδρου της ΔΕΥΑΑ κ. Ουζουνίδη, Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων, άλλων στρατιωτικών, θρησκευτικών, αστυνομικών και πολιτικών αρχών και πλήθος κόσμου έγινε η μετονομασία της οδού Ορφέως σε οδό «Ταγματάρχη Εμμανουήλ Μινωτάκη»
Στις 24 Ιουλίου του 1923 υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάννης και η Ελλάδα με την Τουρκία έπρεπε να διαχαράξουν τα σύνορα τους. Για αυτό τον λόγο συστάθηκε διεθνής επιτροπή διαχαράξεως των Ελληνο-Τουρκικών συνόρων. Σύμφωνα προς το άρθρο 5 της Συνθήκης της Λωζάννης, η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας διόρισε, αρχικά τον Αντισυνταγματάρχη Πεζικού Κ. Βεντήρη, από την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής μέχρι το Δεκέμβριο 1925. Ο Ταγματάρχης Εμμανουήλ Σ. Μινωτάκης του Γενικού Επιτελείου, από το Δεκέμβριο 1925 μέχρι του τέλους των εργασιών.
Ένα από τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η επιτροπή ήταν η περιοχή του ΔΕΛΤΑ, καθώς σε ένα διχαλωτό σημείο το ποτάμι χωρίζεται σε δυο βραχίονες τον Δυτικό και το Ανατολικό όπου είναι και τα σύνορα της Ελλάδος –Τουρκίας σήμερα .
Η έκταση μεταξύ των δυο βραχιόνων ήταν νησί με έκταση 100.000 στρεμμάτων που έφερε την τουρκική ονομασία Γκιαούρ Αντάς (Νησί των απίστων). Σήμερα η νησίδα ονομάζεται ΔΕΛΤΑ του Έβρου. Η Τουρκία απαιτούσε την τοποθέτηση του Συνόρου στον Δυτικό βραχίονα του ποταμού, παρουσιάζοντας πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας εκτάσεων Οθωμανών πολιτών, που ο Μινωτάκης πέτυχε να μην αναγνωρισθούν, αλλά και εμμένοντας ότι ο κύριος ρους του ποταμού διερχόταν από εκεί. Κάτι που δεν ευσταθούσε. Ένα από τα πολλά επιχειρήματα της Ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ότι η ποτάμια ναυσιπλοΐα για την Αδριανούπολη από τα αρχαία και βυζαντινά χρόνια γινόταν από τον Ανατολικό βραχίονα, όπου βρισκόταν και το λιμάνι της πόλης της Αίνου. Ο Συνταγματάρχης Μπάκερ Πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής διαχαράξεως των Ελληνο-Τουρκικών συνόρων αφού εξέτασε τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών αποφάσισε ότι ο κύριος ρους του Έβρου ήταν ο Ανατολικός βραχίονας. Αυτό σήμανε και την παραμονή του ΔΕΛΤΑ στην Ελληνική επικράτεια.
Στις 13-3-1927 το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο Φερών μετά από εισήγηση του συμβούλου Παύλου Μιχαηλίδη με την 78η απόφαση του, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης της τοπικής κοινωνίας προς τον Ταγματάρχη Εμμανουήλ Μινωτάκη προχώρησε στην ονοματοδοσία της τότε οδού Συντριβανίου – Τούρκικου Στρατώνα σε οδό «Ταγματάρχη Εμμανουήλ Μινωτάκη». Με την 429/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης αποφασίστηκε ομόφωνα για την ιστορική αποκατάσταση η μετονομασία της οδού Ορφέως σε οδό «Ταγματάρχη Εμμανουήλ Μινωτάκη».
Ο Εμμανουήλ Μινωτάκης γεννήθηκε στα Χανιά το 1898 και σε ηλικία 16 ετών φοιτά στη Σχολή Ευελπίδων, συνεχίζει τη σταδιοδρομία του στον Ελληνικό Στρατό συμμετέχοντας στην ανωτέρω επιτροπή διαχάραξης των Ελληνοτουρκικών συνόρων κατ’ εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, στην Κεντρική Επιτροπή Οχύρωσης των παραμεθόριων περιοχών και τέλος αποστρατεύεται το 1939 με το βαθμό του Συνταγματάρχη για λόγους υγείας. Απεβίωσε στις 14-6-1940 σε ηλικία 42 ετών από φυματίωση.
Ο Αντιδήμαρχος Φερών & Πρωτογενούς Τομέα
Γκότσης Νικόλαος
Discussion about this post