Ο Ζόραν Ζάεφ δείχνει να μην τιμά την υπογραφή του και ο Αλέξης Τσίπρας να μην δίνει σημασία στην ζημιά που κάνει στα εθνικά συμφέροντα. Η πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τα αποδεικνύουν περίτρανα.
Λίγες ώρες μετά την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός των Σκοπίων πανηγυρίζει αποκαλώντας την χώρα του «Μακεδονία» και όχι «Βόρεια Μακεδονία» όπως ορίζει η συμφωνία των Πρεσπών!
Αυτό που έγινε την Τετάρτη στο ΝΑΤΟ είναι η ήττα και το σκίσιμο των όσων είχε κερδίσει η Ελλάδα με τον Κώστα Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι, αφού η Συμμαχία κάλεσε τα Σκόπια για ένταξη «μόλις επιτευχθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο:
«Το 2008, στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, αποφασίσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να ενταχθεί στη Συμμαχία, με το που υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Καλωσορίζουμε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων πάνω στη λύση της ονομασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίσαμε να καλέσουμε την κυβέρνηση των Σκοπίων να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξη στη Συμμαχία μας. Προϋπόθεση για μια επιτυχημένη κατάληξη της διαδικασίας ένταξης είναι η πλήρης εφαρμογή όλων των προβλεπόμενων από τη συμφωνία για το όνομα διαδικασιών».
Λίγες ώρες μετά, ο Ζόραν Ζάεφ ήρθε να δώσει ένα ηχηρό χαστούκι στην ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύοντας πως μόνο αυτός είναι κερδισμένος από την συμφωνία των Πρεσπών. «Η απόφαση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να προσκαλέσουν τη χώρα μας, σημαίνει ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας» γίνεται μέλος της οικογένειας» έγραψε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός στην ανάρτησή του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της προεδρίας των Σκοπίων η γνωστοποίηση της πρόσκλησης έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους συμμετέχοντες σε εκδήλωση στην οποία συμμετείχε ο Ζάεφ.
Σε αυτή την εκδήλωση ο Σκοπιανός πρωθυπουργός τόνισε ότι «με την απόφαση των κρατών μελών του ΝΑΤΟ να στείλουν πρόσκληση στη χώρα μας, η ‘Δημοκρατία της Μακεδονίας’ γίνεται μέλος της οικογένειας στην οποία ανήκει».
Πρωτοφανές: Με δύο γραμμές η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ για το Σκοπιανό
Αυτά συμβαίνουν, όμως, όταν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής με προχειρότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών κατέρρευσε με το που υπογράφηκε και κατ επέκταση δημιουργούνται τετελεσμένα που δύσκολα ανατρέπονται.
Σε αυτό συμβάλλει και η συμμαχία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που κατάφερε να δημιουργήσει μία άνευ προηγουμένου εικόνα, Τσίπρας και Καμμένος να περιδιαβαίνουν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ εκφράζοντας παντελώς διαφορετικές απόψεις!
Από την μία είχαμε τον Αλέξη Τσίπρα να δέχεται τα συγχαρητήρια των συμμάχων για την «επίλυση» στο ζήτημα του ονόματος με την ΠΓΔΜ με τον Γενικό Γραμματέα μάλιστα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να αναφέρει πως: «ξεκινούν οι ενταξιακές συνομιλίες με το ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζεται η ολοκλήρωση όλων των εθνικών διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του συντάγματος της χώρας, ούτως ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία που επετεύχθη με την Αθήνα και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ να καλέσει τη χώρα να γίνει το 30ο μέλος της Συμμαχίας».
Από την άλλη έχουμε τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνάς σε μία τελείως διαφορετική γραμμή. Ο Πάνος Καμμένος εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά αντίθετος με την Συμφωνία των Πρεσπών εκτιμώντας μάλιστα πως δεν πρόκειται να περάσει από την ελληνική Βουλή.
Κατά τις αναφορές του Πάνου Κάμμένου «η συμφωνία δεν πρόκειται να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή στην Ελλάδα, καθώς η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν αποδέχεται τον όρο ‘’Μακεδονία’’»και συνέχισε λέγοντας «δεν πιστεύω ότι μπορεί να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να εγκριθεί από τη Βουλή. Θα συνεχίσουν να συλλέγουν προσκλήσεις, ίσως βγάζουν και φωτογραφίες αλλά όσο χρησιμοποιούν το όνομα Μακεδονία θα είναι εκτός ΝΑΤΟ. Όσο δεν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή, δεν θα έχουμε εκλογές» υποστήριξε σε συνομιλητές του ο Πάνος Καμμένος υπονοώντας ότι όταν έρθει η συμφωνία για κύρωση στη Βουλή θα προκαλέσει εκλογές.
Πηγή: www.eleftherostypos.gr
Discussion about this post