Αντιδράσεις από παρατάξεις της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας προκαλεί η μη ανανέωση της σύμβασης εργασίας καθαρίστριας σχολείου της Ορεστιάδας, από τη Σχολική Επιτροπή του δήμου, γιατί δεν υπέγραψε “δήλωση” με την οποία κλήθηκε να δεσμευτεί εγγράφως ότι «θα εκτελεί τις επαγγελματικές της υποχρεώσεις με υπευθυνότητα, συνέπεια, ευσυνειδησία, χωρίς να αντιδρά, και θα συμπεριφέρεται κόσμια στις παρατηρήσεις, συστάσεις και υποδείξεις της Διευθύντριας […] , ενώ σε περίπτωση άρνησης συμμόρφωσής της θα υποστεί τις νόμιμες κυρώσεις», όπως συγκεκριμένα αναφέρονταν στη δήλωση.
Το θέμα ανέδειξε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η παράταξη “Είναι στο χέρι μας”, καταγγέλλοντας τη δημοτική αρχή για “αυταρχικό ύφος”, και τη Σχολική Επιτροπή για “εκβιασμό εργαζομένων”. Ο επικεφαλής της, Ηλίας Αγγελακούδης, σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι «εάν η συγκεκριμένη καθαρίστρια δεν έκανε σωστά τη δουλειά της, θα μπορούσε να μην ανανεωθεί η σύμβασή της, όχι όμως να ταπεινώνεται με τον τρόπο αυτό η προσωπικότητά της».
«Είναι στο χέρι μας»: «Δηλώσεις μετανοίας ζητά ο δήμος Ορεστιάδας..»
«Αυτοί που έχουν κληθεί να διαχειριστούν τα ζητήματα του δήμου, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι εκ του νόμου υποχρεωμένοι να σέβονται την προσωπικότητα των εργαζόμενων και όχι να απαιτούν δηλώσεις υποταγής καταπατώντας βάναυσα κάθε έννοια εργασιακών δικαιωμάτων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η παράταξη.
Θεωρεί, δε, ότι «το περιστατικό αυτό δυσφημίζει το δήμο, καθώς αποτελεί πανελλήνια πρωτοτυπία μία Σχολική Επιτροπή δήμου, να εκβιάζει εργαζόμενους ώστε να αποδεχθούν όρους που δεν είναι μέρος της νόμιμης σύμβασης του έργου και που αποτελούν μέγιστη προσβολή της προσωπικότητάς τους».
«Λαϊκή Συσπείρωση»: «Η απαίτηση υπογραφής της δήλωσης αυτής είναι ο ορισμός του εργασιακού μεσαίωνα…»
«Θα φτάσουμε μέχρι τη Βουλή για το θέμα αυτό», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Σταμάτης Γκατζίδης, κάνοντας λόγο για «εργασιακό μεσαίωνα», τον οποίο η δημοτική αρχή «πρέπει να καταδικάσει και όχι να καλύπτει».
Η παράταξη, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στη μη ανανέωση της σύμβασης της καθαρίστριας, τονίζοντας ότι «υπάρχει σύμβαση εργασίας που ορίζει τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Προσθέτει, μάλιστα, ότι «η σύμβαση εργασίας πρέπει να βελτιωθεί προς τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι να επιβάλλονται αυθαίρετα επιπλέον αντιδραστικοί όροι».
Καλεί, τέλος, τους εργαζόμενους της περιοχής «να σταθούν στο πλευρό της καθαρίστριας, που έχασε τη δουλειά της, και να στηρίξουν με όλους τους τρόπους και σε όλα τα επίπεδα τον αγώνα για την επαναπρόσληψή της και τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου».
Μ. Γκουγκουσκίδου-«Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω»: «Δεν είναι δυνατόν να ζητούνται “δηλώσεις συμμόρφωσης”…»
Έντονα αντέδρασε στο θέμα και η επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας/Τόπος να Ζω», Μαρία Γκουγκουσκίδου, η οποία ανέφερε ότι «είναι δικαίωμα η ανανέωση ή μη της σύμβασης μιας καθαρίστριας, από ‘κει και πέρα όμως, ο τρόπος με τον οποίο έγινε η διαδικασία δείχνει ότι η εργαζόμενη εκβιάστηκε να υπακούσει σε εντολές που δεν ήθελε». Η κα. Γκουγκουσκίδου πρόσθεσε ότι «το τι και πώς έπρεπε να το κάνει η καθαρίστρια, περιλαμβάνονταν στους όρους της σύμβασης. Αν δεν τους τηρούσε, θα μπορούσε η Επιτροπή να μην ανανεώσει η σύμβαση της. Δεν είναι όμως δυνατόν να ζητούνται επιπλέον “δηλώσεις συμμόρφωσης”, οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στη σύμβαση εργασίας».
Βασίλης Παπαμιχαήλ, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Ορεστιάδας: «Έπρεπε να υπάρξει και μία γραπτή δέσμευση…»
Απαντώντας στους επικεφαλής των τριών παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Ορεστιάδας, Βασίλης Παπαμιχαήλ, τόνισε ότι «το θέμα αυτό απασχόλησε την Επιτροπή, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού», δεδομένου ότι «στο συγκεκριμένο σχολείο υπήρχαν προστριβές, διαπληκτισμοί και διαμάχες μεταξύ της Διεύθυνσης και των καθαριστριών και τα προηγούμενα χρόνια, όμως αυτές πλέον είχαν φτάσει στο απροχώρητο». Ο ίδιος επικαλέστηκε τις έγγραφες παρατηρήσεις που υπέβαλε στην Επιτροπή η Διευθύντρια του σχολείου, στις οποίες, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν ότι «η συγκεκριμένη καθαρίστρια επεδείκνυε αρνητισμό στη βελτίωση των υποχρεώσεών της», «αγένεια και απαξίωση της Διεύθυνσης, αγνοώντας τις παρακλήσεις…», ενώ «συχνά οι χώροι του σχολείου δεν ήταν καθαροί και υπήρχαν παράπονα…»,
Ο κ. Παπαμιχαήλ εξήγησε ότι «οι καθαρίστριες κλήθηκαν το καλοκαίρι στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ώστε να γίνει ένας διάλογος συνεννόησης. Ο διάλογος αυτός έγινε, ήταν γόνιμος, όμως, για να μη μείνουμε μόνο στα λόγια, έπρεπε να υπάρξει μία γραπτή δέσμευση, την οποία η Επιτροπή έκρινε ότι οι κυρίες αυτές έπρεπε να υπογράψουν…Δεν είναι απόλυση, δεν είναι τιμωρία, απλά δεν ανανεώθηκε η σύμβαση της καθαρίστριας που δεν υπέγραψε…», ανέφερε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής.
Βασίλης Μαυρίδης: «Ήταν άκομψο αυτό που έγινε, όμως υπήρχε πρόθεση να δοθεί μία ακόμα ευκαιρία…»
Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος αναγνώρισε μεν ότι «ήταν άκομψο και εργασιακά αντίθετο αυτό που έγινε», υποστήριξε ωστόσο ότι «η πρόθεση της Σχολικής Επιτροπής ήταν να δοθεί άλλη μία ευκαιρία και να μη διαταραχθεί καμία εργασιακή σχέση». Κάλεσε δε τους επικεφαλής των παρατάξεων μειοψηφίας, «να ενημερωθούν καλύτερα για την υπόθεση» και να μην αμφισβητήσουν ότι «υπήρχε διάθεση από όλα τα μέλη της Επιτροπής να τελειώσει ομαλά το θέμα».
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post