Μεγάλες μειώσεις θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις, η έκδοση των οποίων καθυστερεί επί 42 μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί πάνω από 91.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.
Οι νέες συντάξεις πλέον θα βαίνουν συνεχώς μειούμενες, καθώς εξαρτώνται άμεσα από την οικονομική ύφεση ή ανάπτυξη, την ανεργία, τους μισθούς και τη γήρανση του πληθυσμού, ενώ προβλέπονται ρήτρες ηλικίας για τον ασφαλισμένο που θα λάβει τη σύνταξη, ρήτρα προσδόκιμου ζωής, όπως και ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για το Ταμείο.
Αυτό σημαίνει ότι σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, υψηλής ανεργίας, χαμηλών μισθών λόγω ευέλικτων μορφών απασχόλησης και συνεχούς γήρανσης του πληθυσμού το ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα προκύπτει από το νέο σύστημα ασφάλισης – τη νοητή κεφαλαιοποίηση – θα είναι όλο και μικρότερο.
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Σάββα Ρομπόλη και τον αναλογιστή υποψήφιο διδάκτορα του ίδιου πανεπιστημίου κ. Βασίλη Μπέτση, μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα ξεκινήσουν από το 22% και ενδέχεται να ξεπεράσουν – σε δέκα έτη – το 30%. Δηλαδή οι επικουρικές συντάξεις θα βαίνουν συνεχώς μειούμενες.
Ενδεικτικό του τρόπου που λειτουργεί το νέο σύστημα υπολογισμού είναι το γεγονός ότι οι υπολογισμοί των δύο ειδικών δείχνουν πως για να παραμείνει η μέση επικουρική σύνταξη στα σημερινά επίπεδα των 130 έως 170 ευρώ, θα πρέπει η ανεργία να μειωθεί κάτω του 10% την επόμενη δεκαετία και να δημιουργούνται θέσεις πλήρους απασχόλησης. Εφόσον παραμείνει η τάση ραγδαίας αύξησης των ευέλικτων θέσεων απασχόλησης, τότε το ποσοστό της ανεργίας θα πρέπει μειωθεί περαιτέρω.
Τις μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές τους θα υποστούν τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην της ΔΕΗ, υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί – τουριστικοί πράκτορες κ.ά..
Πηγή: www.cnn.gr
Discussion about this post