Ποιος αναλαμβάνει τον κεντρικό σχεδιασμό για τη διαχείριση μιας καταστροφής που βρίσκεται προ των πυλών, όπως οι φονικές πυρκαγιές της Δευτέρας όταν πλησίαζε τις κατοικημένες περιοχές; Και το κυριότερο: ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη των επιλογών του την επόμενη μέρα;
Δεκάδες επίσημα έγγραφα κοινοποιούνται κατά καιρούς για τις φυσικές καταστροφές στους αρμόδιους φορείς.
Σχέδια δράσης, εγκύκλιοι και επικαιροποιήσεις φτάνουν στα χέρια των αρμοδίων για την ορθή διαχείριση περιπτώσεων εκτάκτων αναγκών. Οι τραγικές εικόνες όμως που μεταδίδονται από το Μάτι και οι σοροί ανθρώπων που μεταφέρονται στο Γουδή και στο Σχιστό για αναγνώριση από τους συγγενείς τους μαρτυρούν -παρά την πληθώρα επίσημων εγγράφων- ότι τίποτα δεν λειτούργησε σωστά. Ισως γιατί πουθενά σε όλα αυτά τα χαρτιά δεν υπάρχει πρόβλεψη για ένα κέντρο λήψης αποφάσεων.
Οι αρμοδιότητες είναι κατακερματισμένες μεταξύ υπουργείων και αποκεντρωμένων φορέων που λειτουργούν κατά το δοκούν με εισηγήσεις – και όχι εντολές. Δεκάδες υπουργεία και φορείς εμπλέκονται στα σχέδια δράσης, όμως όσον αφορά την κινητοποίηση, δεν ορίζεται ένα πρόσωπο ή ένα κέντρο αποφάσεων που την επόμενη μέρα θα αναλάβει και την ευθύνη των επιλογών του.
Το σχέδιο δράσης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών που κοινοποιήθηκε τον Μάιο του 2018 αναφέρει σχετικά με την απομάκρυνση πληθυσμού:
«Στην περίπτωση της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών λόγω τεκμηριωμένου κινδύνου από δασικές πυρκαγιές, η κινητοποίηση αποφασίζεται από τα αρμόδια Οργανα Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος, και εφαρμόζεται διά των αντιστοίχων αρμοδίων υπηρεσιών. Επίσης, στην περίπτωση που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλούνται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία, κατασκηνώσεις κ.λπ., το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών αποφασίζεται από τις διοικήσεις τους κατόπιν σχετικής εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος».
Με άλλα λόγια, δεν δίνεται καμία εντολή, με τις εκκενώσεις να γίνονται μέσω εισηγήσεων και τα αρμόδια όργανα να λειτουργούν κατά το δοκούν.
Τον πρώτο λόγο έχουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, που σύμφωνα με το σχέδιο είναι αρμόδιες για: «την εισήγηση προς τα αρμόδια Αποκεντρωμένα Οργανα Πολιτικής Προστασίας (δήμαρχος, περιφερειάρχης) για τη λήψη του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών από την περιοχή που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή».
Και πάλι όμως δεν έχουν καμία ισχύ στην εφαρμογή τους, καθώς ο δήμαρχος θα πρέπει να λάβει αυτή την απόφαση: «Λήψη απόφασης για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, ή μη απομάκρυνση, από τον αρμόδιο
δήμαρχο».
Και σε όλα τα παραπάνω ηχηρή είναι η απουσία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ο ρόλος της περιορίζεται στο συντονισμό των δράσεων λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ των αρμόδιων φορέων, ενώ η λήψη αποφάσεων αφορά μόνο το αν θα κηρύξει μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Πηγή: www.eleftherostypos.gr
Discussion about this post