Οι συριακές αρχές επικύρωσαν την υποψηφιότητα σχεδόν 35.000 υποψηφίων στις πρώτες τοπικές εκλογές στη Συρία από το 2011, οι οποίες προγραμματίζονται για τον προσεχή μήνα, γράφει σήμερα τοπική εφημερίδα.
Οι αρμόδιες επιτροπές για τους υποψηφίους επικύρωσαν 34.553 υποψηφιότητες ανάμεσα σε 55.164 υποψήφιους που θα διεκδικήσουν 18.478 έδρες” έναντι 17.000 εδρών που ήταν στις τελευταίες εκλογές, δήλωσε ο Σλεϊμάν αλ-Κάεντ, πρόεδρος της Ανώτερης Εκλογικής Επιτροπής, στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan.
“Μεγάλος αριθμός χωριών έχει μετατραπεί σε δήμους, εξ ου και η αύξηση του αριθμού των εδρών (στα δημοτικά συμβούλια) και κατά συνέπεια του αριθμού των υποψηφίων”, εξήγησε.
Αντίθετα, ουδεμία υποψηφιότητα κατατέθηκε σε ορισμένες επαρχίες όπως η Ντέιρ Εζόρ στην ανατολική Συρία, η Χασάκα, στη βορειοανατολική και η Ντεράα, στη νότια χώρα. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν κατά το ήμισυ το δυτικό τμήμα της επαρχίας Ντέιρ Εζόρ και την πρωτεύουσά της αλλά στην επαρχία Χασάκα δεν ελέγχουν παρά μερικά σημεία των πόλεων Καμισλί και Χασάκα.
Επίσης τον περασμένο μήνα ανακατάλαβαν το σύνολο της επαρχίας Ντεράα, η οποία θεωρείτο το προπύργιο της εξέγερσης κατά της κυβέρνησης ‘Ασαντ το 2011.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν στο εξής σχεδόν τα δύο τρίτα της χώρας, ενώ οι τζιχαντιστές, οι αντάρτες και οι κούρδοι πολιτοφύλακες μοιράζονται το υπόλοιπο του εδάφους.
Σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, η κυβέρνηση μπορεί να εγκαταστήσει ειδικά εκλογικά κέντρα μέσα στην πόλη Χάμα ώστε να επιτρέψει την καταγραφή των εν δυνάμει υποψηφίων περιοχών που δεν ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις –κυρίως στις επαρχίες Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, και στη Ράκα, στη βόρεια χώρα.
Η χώρα διοργάνωσε βουλευτικές εκλογές το 2016, ενώ οι τελευταίες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν το 2014, στο τέλος των οποίων ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ εξελέγη για μια νέα επταετή θητεία.
Τα νέα τοπικά συμβούλια που θα αναδειχθούν στις 16 Σεπτεμβρίου θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του επαρχιακού συμβουλίου της Δαμασκού, Μπασάρ αλ-Χάφαρ. “Θα πρέπει να καταρτίσουν σχέδια ανάπτυξης, να προτείνουν προγράμματα επενδύσεων και να λάβουν συγκεκριμένες αποφάσεις που αφορούν τη φάση της ανοικοδόμησης”, πρόσθεσε.
Ενισχυμένος από τις νίκες που κατήγαγε ο συριακός στρατός, ο πρόεδρος Ασαντ έχοντας τη στήριξη της Μόσχας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η ανοικοδόμηση της Συρίας συνιστά στο εξής τη βασική του προτεραιότητα.
Η συριακή σύγκρουση που ξέσπασε πριν από επτά και πλέον χρόνια, κατέστρεψε πολλές βασικές δημόσιες υπηρεσίες όπως τις υποδομές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης –ανύπαρκτες σε πολλές περιοχές– και προκάλεσε σοβαρές ζημιές στις μη στρατιωτικές υποδομές, κυρίως στα νοσοκομεία και στα σχολεία.
Discussion about this post