Την αναβίωση της καλλιέργειας του πεπονιού ποικιλίας «Αλτινµπάς», γνωστό και ως «χρυσή κεφαλή» ή «χειµωνιάτικο πεπόνι», λόγω οψιµότητας της παραγωγής και µακράς ανθεκτικότητας µετά τη συγκοµιδή, που του δίνει τη δυνατότητα να καταναλώνεται ακόµη και µετά την πρωτοχρονιά, επιχειρούν αγρότες στη Θράκη.
Ήδη η περσινή πρώτη χρονιά της προσπάθειας που είναι σε εξέλιξη άφησε καλή «µαγιά», καθώς παρά τα προβλήµατα που ανέκυψαν, η απόδοση των 25 λεπτών το κιλό καθαρά που έδωσε το προϊόν στον παραγωγό, αποτελεί οδηγό για φέτος.
Επίκεντρο του εγχειρήµατος είναι κυρίως το Τυχερό και το Πέπλο και ακολουθούν η Γεµιστή, το Φυλαχτό κι άλλα µικρότερα χωριά της περιοχής των Φερών, όπου αυτή την περίοδο η σπορά της «χρυσής κεφαλής» είναι σε εξέλιξη και αναµένεται να ολοκληρωθεί µέχρι τα µέσα του µήνα.
Μέχρι τώρα οι εκτάσεις που έχουν σπαρθεί, σύµφωνα µε εκτιµήσεις παραγόντων της περιοχής, είναι περίπου 400 στρέµµατα στο χωριό Τυχερό, άλλα σχεδόν 100 στρέµµατα στο Πέπλο και µικρότερες εκτάσεις στα υπόλοιπα περίχωρα, ενώ αναµένεται να φυτευτούν άλλα 70-80 στρέµµατα µέχρι τις 15 Ιουνίου, οπότε και ολοκληρώνεται η περίοδος της σποράς.
«Σε σχέση µε τα περίπου 300 στρέµµατα πέρυσι, την πρώτη χρονιά, έπειτα από περίπου 30 χρόνια σχεδόν εγκατάλειψης της εν λόγω καλλιέργειας, οι εκτάσεις που φυτεύονται φέτος είναι υπερδιπλάσιες», ανέφερε στην Agrenda ο γεωπόνος στο γραφείο Τυχερού της ∆ΑΟΚ Έβρου, Ευάγγελος ∆εδόγλου, ο οποίος καλλιεργεί 30 στρέµµατα.
«Ο σπόρος είναι δικός µας. Είναι καθαρή ποικιλία κι όχι υβρίδιο και προσέχουµε να µην εκφυλιστεί» τονίζει ο γεωπόνος. ∆ιευκρινίζει, επίσης, πως «η καλλιέργεια δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου λίπανση, διότι ο κάµπος της περιοχής, λόγω φερτών υλικών που µαζεύει εξαιτίας των πληµµυρών του Έβρου είναι καλιούχος, ενώ δεν ρίχνουµε ούτε άζωτο, γιατί το πεπόνι θα χάσει τη χαρακτηριστική σκληρότητα η σάρκα του. Όσο για ποτίσµατα, ίσως χρειαστεί το πολύ µια άρδευση αν έχουµε παρατεταµένη ανοµβρία, οπότε το προϊόν αποκτά υψηλότερα σάκχαρα, αλλά και αρώµατα, στοιχεία που του δίνουν υψηλότερη προστιθέµενη αξία».
Τα πράγµατα βέβαια µε την καλλιέργεια µπορεί να είναι ελκυστικά ως προς τη λίπανση και την άρδευσης, όµως δεν σηµαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήµατα. Κυριότερη απειλή για τη «χρυσή κεφαλή» είναι η ασθένεια φουζάριο κι έπονται το ωίδιο και ο τετράνυχος. «Το φουζάριο είναι ένας σοβαρός κίνδυνος, αλλά διαπιστώσαµε πως στα χωράφια που υπέστησαν πληµµύρες τα προηγούµενα χρόνια, η ασθένεια δεν αναπτύσσεται. Για το λόγο αυτό στα πλάνα µας φέτος είναι να πειραµατιστούµε και να πληµµυρίσουµε τεχνητά κάποια από τις εκτάσεις που θα σπαρθούν για να δούµε αν θα έχουµε το ίδιο αποτέλεσµα. Το ωίδιο, αντίστοιχα, το καταπολεµούµε µε θειάφι σε σκόνη», επισήµανε ο κ. Ευάγγελος ∆εδόγλου, συµπληρώνοντας πως «αν χρειαστεί µπορεί να κάνουµε και µια επέµβαση για τον περονόσπορο».
Το είχαν φέρει στο Τυχερό πρόσφυγες της Μικράς Ασίας
Εντός Ιουνίου κατατίθεται ο φάκελος για ένταξη στη λίστα ΠΟΠ
Τη συγκοµιδή για τις πρώιµες ποικιλίες θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου και θα συνεχιστεί µε τις όψιµες έως τις αρχές Νοεµβρίου, ενώ ως προς τις στρεµµατικές αποδόσεις, η µέση παραγωγή κινείται γύρω στα 1.000 κιλά το στρέµµα, ανάλογα µε τη χρονιά, όπως αναφέρει ο παραγωγός και γεωπόνος στο γραφείο Τυχερού της ∆ΑΟΚ Έβρου, Ευάγγελος ∆εδόγλου.
Τη συσκευασία και τη διάθεση της παραγωγής έχει αναλάβει η τοπική ΚοινΣεπ «Θεογένης» και όπως ανέφερε στην Agrenda ο πρόεδρός της Σπύρος ∆εδόγλου «καταφέραµε, πέρυσι, µετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες να ξανανοίξουµε την αγορά της Αθήνας και των νησιών, µπαίνοντας στην κεντρική αγορά, αλλά και σε καταστήµατα της αλυσίδας Σκλαβενίτης».
Βραχνάς τα µεταφορικά
Το µεταφορικό κόστος παραµένει ανασταλτικός παράγοντας, επιβαρύνοντας το προϊόν µε σχεδόν 8 λεπτά το κιλό, ωστόσο, η αποδοχή που είχε πέρυσι το πεπόνι «χρυσή κεφαλή» από το καταναλωτικό κοινό, όπως αναφέρει ο Σπ. ∆εδόγλου, «το καθιστούν συµφέρουσα λύση για τον παραγωγό. Και πιστεύω φέτος, µε την παρακαταθήκη από πέρυσι, λόγω του ό,τι µας γνώρισαν και πάλι οι έµποροι, θα πάµε ακόµη καλύτερα».
Προς την κατεύθυνση αυτή αναµένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο και η επιτυχής έκβαση της προσπάθειας που καταβάλλουν οι αγρότες της περιοχής, µαζί µε την ∆ιεύθυνση Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνοτροφίας Έβρου, για την καθιέρωση της ποικιλίας Αλτινµπάς, ως προϊόν ΠΟΠ.
Όπως µας είπε ο προϊστάµενος της ∆ΑΟΚ Έβρου Πασχάλης Παπαδάκης, ο φάκελος είναι στο τελικό στάδιο της προετοιµασίας και αναµένεται να κατατεθεί εντός του Ιουνίου «και πιστεύουµε πως αν πάρει το πράσινο φως θα οδηγήσει σε σηµαντική αύξηση της ζήτησης για το εν λόγω
Γνωστό από το 1922 ως θρακιώτικο πεπόνι
Τη συγκεκριµένη ποικιλία πεπονιού, που έχει καταγραφεί στον εθνικό κατάλογο ως «θρακιώτικο πεπόνι», όπως αναφέρει ο κ. Παπαδάκης, έφεραν στην περιοχή το 1922 οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και έως πριν τη δεκαετία του 1970, την καλλιεργούσαν σε περισσότερα από 20.000 στρέµµατα.
Για αρκετά χρόνια, όµως, έκανε «κοιλιά» η καλλιέργεια, µέχρι να ανακάµψει για λίγο το 1980, όταν «καθηµερινά έφευγαν από το σταθµό του Τυχερού γύρω στα 7 τρένα την ηµέρα για Αθήνα και για Γερµανία». Στη συνέχεια, ωστόσο, το φουζάριο κι οι επιδοτήσεις, ανάγκασαν τους παραγωγούς να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, µε συνέπεια σχεδόν να εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια της «χρυσής κεφαλής», κάτι που δείχνει να αλλάζει από πέρυσι, αρκεί να µην αποδειχθεί και αυτή η στροφή, περιστασιακή.
Discussion about this post