Τη συμφωνία που επετεύχθη με τη Γερμανία για το μεταναστευτικό, σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος, καθιστώντας σαφές πως «πρόκειται να φύγουν αρκετά περισσότεροι πρόσφυγες από αυτούς που ενδέχεται να επιστρέψουν».
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» για τη συμφωνία επιστροφής 2.000 προσφύγων από τη Γερμανία, ο κ. Κατρούγκαλος, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν αφορά αποκλειστικά το υπουργείο Εξωτερικών, διευκρίνισε ότι «πρόκειται να συζητήσουμε πλευρές της εφαρμογής του ήδη υφιστάμενου πλαισίου του “Δουβλίνου” που τόσο εμείς όσο και οι Γερμανοί θεωρούμε ανεπαρκές και ότι πρέπει να αλλάξει. Η Ελλάδα και οι περισσότερες χώρες “πρώτης γραμμής” του Νότου λέμε να είναι πιο δίκαιη η κατανομή των βαρών του μεταναστευτικού. Μέχρι να αλλάξει, πρέπει να δούμε πώς θα γίνει η διαχείριση μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, υπό το καθεστώς του “Δουβλίνου”».
Και συμπλήρωσε: «Η διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς συνίσταται στο να δούμε πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι επιστροφή τυχόν προσφύγων, που σύμφωνα με το “Δουβλίνο” είναι δική μας ευθύνη ως χώρα πρώτης υποδοχής, θα συνδυαστεί με την αντίστοιχη υποδοχή από τη Γερμανία ίσου ή μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων που επιθυμούν επανένωση με τις οικογένειές τους, ώστε και η δική μας χώρα να έχει σχετική ελάφρυνση και στη Γερμανία να ικανοποιηθεί το αίτημα του συντηρητικού εταίρου να μην υπάρχουν νέες εισδοχές προσφύγων. Συζητάμε για αυτό που είχε ανακοινωθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής, δεν είναι κάτι άλλο, πρέπει απλώς να οριστικοποιηθούν λεπτομέρειες. Δεν είναι κάτι καινούργιο από άποψη υποχρέωσης ή κανόνων, μιλάμε για την διαχείριση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου».
O κ. Κατρούγκαλος απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία, καθώς «είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής», αλλά όπως επιβεβαίωσε «είναι αρκετά περισσότεροι οι πρόσφυγες που πρόκειται να φύγουν από την χώρα μας για να ενωθούν με τις οικογένειές τους, από αυτούς που ενδέχεται να επιστρέψουν βάσει αυτής της συμφωνίας».
«Το ουσιώδες είναι ότι θέλουμε συνολική λύση και όχι “μπαλώματα” στη μεταναστευτική πολιτική. Όχι απλώς να φυλάμε τα σύνορα, όπως επιθυμούν αυτοί που θέλουν την Ευρώπη “φρούριο”. Υπάρχει ένα ζήτημα του πώς θα γίνει η κατανομή όσων έρθουν, όπως και ένα ζήτημα του πώς θα βοηθήσει η Ευρώπη με συγκεκριμένα αναπτυξιακά μέτρα ώστε να μείνουν οι άνθρωποι που σήμερα έρχονται κυνηγημένοι από την φτώχεια», κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.
Πηγή: www.cnn.gr
Discussion about this post