Με στόχο μία θετική διατύπωση και ορισμένα μέτρα για το χρέος, αλλά και την απλόχερη αναπτυξιακή και επενδυτική στήριξη της Ελλάδας, η κυβέρνηση εκκινεί σήμερα τις διεργασίες για την τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης ενόψει του Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης, υποδεχόμενη στην Αθήνα τον γάλλο υπουργό Οικονομίας, Μπρούνο Λεμέρ
Την επαναβεβαίωση του συνθήματος «Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία» αναμένει σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Αλέξης Τσίπρας θα υποδεχθούν στην ελληνική πρωτεύουσα τον γάλλο υπουργό Οικονομίας, ώστε να επισφραγιστεί το ενιαίο μέτωπο Μαξίμου-Ηλυσίων Πεδίων για συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βάζει τις τελευταίες πινελιές στην «πρόταση-γέφυρα» που ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου –σε συντονισμό με το Παρίσι, την Κομισιόν, αλλά και την ΕΚΤ, όπως επιμένουν οι πληροφορίες του News 24/7. Επί της ουσίας, στην τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, η Αθήνα συσχετίζει την επενδυτική και αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής οικονομίας με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, στέλνοντας στο Βερολίνο το μήνυμα πως ό,τι θελήσει να «κόψει» από τα μέτρα για το χρέος, θα πρέπει αντιστοίχως και αναλόγως να το «δώσει» σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας.
Ανάπτυξη σε πρώτο πλάνο
Εξάλλου, ο διαπραγματευτικός ελιγμός της κυβέρνησης, που αναμένεται να κορυφωθεί από σήμερα ως την Πέμπτη, σηματοδοτήθηκε ήδη από την περασμένη εβδομάδα, με την ομιλία του πρωθυπουργού στο «Concordia Europe Summit». Εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας είχε ζητήσει την εκπόνηση συγκεκριμένων επενδυτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ μερικές ώρες νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε επισημάνει πως όσο υψηλότερες είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, τόσο μικρότερη καθίσταται η ανάγκη των παρεμβάσεων για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Σημειωτέον πως μία τέτοια συμφωνία, η οποία θα περιελάμβανε «χειροπιαστά» -όπως λέει στο News 24/7 κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος- προγράμματα επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από την Αναπτυξιακή Τράπεζα και από το «πακέτο Γιούνκερ», θα μπορούσε να γίνει ασμένως αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, ακόμη κι αν τα μέτρα για την απομείωση του ελληνικού χρέους δεν έφταναν στο επιδιωκόμενο για την Αθήνα επίπεδο. Κι αυτό διότι, όπως παραδέχονται παράγοντες του Μεγάρου Μαξίμου, «το θέμα είναι να νιώσει ο κάθε πολίτης την ανάπτυξη στην τσέπη του, να πέσει η ανεργία, να τονωθεί η ζήτηση, να πάρει μπρος η οικονομία, να εκτιναχθεί το συμπιεσμένο ελατήριο» -και είναι δεδομένο, προφανώς, ότι κανενός η τσέπη δε θα ανθίσει επειδή θα σταθεροποιηθούν τα επιτόκια των ελληνικών δανείων ως το 2060…
Μάχη για την φράση
Σημειωτέον ότι η «αναπτυξιακή» στροφή της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης «κουμπώνει» απολύτως με την γαλλική πρόταση για την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, που περιλαμβάνει την σύνδεση των παρεμβάσεων που απαιτούνται για το ελληνικό χρέος με μία «ρήτρα ανάπτυξης». Αυτή την πρόταση έρχεται να παρουσιάσει σήμερα στην Αθήνα ο κ. Λεμέρ, με βασικό στόχο η ελληνική και η γαλλική κυβέρνηση να εμφανιστούν με κοινή γραμμή στο Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης. Άλλωστε, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι ο γάλλος υπουργός Οικονομίας έχει ήδη «προπαγανδίσει» την ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη, είτε μέσω της γαλλικής πρότασης, είτε μέσω της ελληνικής πρότασης-γέφυρας, με μπαράζ επαφών σε όλη την Ευρώπη: κατά πληροφορίες, λοιπόν, ο κ. Λεμέρ έχει ήδη στρώσει το έδαφος για συμφωνία στις επαφές που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (η στάση του οποίου παραμένει ο πυρήνας του προβλήματος…) αλλά και με τον ιταλό ομόλογό του, Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
Βεβαίως, όλα τα παραπάνω ουδόλως δείχνουν πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «πάει πάσο» γενικώς και αορίστως στο θέμα του χρέους, αρκούμενη σε μία γενναία αναπτυξιακή στήριξη και σε μία δόση-μαμούθ που θα προσεγγίζει τα 9-10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αντιθέτως, η Αθήνα –με τους συμμάχους της, προφανώς- θα δώσει στο Eurogroup τη μάχη προκειμένου να απαλειφθεί μία φράση από την απόφαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης του Μαΐου του 2016: δηλαδή, η φράση «if needed», που καταδεικνύει ότι μέτρα για το χρέος θα ληφθούν «αν χρειαστεί» στο τέλος του προγράμματος. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιμείνει στην απάλειψη της συγκεκριμένης φράσης, αφού εκτιμάται πως αν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εγγυηθούν χωρίς… αιρεσιμότητα, ότι θα ασχοληθούν με το ελληνικό χρέος στο τέλος του προγράμματος, τότε οι αξιολογήσεις για το χρέος του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα αναγνωρίζουν ότι αυτό μπορεί να τεθεί σε τροχιά μακροπρόθεσμης διαχειρισιμότητας. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, όπως ελπίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου…
Discussion about this post