Μειωμένη σε ποσοστό 50%-60% αναμένεται η φετινή παραγωγή πράσινης ελιάς στο νομό Χαλκιδικής σε σχέση με πέρυσι, οπότε και ανήλθε σε 130.000 τόνους, με τη συγκομιδή να υπολογίζεται στις αρχές Σεπτεμβρίου -νωρίτερα κατά 15 ημέρες- και τις τιμές να μην αποκλείεται να πιάσουν τα επίπεδα του 2013, οπότε και υπερέβαιναν, κατά πολύ, το 1 ευρώ/κιλό.
Τα παραπάνω δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης, επισημαίνοντας πως “η περσινή παρατεταμένη ανομβρία δεν επέτρεψε τα δέντρα να βγάλουν νέα μάτια και βλαστάρια, με αποτέλεσμα η παραγωγή φέτος να υπολογίζεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Βέβαια, αυτό είναι καλό για τις τιμές, αλλά όχι και ιδανικό. Το καλύτερο θα ήταν μια μέση κατάσταση”.
Αναφερόμενος στη διαδικασία της συγκομιδής, που φέτος αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα, ο κ. Μισαηλίδης σημείωσε ότι “αυτό θα συμβεί, γιατί θέλουμε να πουλήσουμε τις ελιές μας ως επιτραπέζια και όχι για ελαιοποίηση”.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι ελαιοπαραγωγοί νομού Χαλκιδικής κατάφεραν να πουλήσουν στους εμπόρους βρώσιμη ελιά στην τιμή του 1 ευρώ/κιλό, έναντι των 80 λεπτών/κιλό πρόπερσι, ενώ τονίζεται ότι από το σύνολο της παραγωγής, ποσότητες 80.000-90.000 τόνων διατέθηκαν ως επιτραπέζια και οι υπόλοιπες 30.000-40.000 τόνοι για ελαιοποίηση.
Στο νομό Χαλκιδικής, περισσότεροι από 20.000 παραγωγοί καλλιεργούν 330.000 στρέμματα πράσινης ελιάς Χαλκιδικής (200.000 επιτραπέζια και 130.000 ελαιοποιήσιμη), ενώ τα δέντρα υπολογίζονται σε περισσότερα από 6 εκατομμύρια ρίζες. Η παραγωγή υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 50 κιλά/δέντρο, ενώ στο νομό λειτουργούν περί τις 80 μεταποιητικές μονάδες, με τη μικρότερη να επεξεργάζεται 500 τόνους ελιάς.
Υπενθυμίζεται ότι σε μια καλή χρονιά στη Χαλκιδική, από την οποία προκύπτει το 50% – 55% της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, η μέση παραγωγή διαμορφώνεται σε 120.000 τόνους, ενώ υπήρξαν και χρονιές, κατά τις οποίες ξεπέρασε ακόμη και τους 140.000 τόνους, γεγονός που όμως επέδρασε αρνητικά στις τιμές.
Πηγή: www.dikaiologitika.gr
Discussion about this post