Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται εκατοντάδες υπαξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς αναμένοντας την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας για την πλήρωση 332 συνολικά θέσεων προαγωγής. Όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, οι προαγωγές των υπαξιωματικών θα ανακοινωθούν τα επόμενα 24ωρα αφού τις υπογράψει ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης. Οι θέσεις προαγωγής αφορούν κατά βαθμό τις ακόλουθες: Δύο θέσεις Ανθυπασπιστή Α’ (Κλ. Α11), 29 θέσεις Ανθυπασπιστή Β’ (Κλ. Α10), 98 θέσεις Ανθυπασπιστή Γ’ (Κλ. Α9), 99 θέσεις Αρχιλοχία (Κλ. Α8), 104 θέσεις Επιλοχία (Κλ.7).
Σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής που πραγματοποιήθηκε στις 26/3/2018 αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η εξαίρεση από την απαγόρευση πλήρωσης 14 θέσεων προαγωγής υπαξιωματικών στον κυπριακό στρατό, οι οποίες, αφορούσαν δύο θέσεις Ανθυπασπιστή Α’, δύο θέσεις Ανθυπασπιστή Β’, δύο θέσεις Ανθυπασπιστή Γ’, τέσσερις θέσεις Αρχιλοχία και τέσσερις θέσεις Επιλοχία. Στις 24/7/2018 τέθηκε σε ισχύ ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμός Νόμος του 2018, με τον οποίο, μεταξύ άλλων, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις υπαξιωματικών στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας για το έτος 2018. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν 25 νέες θέσεις Ανθυπασπιστή Β’ και 68 νέες θέσεις Ανθυπασπιστή Γ’.
Με βάση τον αριθμό των νέων θέσεων που δημιουργήθηκαν με τον πιο πάνω Νόμο καθώς και των κενών θέσεων που προέκυψαν (παραιτήσεις, αφυπηρετήσεις κ.λπ.) οι επιπλέον κενές θέσεις υπαξιωματικών από το βαθμό του Επιλοχία και άνω, που είναι θέσεις προαγωγής, όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι και την 1/8/2018 ανέρχονται σε 104 και οι επιπλέον θέσεις που δύνανται να πληρωθούν με προαγωγή ανέρχονται σε 332. Συναφώς, αναφέρεται ότι οι βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών αποφάσισαν κατά πλειοψηφία σε συνεδρία της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στις 26/7/2018 την αποπαγοποίηση των 332 θέσεων προαγωγής υπαξιωματικών.
Το δρόμο για τις προαγωγές υπαξιωματικών στην Εθνική Φρουρά άνοιξε η Ολομέλεια της Βουλής με την ψήφιση των σχετικών Κανονισμών στις 8/12/2017. Γεγονός, που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την ομαλή ανέλιξη των υπαξιωματικών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι καθηλωμένοι στον ίδιο βαθμό από 10 εως και 15 χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί, ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα, το οποίο τιτλοφορείται ως οι περί του Στρατού της Δημοκρατίας (Διορισμοί, Ιεραρχία, Προαγωγές και Αφυπηρετήσεις Υπαξιωματικών) Κανονισμοί του 2017, έφερε σε μετωπική σύγκρουση την πλειοψηφία των βουλευτών της Επιτροπής Άμυνας με το ίδιο το Υπουργείο Άμυνας, ίσως για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, εξαιτίας του γεγονότος, ότι επιχειρήθηκε από κόμματα αλλά και από το ίδιο το υπουργείο να το εκμεταλλευτούν στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.
Πηγή: kranosgr.blogspot.com
Discussion about this post