Συνολικά επτάμισι ώρες απαιτήθηκαν προκειμένου να επιλυθεί μια κρίση που θα μπορούσε να επιβαρύνει ξανά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για ένα ζήτημα συνοριακής παράβασης στον Εβρο, αυτή τη φορά αντιστρόφως. Το απόγευμα στις 18.30 της Κυριακής, οι ελληνικές αρχές παρέδωσαν στην Τουρκία δύο στρατιωτικούς οι οποίοι νωρίτερα, ο πρώτος το πρωί και ο δεύτερος το μεσημέρι, είχαν συλληφθεί εντός ελληνικού εδάφους. Ο πρώτος εισήλθε εντός ελληνικού εδάφους στις 11 το πρωί, φέροτας τον ατομικό οπλισμό του, δίχως όμως πυρομαχικά, κοντά στις Φέρες.
Τρεις ώρες αργότερα, στην ίδια περιοχή (ευθύνης της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού) συνελήφθη ένας δεύτερος Τούρκος, δόκιμος έφεδρος αξιωματικός, ο οποίος δεν έφερε οπλισμό ούτε πυρομαχικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, «σε έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους, ο δε δεύτερος ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου, εντός του ελληνικού εδάφους». Η συγκεκριμένη αποστροφή στην ανακοίνωση του ΓΕΣ αφήνει ανοικτά αρκετά ενδεχόμενα για το περιστατικό, ακόμα και εκείνο της προσπάθειας εγκατάλειψης της χώρας από τον πρώτο στρατιωτικό. Ωστόσο, δεν υπάρχει απολύτως καμία πληροφόρηση επί τούτου. Ιδιαιτέρως ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η επιστροφή των δύο Τούρκων (οι οποίοι υποβλήθηκαν για προληπτικούς λόγους σε ιατρικές εξετάσεις) δρομολογήθηκε σε επίπεδο των διοικητών Ταγμάτων Προκάλυψης. Προφανώς, προηγήθηκε και συνομιλία ανάμεσα στους δύο υπουργούς Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.
Η προφανής διαφορά αντίληψης ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα για ένα συνοριακό περιστατικό περιορισμένης σημασίας δεν άμβλυνε τις τουρκικές απαιτήσεις επί ζητημάτων όπως οι μουφτήδες. Παρά το γεγονός ότι, πρακτικά, η Αθήνα συνταξιοδότησε υποχρεωτικά τους υφιστάμενους μουφτήδες, χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι ταύτισε τους μουσουλμάνους της Θράκης με την Τουρκία λέγοντας ότι «οι ομογενείς μας στη Δυτική Θράκη ανησυχούν για το σχέδιο νόμου που στοχεύει στην άρση της αυτονομίας του αξιώματος των μουφτήδων». Ο κ. Ακσόι ζήτησε «επανεξέταση του σχεδίου νόμου ώστε να ευθυγραμμίζεται με τις απόψεις και τα αιτήματα της μουσουλμανικής μειονότητας». Και επισήμανε ότι η Τουρκία συμμερίζεται τις ανησυχίες της μειονότητας.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Discussion about this post