Τίτλοι τέλους πέφτουν για το τρίτο δανειακό Πρόγραμμα, ωστόσο η επιστροφή στην κανονικότητα παραμένει αβέβαιη και η δημοσιονομική προσαρμογή για τη χώρα συνεχίζεται κανονικά.
Mεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν και πότε η Ελλάδα θα εξασφαλίσει ένα ανάλογο μέλλον με αυτό των άλλων πρώην μνημονιακών χωρών της ευρωζώνης, ενώ η επιστροφή στην ομαλότητα απέχει κατά πολύ.
Τα μνημόνια μπορεί να τελειώνουν, η επιτήρηση παραμένει αυστηρή και το σκηνικό από εδώ και πέρα, προδιαγράφεται ως εξής:
Έλεγχος από τους δανειστές θα υπάρχει και θα γίνεται με τέσσερις –τριμηνιαίες- αποστολές των θεσμών με επικεφαλής την Κομισιόν.
Έκθεση θα κατατίθεται στο Εurogroup, ενώ πιθανές συστάσεις (recommendations) περί δημοσιονομικής εκτροπής θα επιφέρουν και ανάλογες συνέπειες.
Ο Τσίπρας με διάγγελμα, ανακοινώνει το τέλος της περιπέτειας
Η κυβέρνηση από ‘δω και εξής, αρχίζει να ξετυλίγει το…αφήγημα για τη λήξη μιας οκταετούς περιπέτειας.
Ο πρωθυπουργός, με αφορμή την 21ηΑυγούστου που αποτελεί ημερομηνία-ορόσημο, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό «από μια γωνιά της Ελλάδος». Μετά τη δολοφονική πυρκαγιά στο Μάτι δεν υπάρχει η επιλογή για πάσης φύσεως εορταστικές εκδηλώσεις. Εξ’ αυτού του λόγου, η έξοδος από τα μνημόνια θα συνοδευτεί από ένα λιτό πολιτικό μήνυμα.
Τι θα πει ο πρωθυπουργός
Σε αυτό, αναμένεται να τονίζει ότι τερματίζεται μια εφιαλιτική περιπέτεια οκτώ ετών για τη χώρα. Θα υπογραμμίσει ότι η χώρα βγαίνει στις αγορές και κατά συνέπεια ανακτά την οικονομική της κυριαρχία, ενώ κατά πληροφορίες του iefimerida θα αναφερθεί ρητά στα οκτώ δύσκολα χρόνια των μνημονίων και θα περιγράψει τους γενικούς στόχους για την επόμενη περίοδο (που θα εξειδικευτούν στη ΔΕΘ). Η αναφορά στους στόχους της επόμενης περιόδου θα είναι διττή: Στην ανασυγκρότηση της χώρας και την επούλωση των κοινωνικών πληγών.
Γιατί απέρριψε το Καστελόριζο
Η εισήγηση που υιοθετήθηκε, τέλος, ήταν να μην γίνει διάγγελμα (ούτε κάποια άλλη εκδήλωση) από το Καστελόριζο, όπου στις 23 Απριλίου 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ανακοινώσει την προσφυγή της χώρας σε αυτούς που αντικαθιστούν τις αγορές ( τα κράτη μέλη της ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ), παρά να μεταβεί σε κάποιο άλλο προορισμό, με έντονο μάλιστα συμβολισμό.
Για λόγους καθαρά πολιτικούς και βέβαια τα εικοινωνιακά οφέλη, στα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου επεδίωξαν να αποσυνδέσουν πλήρως το προφίλ Τσίπρα από την εικόνα που είναι χαραγμένη στις μνήμες του κόσμου και συνοδεύει τον Γιώργο Παπανδρέου, ως τον πρωθυπουργό που ανακοινώνει την προσφυγή της χώρας στους μηχανισμούς στήριξης.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Discussion about this post