Σε σημείο χωρίς επιστροφή οδηγεί τη ρήξη με τις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέφτοντας κατά τη γαλλική «Monde» «στην αγκαλιά και στο έλεος της Ρωσίας» και σπρώχνοντας την τουρκική οικονομία ένα βήμα πιο κοντά στην άβυσσο, με συνέπεια να προκαλέσει σε αυτή τη φάση αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές και ιδίως στα «ασθενή» νομίσματα, στρέφοντας τους επενδυτές σε δολάριο, ελβετικό φράγκο και γεν.
Εχοντας χάσει κάθε έλεγχο, ο Ερντογάν απείλησε με δικαστικές διώξεις και συλλήψεις τους Τούρκους «προδότες» που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για το νόμισμα, ρισκάροντας να προκαλέσει εθνικό διχασμό. «Κάποιες φορές η ελευθερία απαιτεί ανθρώπινες ζωές», είπε άλλωστε το βράδυ της Κυριακής σε οπαδούς του στον Πόντο, κάνοντας το σήμα των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος επικοινώνησε για εναλλακτική βοήθεια με τους ηγέτες του Κατάρ και του Κουβέιτ, προσδοκώντας ακόμη κάποιας μορφής οικονομική στήριξη από Γερμανία, Ρωσία και Κίνα.
Κύκλοι της Ουάσιγκτον που επικαλείται η ιστοσελίδα Ηellas Journal.com ανέφεραν ότι μετά τους δασμούς στα τουρκικά βιομηχανικά προϊόντα και τις κυρώσεις στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν βαρύτερο πακέτο κυρώσεων για τον στενό κύκλο του Ερντογάν και μέλη της οικογένειάς του, που φέρονται να διαθέτουν σπίτια και διαμερίσματα μέσω εταιριών και αχυρανθρώπων στην Αμερική. Χθες εξάλλου ο πρόεδρος Τραμπ αναμενόταν να επικυρώσει το πάγωμα της παράδοσης μαχητικών F-35 στην Τουρκία, υπογράφοντας τον σχετικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου. Παίζοντας εξάλλου με τα νεύρα της Αγκυρας, η αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία διέψευσε ότι έκανε δήλωση περί επικείμενης απελευθέρωσης του πάστορα Αντριου Μπράνσον στις 15 Αυγούστου, ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου. (Ο Αμερικανός ευαγγελικός ιερέας της Σμύρνης φυλακίστηκε επί 21 μήνες ως ύποπτος συνεργασίας με το ΡΚΚ και πρόσφατα τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, με τους Αμερικανούς να απαιτούν τελεσιγραφικά την άνευ όρων απελευθέρωσή του).
Απτόητος ωστόσο και διατεθειμένος να τραβήξει το σχοινί ως το τέλος με απειλές για «σχέδια B και C», ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε χθες τις ΗΠΑ ότι «μαχαίρωσαν πισώπλατα τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία», με το να της επιβάλουν κυρώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Περιμένουμε ότι αυτές οι επιθέσεις θα συνεχιστούν για κάποιο διάστημα», είπε ο Ερντογάν σε Τούρκους πρεσβευτές στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας. Ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεσμευθούν οι λογαριασμοί στην Τουρκία σε δολάρια ή να μετατραπούν υποχρεωτικά σε τουρκικές λίρες, υποστηρίζοντας ότι το «σχέδιο C» στο οποίο αναφέρθηκε το προηγούμενο βράδυ δεν αφορά κατάσχεση κεφαλαίων. «Ποιος τα λέει αυτά; Εχουν μαντικές ικανότητες;», διερωτήθηκε.
Ο Ερντογάν έκρινε ότι «η Τουρκία βρίσκεται υπό οικονομική πολιορκία που δεν έχει καμία σχέση με τους οικονομικούς δείκτες αλλά με τις αναίσχυντες επιθέσεις των τσαμπουκάδων του διεθνούς συστήματος» και προέβλεψε πως η τουρκική λίρα «θα επανέλθει σε λογικά επίπεδα, στο πλαίσιο της οικονομικής πραγματικότητας».
Προς το παρόν το τουρκικό νόμισμα συνέχισε την ελεύθερη πτώση του πέφτοντας στο αδιανόητο χαμηλό των 7,24 λιρών ανά δολάριο, προτού ανακάμψει στη συνέχεια ελάχιστα κάτω από τις 7 λίρες. Οι συνολικές απώλειές του σε ελάχιστο διάστημα ξεπέρασαν το 30%, ενώ τρεις τουρκικές τράπεζες βγήκαν χθες πρόωρα από το ταμπλό του χρηματιστηρίου επειδή η μετοχή τους έχασε πάνω από 11%. Συνολικά ο τουρκικός τραπεζικός τομέας είχε τη μεγαλύτερη πτώση από το 2003, παρά την αόριστη και αναιμική διαβεβαίωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας ότι θα στηρίξει με κάθε μέσον τη ρευστότητα των τουρκικών τραπεζών. Ασάφεια κάλυψε και την εξαγγελία του υπουργού Οικονομικών (γαμπρού του Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι εντός της Δευτέρας (χθες) θα ανακοινωθεί σχέδιο στήριξης των τραπεζών, της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Απώλειες σημείωσαν και οι μετοχές ευρωπαϊκών τραπεζών λόγω της έκθεσής τους στην Τουρκία.
Αποφασισμένος, στο μεταξύ, να πατάξει κάθε αντίθετη φωνή στο εσωτερικό, ο Τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε τους «οικονομικούς τρομοκράτες των social media» που έχουν στήσει «δίκτυο προδοσίας» αλλά θα λάβουν την κατάλληλη απάντηση από τους δικαστικές και οικονομικές αρχές.
Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν νομικά μέτρα (χωρίς να τα εξειδικεύσει) κατά 346 λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που «δημιουργούν αρνητική αντίληψη για την οικονομία». Παράλληλα, σύμφωνα με το CNN Turk, οι εισαγγελείς της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης διέταξαν έρευνα κατά συγκεκριμένων ατόμων για ενέργειες που απειλούν την οικονομική ασφάλεια της Τουρκίας, ενώ παρόμοια μέτρα εναντίον όσων παραπληροφορούν σχετικά με τους οικονομικούς θεσμούς και τις επιχειρήσεις της Τουρκίας εξήγγειλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σε πολιτικό επίπεδο ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επισήμανε στους Αμερικανούς ότι δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτα με τις απειλές και τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
«Χρειάζεται επεξεργασία για να εξορίσουμε το δολάριο»
Η εμμονή του Ερντογάν με το δολάριο και η άγνοια του ρόλου του στο διεθνές σύστημα (σε βαθμό που κάποιοι να τον κατηγορούν για «οικονομικό αναλφαβητισμό») τον έκανε να προτείνει στη Ρωσία να εξορίσουν το αμερικανικό νόμισμα από τις διμερείς συναλλαγές τους. «Κι εμείς είμαστε υπέρ της χρήσης εθνικών νομισμάτων αντί του δολαρίου στο διμερές εμπόριο, αλλά η ιδέα χρειάζεται λεπτομερή επεξεργασία προτού εφαρμοστεί», τον προσγείωσε στην πραγματικότητα ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ.
Το περιστατικό πάντως ενίσχυσε την εκτίμηση της «Μonde» ότι η κρίση της λίρας ρίχνει την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας. Από χθες ο Ρώσος ΥπΕξ Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται στην Αγκυρα για να προετοιμάσει, όπως είπε ο ίδιος, μια τετραμερή διάσκεψη Ρωσίας, Τουρκίας, Γαλλίας και Γερμανίας για το μέλλον της Συρίας (με έντονο αντι-αμερικανικό άρωμα) στις 7 Σεπτεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Το θέμα θα συζητήσουν και οι Πούτιν-Μέρκελ το Σάββατο στο Βερολίνο.
Η Γερμανία ενδιαφέρεται για την οικονομική σταθερότητα στην Τουρκία και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τόνισε εν τω μεταξύ η εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι εξίσου σημαντική είναι η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας (μήνυμα στον Ερντογάν να πάψει να κρατάει χαμηλά τα επιτόκια, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και εξάγοντας την αστάθεια της τουρκικής οικονομίας). Η εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου αρνήθηκε να σχολιάσει προς το παρόν τους κινδύνους από την έκθεση των γερμανικών επιχειρήσεων στην τουρκική κρίση.
Πηγή: www.eleftherostypos.gr
Discussion about this post