Τη λεπτομερή λίστα με τα απαγορευμένα βιβλία συνέταξαν 19 φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κάσελ.
Ο «Παρθενώνας των βιβλίων» δεν δεσπόζει στην Ακρόπολη των Αθηνών αλλά στο κέντρο μίας χαρακτηριστικής πόλης της γερμανικής περιφέρειας, το Κάσελ. Οι κολόνες του δεν είναι από πεντελικό μάρμαρο αλλά από βιβλία που απαγορεύθηκαν κάποτε σε κάποια μέρη του κόσμου.
Ο ναός αυτός, μία μνημειακή εγκατάσταση τέχνης, αναδεικνύεται ως το κύριο αξιοθέατο της Documenta, της διάσημης συνάντησης της σύγχρονης τέχνης που διεξάγεται στο Κάσελ κάθε πέντε χρόνια από το 1955.
Το αξιοθαύμαστο έργο της εικαστικής καλλιτέχνη από την Αργεντινή, Μάρτα Μινουχίν, που τοποθετήθηκε σε μία από τις κεντρικές πλατείες της γερμανικής αυτής πόλης, αποτελεί μία μορφή διαμαρτυρίας ενάντια στη λογοκρισία παντός είδους.
Μάρτα Μινουχίν
Η 74χρονη καλλιτέχνης, έμβλημα της pop-art στη Νότια Αμερική, το χαρακτηρίζει ως το «πλέον πολιτικό» από τα έργα της.
Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της Documenta, η οποία έχει προγραμματιστεί το Σάββατο 10 Ιουνίου, μια ομάδα εθελοντών με κράνη προστασίας στο κεφάλι δουλεύει γύρω από έναν γερανό μπροστά από το αέτωμα του εφήμερου ναού, ο οποίος έχει τις ίδιες ακριβώς διαστάσεις με τον Παρθενώνα στην Αθήνα.
Στη σκιά μίας γλάστρας με μία ελιά, ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος «Ο Πρώτος Κύκλος» του σοβιετικού αντιφρονούντα συγγραφέα Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, περιμένει να τοποθετηθεί με τη βοήθεια του γερανού, στην κορυφή μίας από τις 46 κολόνες αυτού του Παρθενώνα, κατασκευασμένου από ένα μεταλλικό πλαίσιο, επενδυμένο με βιβλία.
naftemporiki.gr
Discussion about this post