Η 18η Σεπτεμβρίου 2013 μόλις είχε διανύσει τα πρώτα της λεπτά. Το ρολόι δείχνει 00.05… Είναι η στιγμή που ο Παύλος Φύσσας λαβωμένος από μαχαίρι, καταδεικνύει τον Γιώργο Ρουπακιά ως τον άνθρωπο που τον χτύπησε στο Κερατσίνι. Ο 34χρονος μουσικός έχει σηκώσει την μπλούζα του, δείχνοντας το θανάσιμο χτύπημα που δέχθηκε.
Ο Παύλος Φύσσας (καλλιτεχνικό όνομα Killah P), γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1979 και ήταν καλλιτέχνης της ραπ. Μέσω της μουσικής του μιλούσε για πρόσφυγες, μετανάστες, για τη βία του κατεστημένου, για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και του Κάρλο Τζουλιάνι, διαδηλωτή στη Γένοβα το 2001.
Πέντε χρόνια έχουν περάσει από το μοιραίο βράδυ, που ο Παύλος Φύσσας μετατράπηκε από τον καλλιτέχνη με το όνομα Killah P σε σύμβολο κατά του φασισμού. Όλα ξεκίνησαν στην καφετέρια «το Κοράλι», όπου ο 34χρονος μουσικός μαζί με μερικούς φίλους του κάθισαν, προκειμένου να παρακολουθήσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα. Ανάμεσά τους και ο Δ. Μελαχρινόπουλος, ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας που κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου εκδικάζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής.
Όπως περιέγραψε, τα βλέμματα ήταν ήδη τεταμένα πριν καν η παρέα του Π. Φύσσα αποχωρήσει από το μαγαζί. «Μέσα στην καφετέρια ήταν δύο τύποι που μας κοίταζαν περίεργα, πολύ έντονα. Λέω του Παύλου «γιατί αγριοκοιτάνε αυτοί; Έγινε κάτι;». «Όχι», μου λέει απλά είχε γίνει ένας σχολιασμός, γιατί ο ένας φορούσε την μπλούζα ανάποδα. Αυτοί οι δύο όλη την ώρα ασχολούνταν με τα κινητά τους. Έφυγαν μετά τη λήξη του αγώνα, ανέφερε.
Κατά την έξοδο της παρέας από το «Κοράλι», σύμφωνα με το μάρτυρα, είδε 4 – 5 άτομα στη μέση του δρόμου κι άλλους τόσους ψιλοκρυμμένους στα πεζοδρόμια. «Ο ένας κρατούσε ένα καδρόνι, ο άλλος ένα στιλιάρι κι ένας ακόμα τον είδα που έβαζε σιδηρογροθιά. Είχαν μαύρες μπλούζες και παντελόνια παραλλαγής» περιέγραψε.
Στη συνέχεια και ενώ η παρέα θέλησε να περάσει απέναντι το δρόμο, «ξαφνικά ακούμε ένα ποδοβολητό, οχλαγωγία και βλέπουμε πίσω γύρω στα 30 με 40 άτομα που μας έβριζαν. Φώναζαν «ελάτε εδώ κότες θα σας γ.., θα σας σκοτώσουμε», ένιωσα ότι μας έκαναν ψυχολογικό πόλεμο. Κάποια κράταγαν κράνη στα χέρια τους, φόραγαν οι περισσότεροι ρούχα παραλλαγής και άρβυλα. Ο Παύλος είπε στα κορίτσια να φύγουν για το σπίτι και βλέπουμε να έρχονται καταπάνω μας… ήμασταν οκτώ… μας λέει ο Παύλος «τρέξτε» αρχίζουμε και τρέχουμε, κάποιοι έστριψαν σε έναν δρόμο».
Τότε, ο Παύλος Φύσσας δέχεται επίθεση από περίπου πέντε άτομα, τα οποία έκαναν χώρο όταν εμφανίστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς. «Δεν είδα ότι κρατούσε κάτι. Οι άλλοι τον χτυπούσαν, έκαναν χώρο στον Ρουπακιά για να αποδυναμώσουν τον Παύλο, να πάει αυτός να τον χτυπήσει… σαν να έκαναν ένα κλοιό για να μην πάει κανείς να βοηθήσει τον Παύλο» περιέγραψε και πρόσθεσε: «Πλησιάζει ο Ρουπακιάς, σχεδόν έπεσε πάνω του, έκανε δυο φορές μια κίνηση με το χέρι του κι έφυγε. Μετά κατάλαβα ότι είχε μαχαιρώσει τον Παύλο. Δεν υπήρξε μεταξύ τους συμπλοκή. Του επιτέθηκε κατευθείαν».
Μερικά λεπτά αργότερα, ο 34χρονος μουσικός δεν άντεξε. «Του έδωσα ένα μπουκάλι νερό αλλά το έφτυσε. Τότε κατέρρευσε… ήρθε και η Χρύσα. Ψάχναμε τρόπο να τον πάμε νοσοκομείο. Σταματάγαμε αμάξια. Πέρασε μια γυναίκα που μας είπε ότι ήταν νοσηλεύτρια, του πήρε τον σφυγμό και μας είπε γρήγορα ασθενοφόρο. Ο Παύλος είχε ασπρίσει ολόκληρος. Το ασθενοφόρο έκανε κανένα μισάωρο να έρθει. Όταν πήγαν να τον πάρουν οι τραυματιοφορείς ήταν βαρύς. Τον σήκωσα μαζί τους».
Αντίστοιχη κατάθεση έδωσε και ο Ηλίας Κοντονικόλας, ο οποίος κατέθεσε καρέ – καρέ τη στιγμή της επίθεσης: «Είδα τον Παύλο να τον έχουν περικυκλώσει τέσσερα άτομα και να τον βαράνε. Αυτό κράτησε λίγο, δυο λεπτά. Μετά ήρθε το αυτοκίνητο από το αντίθετο ρεύμα, αυτό που είχαμε δει και πριν. Ανοίγει την πόρτα, βγαίνει έξω και κατευθείαν πηγαίνει προς το Παύλο. Εκείνη την ώρα άνοιξαν τον κύκλο τα άτομα που ήταν γύρω από τον Παύλο και συνέχισε και ολοκλήρωσε την πράξη του ο Ρουπακιάς. Εγώ αυτό που είδα ήταν να είναι μπροστά του και να του δίνει κάτι σαν γροθιά και ο Παύλος έκανε μια κίνηση σαν να καμπούριασε. Μας είπε «με μαχαίρωσε…»
Τον Απρίλιο του 2015, μετά από δεκάδες συλλήψεις βουλευτών και μέλλον της Χρυσής Αυγής, οι πύλες της δικαστικής αίθουσας των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού άνοιξαν για πρώτη φορά, εν μέσω διαδηλώσεων στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Σήμερα, περίπου 1,5 χρόνο μετά, και αφού έλαβε τέλος η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, το σκέλος που αφορά στη δικογραφία Φύσσα έχει πλέον ολοκληρωθεί.
Οι φίλοι του 34χρονου μουσικού, αλλά και οι γονείς του Παύλου Φύσσα, ανέβηκαν ένας ένας στο βήμα του μάρτυρα, για να καταθέσουν. Το ίδιο και αστυνομικοί που ήταν στο σημείο της δολοφονίας του μοιραίο βράδυ και αρκετοί εκ των οποίων -σύμφωνα και με συνηγόρους της πολιτικής αγωγής- διαφοροποιήθηκαν από τις αρχικές τους καταθέσεις «ξεχνώντας» αυτή τη φορά σημαντικά για την υπόθεση στοιχεία.
Συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία της Μάγδας Φύσσα, η οποία επί δύο συνεδριάσεις κατέθετε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η μαυροφορεμένη γυναίκα περιέγραψε τη συγκλονιστική στιγμή που βρέθηκε, στις 3 το πρωί της 18ης Σεπτεμβρίου, στο νεκροθάλαμο. «Το παιδί μου κοιμόταν. Ήταν σαν μωρό, γαλήνιος. Εγώ προσπαθώ να τον ζεστάνω για να σηκωθεί να φύγουμε» είχε πει και αναρωτήθηκε: «Ήρθαν στο σπίτι μου και σκότωσαν το παιδί μου. Υπάρχει μία εγκληματική οργάνωση, που λέγεται Χρυσή Αυγή που βρίσκεται στο κοινοβούλιο και ήρθε στο σπίτι μας και σκότωσε το παιδί μας. Δεν μπορείτε να το καταλάβετε;».
Σύμφωνα με την ίδια, ο Γιώργος Ρουπακιάς, τον οποίο αποκαλεί «δολοφόνο» και ποτέ με το όνομά του, ήταν ένα γερό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, η οποία λειτουργούσε με ιεραρχία αφού «ο πυρηνάρχης έπαιρνε εντολή από τον βουλευτή της περιφέρειας του κι αυτός από τον μεγάλο αρχηγό, τον Νικ. Μιχαλολιάκο».
Όπως όλα δείχνουν, η ημέρα που ο -καθ’ ομολογία- φονιάς του Παύλου Φύσσα θα απολογηθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αργεί ακόμη, αφού στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξετάζεται μόλις η δεύτερη από τις δεκάδες δικογραφίες που έχουν συσχετιστεί, ενώ κανείς πλέον κατηγορούμενος δεν κρατείται πλέον προσωρινά.
Ο ίδιος έχει αποδεχθεί -όπως είναι αναμενόμενο αφού συνελήφθη επ’ αυτοφωρο- τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας, υποστηρίζοντας όμως ότι ήταν σε κατάσταση άμυνας. «Δεν γνώριζα τον Φύσσα, ούτε είχε προσωπικές διαφορές με αυτόν. Ήταν ο φόβος, η ταραχή μου και η κακιά στιγμή» είπε απολογούμενος στον ανακριτή υποστηρίζοντας ότι κάποιος -χωρίς να γνωρίζει ποιος- τον χτυπούσε και ο ίδιος «ενστικτωδώς», όπως λέει, έπιασε το μαχαίρι για να αυτοπροστατευθεί με αποτέλεσμα «να χτυπήσει στο τυφλά».
Όσο για την πρώην ηγετική ομάδα του κόμματος της Χρυσής Αυγής, κανείς από τους πρώην ή νυν βουλευτές που κατηγορούνται για διεύθυνση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, δεν έχει εμφανιστεί στη δικαστική αίθουσα ούτε μία φορά, κι έτσι το ενδιαφέρον στρέφεται ακόμη μία φορά στο στάδιο των απολογιών.
Στις 5:30 στο Κερατσίνι η κεντρική διαδήλωση
Συγκέντρωση και πορεία με αφορμή την συμπλήρωση πέντε χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι προγραμματισμένη για σήμερα και στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συγκεντρωθούν στις 18:00 στην Καμάρα. Θα ακολουθήσει πορεία στο κέντρο της πόλης.
Πηγή: www.eleftherostypos.gr
Discussion about this post