Να γυρίσει σελίδα η πολιτική ατζέντα, αλλά και η οικονομία και, μάλιστα, “χθες”, επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς το τελευταίο 24ωρο η καταφυγή στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου αντιμετωπίζεται μόνο ως “σενάριο εκτάκτου ανάγκης”.
Αντιθέτως, το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών έχουν λάβει μηνύματα από τους εκτός συνόρων συνομιλητές τους, αλλά και από την ελληνική αγορά, ότι πλέον είναι απόλυτη προτεραιότητα το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης να καταλήξει με την πολυαναμενόμενη απόφαση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.
Στερεύει ο χρόνος
Βεβαίως, το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να τελειώσουν οι συνθήκες αβεβαιότητας που εκ των πραγμάτων επικρατούν, όσο οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας-δανειστών παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, πέραν αυτού, στην απευκταία συζήτηση που ο πρωθυπουργός αναγκαστεί να θέσει το ελληνικό ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, τότε θα χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος σε ό,τι αφορά την καταβολή της δόσης και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες στα μέσα Ιουλίου. Κι αυτό διότι, ως γνωστόν, ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός έπαιρνε όσα ζητούσε στη Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν επικυρώνουν με αποφάσεις τους την ολοκλήρωση μίας αξιολόγησης. Μ’ άλλα λόγια, θα έπρεπε να συγκληθεί νέο Eurogroup, πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου και μετά θα χρειαζόταν μία διαδικασία 3 εβδομάδων ώσπου να εγκρίνουν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια την εκταμίευση χρημάτων προς την Ελλάδα.
Λύση τώρα με ανάπτυξη
Τούτων δοθέντων, ουδείς στην κυβέρνηση θέλει να ζήσει εκ νέου το… “μαρτύριο της σταγόνας”, μεσούσης της τουριστικής σεζόν και ενώ το Μαξίμου επιμένει πως πολλοί και σοβαροί επίδοξοι επενδυτές αναμένουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να ξεδιπλώσουν τα σχέδιά τους στην Ελλάδα.
Εξάλλου, τις τελευταίες ημέρες, μετά τον διαπραγματευτικό “ελιγμό” της κυβέρνησης να θέσει την ανάπτυξη σε πρώτο πλάνο και να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να δώσουν σε αναπτυξιακά και επενδυτικά προγράμματα ό,τι αρνηθούν να παράσχουν για το χρέος, όλα δείχνουν πως η χρυσή τομή είναι κοντά. Αυτό το κλίμα μεταδίδουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές με γνώση των διαμειβομένων στην διαπραγμάτευση, ενώ όλα δείχνουν πως τα αναπτυξιακά “αντίβαρα” που ζητεί η Αθήνα, σε συνδυασμό με μία “δόση-μαμούθ” πολύ μεγαλύτερη των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στηρίζονται απολύτως από το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, αλλά και την Φρανφκούρτη. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πλευρά Σόιμπλε δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση σε επενδυτικές και αναπτυξιακές “παραχωρήσεις” προς την Ελλάδα, καθώς η αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα μειώσει την ανάγκη για μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους.
“Μονόδρομος”, αλλά και γκρίνια
Το θετικό κλίμα που επικρατεί για λύση στις 15 Ιουνίου, αλλά και για αποδοχή εκ μέρους των δανειστών της “αναπτυξιακής” πρότασης που καταθέτει στη συζήτηση η ελληνική πλευρά προέκυψε και από την χθεσινή ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και την υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.
Η συνάντηση διεξήχθη προκειμένου οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να ενημερωθούν για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, που ψηφίζονται σήμερα με τη μορφή τροπολογιών στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών, κατά πληροφορίες, εξέφρασε την αισιοδοξία του (“και κάτι παραπάνω”, όπως έλεγε βουλευτής που μετείχε στη συνεδρίαση) πως στις 15 Ιουνίου θα υπάρξει λύση στο Eurogroup. Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να έκανε λόγο για απόφαση με την οποία θα συμφωνεί και το ΔΝΤ και θα δίνει την αίσθηση πως αρχίζει η αποκατάσταση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και σε ό,τι αφορά το κατά πόσον η όποια συμφωνία θα οδηγεί την Ελλάδα στο ξέφωτο της ποσοτικής χαλάρωσης.
Βεβαίως, ο υπουργός Οικονομικών δεν μίλησε μόνο, αλλά άκουσε κιόλας -κι αυτό διότι πολλοί βουλευτές δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, για την χάραξη της διαπραγματευτικής γραμμής, αλλά και για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που κατατέθηκαν στη Βουλή ως “ουρές” της δεύτερης αξιολόγησης. Η Έφη Αχτσιόγλου, για παράδειγμα, δέχθηκε πολλές ερωτήσεις σχετικά με την αφαίρεση της ημερομηνίας αποκατάστασης των συλλογικών διαπραγματεύσεων (21 Αυγούστου 2018) και φέρεται να διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι δεν αλλάζει η απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Προβληματισμός εκφράστηκε και για το “πάγωμα” των αυξήσεων στις συντάξεις έως το 2023.
Ταυτοχρόνως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ρωτήθηκε από πολλούς βουλευτές κατά πόσον η συζητούμενη συμφωνία θα οδηγεί στον περίφημο “καθαρό διάδρομο” για έξοδο από την κρίση και απεφάνθη θετικά. Έντονος ήταν ο προβληματισμός που εκφράστηκε από μερίδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και για την επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης, καθώς το Μαξίμου καλλιέργησε υπερβολικές προσδοκίες για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τώρα κινδυνεύει να περάσει κάτω από τον πήχυ που το ίδιο έθεσε. Όπως και να έχει, πάντως, παρά την γκρίνια και τους προβληματισμούς που κατατέθηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση, δεν υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που να μην αναγνώρισε ότι η υλοποίηση των προαπαιτουμένων αποτελεί “μονόδρομο”, προκειμένου η Ελλάδα να μην δώσει στους δανειστές “πρόσχημα” να μην υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος, τη δόση και την αναπτυξιακή ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας.
Discussion about this post