«Προχωράμε με αποφασιστικότητα και δέσμευση στην υλοποίηση ενός σχεδίου αναπτυξιακής και κοινωνικής ανασυγκρότησης» που αφορά κάθε πολίτη προσωπικά, αυτό επισημαίνει για τη νέα, μεταμνημονιακή σελίδα του τόπου η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σχετικά με τα θέματα του χαρτοφυλακίου της, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρει στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι με βάση την αναλογία 1 προς 1 (μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση), το 2019 αναμένεται να προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ 7.906 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ εάν εφαρμοστεί η πρόταση της ΝΔ για αναλογία 1 προς 5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις), τότε ο αντίστοιχος αριθμός μειώνεται στις 1.581 θέσεις.
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επικαλείται «ανακριβή στοιχεία» περί διόγκωσης του κράτους και περί κομματικών προσλήψεων, ενώ η ίδια παραθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία αντιθέτως το 2018 ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων και συμβασιούχων, έχει μειωθεί. Όπως διαβεβαιώνει, εξάλλου, η κ. Ξενογιαννακοπούλου, επιδίωξη της κυβέρνησης είναι σταδιακά, με τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, να μειώνεται ο αριθμός των συμβασιούχων, για τους οποίους στις αντίστοιχες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ θα προσμετράται η εμπειρία τους.
Ταυτοχρόνως η κ. Ξενογιαννακοπούλου επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «εάν εφαρμοζόταν η πρόταση 1 προς 5 της ΝΔ, η οποία παραπέμπει στη σκληρή μνημονιακή περίοδο, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν μόνο 1.581 θέσεις την επόμενη χρονιά, οι οποίες οριακά θα κάλυπταν τις ανελαστικές ανάγκες που αφορούν στις στρατιωτικές σχολές, στις σχολές των σωμάτων ασφαλείας κλπ. Επομένως, τα στελέχη της ΝΔ παραπλανούν τους πολίτες όταν διαβεβαιώνουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία», επισημαίνει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Γι’ αυτό, και με αφορμή τις πρόσφατες εξαγγελίες της ΝΔ για τη Δημόσια Διοίκηση, η κ. Ξενογιαννακοπούλου την καλεί να απαντήσει «πώς θα καλύψει τις ανάγκες της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και του κοινωνικού κράτους μειώνοντας δραστικά τις προσλήψεις και απολύοντας τους συμβασιούχους». Ερωτηθείσα, εξάλλου, από το Πρακτορείο για τη συνάντηση ευρύτερων προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου απαντά: «Η ανάδειξη ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου αποτελεί αναγκαιότητα της εποχής μας. Έχει σημασία το σχέδιο της επόμενης μέρας να έχει προοδευτικό πρόσημο. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει ισχυρό κοινωνικό μέτωπο στη χώρα μας και συμμαχίες για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης στην Ευρώπη».
Μία εβδομάδα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, τι θα λέγατε σε έναν πολίτη που χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση και παραμένει δύσπιστος όσον αφορά τις προοπτικές της χώρας αλλά και τις δικές του;
Θα τού έλεγα ότι μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια η χώρα μας γύρισε επιτέλους σελίδα. Έκλεισε η περίοδος των μνημονίων και προχωράμε με αποφασιστικότητα και δέσμευση στην υλοποίηση ενός σχεδίου αναπτυξιακής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που τον αφορά, διότι ανοίγει νέες προοπτικές συνολικά στην ελληνική κοινωνία και στον ίδιο προσωπικά.
Στην κριτική της για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, η αξιωματική αντιπολίτευση υποστήριξε ότι υπάρχει μια αντίφαση: περισσότερες προσλήψεις με μείωση της φορολογίας. Πώς θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός; Ειδικότερα, επιπλέον, εξήγγειλε από τη ΔΕΘ 3.000 μόνιμες προσλήψεις για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Με ποια διαδικασία θα γίνει η επιλογή του προσωπικού;
Το πρόγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είναι κοστολογημένο και ενταγμένο στο προβλεπόμενο δημοσιονομικό πλαίσιο. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αντίφαση. Επειδή έχουμε, πλέον, εισέλθει στη μεταμνημονιακή περίοδο ανακτούμε ξανά ως χώρα και ως κυβέρνηση τα περιθώρια πολιτικών επιλογών και πρωτοβουλιών. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε και στις αναγκαίες φορολογικές ελαφρύνσεις και σε μόνιμες προσλήψεις στη βάση του νέου κανόνα 1 προς 1 από το 2019, που διασφάλισε η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους θεσμούς, με προτεραιότητα την παιδεία και το κοινωνικό κράτος.
Επί τη ευκαιρία, σε μια χρονιά με τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις το «πακέτο» Τσίπρα στην ΔΕΘ δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί προεκλογικό;
Όπως η φετινή ΔΕΘ ήταν ορόσημο, ως η πρώτη μετά την έξοδο από τα μνημόνια, εξίσου ορόσημο αποτελεί το πρόγραμμα που ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, καθώς έθεσε το προγραμματικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις της νέας περιόδου που διανύουμε.
Το τρέχον Σαββατοκύριακο είναι αφιερωμένο στη δραστηριότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ΔΕΘ. Εκτιμάτε πως έχει κρυφή ατζέντα ο κ. Μητσοτάκης;
Έχει σίγουρα σκληρή νεοφιλελεύθερη ατζέντα που αποκαλύπτεται καθημερινά με τις δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ. Χαρακτηριστική η πρόσφατη τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ για τη δημόσια διοίκηση, που επαναφέρει τις εμμονές των παρωχημένων και αποτυχημένων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, παραπλανώντας, όμως, τους πολίτες για τις συνέπειες τους.
Θα αναφερθώ κατ’ αρχάς στις προσλήψεις. Όπως σας είπα ήδη, η κυβέρνηση είναι εκείνη που εξασφάλισε να επιστρέψει η δημόσια διοίκηση της χώρας μας σε μια κανονικότητα, αναγκαία για την αποτελεσματική λειτουργία της και την εξυπηρέτηση του πολίτη, με τις προσλήψεις από το 2019 σύμφωνα με τον κανόνα μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση. Μέχρι το τέλος του 2018 εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν 7.906 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Συνεπώς το 2019 θα προκηρυχθεί μέσω ΑΣΕΠ ίσος αριθμός θέσεων.
Εάν εφαρμοζόταν η πρόταση 1 προς 5 της ΝΔ, η οποία παραπέμπει στη σκληρή μνημονιακή περίοδο, θα μπορούσαν να προκηρυχθούν μόνο 1.581 θέσεις την επόμενη χρονιά, οι οποίες οριακά θα κάλυπταν τις ανελαστικές ανάγκες που αφορούν στις στρατιωτικές σχολές, στις σχολές των σωμάτων ασφαλείας κλπ. Επομένως, τα στελέχη της ΝΔ παραπλανούν τους πολίτες όταν διαβεβαιώνουν ότι θα προχωρήσουν σε προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία.
Η ΝΔ επικαλείται ανακριβή στοιχεία περί διόγκωσης του κράτους και δήθεν κομματικών προσλήψεων. Από το 2010 μέχρι σήμερα το προσωπικό της δημόσιας διοίκησης έχει υποστεί μείωση που ξεπερνά το 18%, μοναδική για μια ευρωπαϊκή χώρα. Ειδικότερα, το 2014 οι δημόσιοι υπάλληλοι ήσαν 579.332 και το 2018 αριθμούν 567.080. Να επισημανθεί, επιπλέον, η ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης της δημοσίας διοίκησης, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει τις σύγχρονες διοικητικές και τεχνολογικές απαιτήσεις. Δυστυχώς η χώρα μας σήμερα καταλαμβάνει τις τελευταίες θέσεις στον κατάλογο δημοσίων λειτουργών των χωρών του ΟΟΣΑ στις ηλικίες 18-34 ετών.
Ποια η προοπτική των σημερινών συμβασιούχων;
Είναι φανερή η πρόθεση της ΝΔ να απολύσει τους συμβασιούχους. Και φυσικά δεν ισχύουν τα περί αύξησης του αριθμού τους και κομματικών προσλήψεων, όπως υποστηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντίθετα, υπήρξε μείωση. Το 2016 ήσαν 49.448 και φέτος, το 2018, 47.179. Όλες οι προσλήψεις συμβασιούχων γίνονται με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι σταδιακά, με τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων, να μειώνεται ο αριθμός των συμβασιούχων. Φυσικά, στις αντίστοιχες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ θα μπορούν να συμμετάσχουν και θα προσμετράται η εμπειρία τους.
Το κρίσιμο ερώτημα που οφείλει σήμερα να απαντήσει η ΝΔ είναι πως θα καλύψει τις ανάγκες της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και του κοινωνικού κράτους μειώνοντας δραστικά τις προσλήψεις και απολύοντας τους συμβασιούχους; Την απάντηση τη δίνουν οι ίδιοι, μιλώντας απροκάλυπτα για την παραχώρηση τμημάτων της δημόσιας λειτουργίας σε ιδιωτικά συμφέροντα, το περίφημο outsourcing, αναφερόμενοι προφανώς και στο χώρο της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Είναι φανερό ότι εδώ αναδεικνύονται και αντιπαρατίθενται δύο πολιτικές, η νεοφιλελεύθερη και υπερσυντηρητική πολιτική που εκφράζει η ΝΔ και μια προοδευτική πρόταση για το μέλλον, όπως την παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Στην καρδιά αυτής της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκονται τα χαρακτηριστικά της δημόσιας διοίκησης και ό ρόλος της στη λειτουργία της δημοκρατίας, στη δίκαιη ανάπτυξη και στο κοινωνικό κράτος.
Η ΝΔ επιχειρεί να επαναφέρει την αντίθεση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού. Όμως, ο διαχωρισμός αυτός είναι επίπλαστος, γιατί και τον ιδιωτικό υπάλληλο τον ενδιαφέρει να πηγαίνει το παιδί του σε ένα καλό δημόσιο σχολείο, και τον ελεύθερο επαγγελματία να έχει πρόσβαση σε ένα καλό δημόσιο νοσοκομείο, και τον επιχειρηματία να εξυπηρετείται γρήγορα και αξιόπιστα από τα ΚΕΠ και τις δημόσιες υπηρεσίες.
Σε πρόσφατη συνέντευξή σας χαρακτηρίζατε «ώριμη» τη στιγμή συνάντησης των ευρύτερων προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων. Η ανάληψη υπουργικών καθηκόντων από εσάς στέλνει κάποιο μήνυμα;
Συνεπάγεται τη συμμετοχή στη συλλογική προσπάθεια για την επόμενη μέρα της χώρας μας και την υλοποίηση μιας προοδευτικής αναπτυξιακής και κοινωνικής στρατηγικής. Η ανάδειξη ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου αποτελεί αναγκαιότητα της εποχής μας. Έχει σημασία το σχέδιο της επόμενης μέρας να έχει προοδευτικό πρόσημο. Αυτό βέβαια, προϋποθέτει ισχυρό κοινωνικό μέτωπο στη χώρα μας και συμμαχίες για αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής από τη Θεσσαλονίκη έθεσε ως πρώτο, χρονικά, στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι το μόνο τραπέζι στο οποίο κάθονται μαζί ο κ. Τσίπρας και η κ. Γεννηματά, είναι αυτό των …ευρωσοσιαλιστών. Πώς σχολιάζετε τη θέση της κ. Γεννηματά; Πρέπει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες ο ΣΥΡΙΖΑ;
Σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτήν την περίοδο αναζητούνται συγκλίσεις ανάμεσα στις αριστερές, τις σοσιαλιστικές δυνάμεις και τους πράσινους. Έχει συγκροτηθεί και το Προοδευτικό Φόρουμ, σε αυτήν την κατεύθυνση, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι χαρακτηριστική η θερμή υποδοχή που είχε ο πρωθυπουργός στο Στρασβούργο και η υποστήριξη που του εξέφρασε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν.
Ο χώρος της Κεντροαριστεράς στη χώρα μας έχει πολιτική πολυμορφία και ετερόκλητες στρατηγικές επιδιώξεις. Ένα μέρος των δυνάμεων της έχει καθαρή κεντροδεξιά κατεύθυνση και προφανή επιδίωξη συνεργασίας με τη ΝΔ. Ένα άλλο μέρος των δυνάμεων του κεντροαριστερού χώρου, που έχει προοδευτική κατεύθυνση, προβληματίζεται, αλλά δείχνει αμηχανία στη χάραξη στρατηγικής. Σήμερα χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και υπέρβαση των προκαταλήψεων του παρελθόντος σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προκλήσεις της εποχής μας.
Κάποιοι πάντως, κυρία υπουργέ, αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η υπουργοποίησή σας, σάς επέκριναν για το ό,τι εγκαταλείψατε το ΠΑΣΟΚ. Τι τούς απαντάτε;
Όπως γνωρίζετε, τα τελευταία έξι χρόνια δεν συμμετείχα στην ενεργό πολιτική, καθώς το 2012 είχα παραιτηθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου, είχα καταψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο και είχα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ.
Αποδέχθηκα με αίσθημα ευθύνης την πρόταση του πρωθυπουργού να συμμετάσχω στην κυβέρνηση, γιατί μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια κρίσης και μνημονιακής πολιτικής η χώρα μας γυρίζει σελίδα. Μια νέα περίοδος ξεκινά και η υλοποίηση ενός σχεδίου θεσμικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ευρύτερη συστράτευση.
Όλα αυτά τα χρόνια, εξάλλου, υποστήριζα σταθερά την ανάγκη σύγκλισης και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στη χώρα μας και στην Ευρώπη με σταθερές τις αξίες μας για τη Δημοκρατία, τη δίκαιη Ανάπτυξη και τη Κοινωνική Αλληλεγγύη, και με πολιτικό πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα.
Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Σουηδία: η ακροδεξιά σε άνοδο, με ό,τι αυτή φέρνει μαζί της… Από τη Θεσσαλονίκη, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε μιλήσει για την ανάγκη συσπείρωσης ευρύτερων δυνάμεων απέναντι στο «αυγό του φιδιού». Αντίστοιχα μηνύματα έστειλε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συμμαχία αυτή συμπεριλαμβάνετε την ευρωπαϊκή Δεξιά; Και τον κ. Μητσοτάκη;
Περιλαμβάνονται όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις που έχουν μέτωπο απέναντι στον φασισμό και την ακροδεξιά.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει την κυβέρνηση για χειραγώγηση της διαδικασίας επιλογής των Διοικητικών Γραμματέων υπουργείων και των προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων. Τι απαντάτε ως αρμόδια υπουργός;
Ο μεγάλος στόχος μιας ανεξάρτητης και αξιοκρατικής δημόσιας διοίκησης υλοποιείται και με τον θεσμό των Διοικητικών Γενικών Γραμματέων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και με την ολοκλήρωση των κρίσεων των Γενικών Διευθυντών με διαδικασίες που εγγυάται το ΑΣΕΠ.
Το τελευταίο διάστημα έχετε δηλώσει ότι τώρα που η χώρα γυρίζει σελίδα, με το τέλος των μνημονίων, είναι αναγκαία η αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας. Ποιος ο ρόλος της Δημόσιας Διοίκησης σε αυτόν τον σχεδιασμό;
Η Δημόσια Διοίκηση βρίσκεται στην καρδιά αυτής της προσπάθειας, καθώς διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία της Δημοκρατίας και των Θεσμών, στην Ανάπτυξη και το Κοινωνικό Κράτος. Στόχος και δέσμευση μας είναι μια Δημόσια Διοίκηση ανεξάρτητη, αξιοκρατική, σύγχρονη και αποτελεσματική, που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και είναι φιλική προς τους πολίτες.
Πηγή: www.dikaiologitika.gr
Discussion about this post