Με ιδιαίτερη επιτυχία εξελίσσεται το εκπαιδευτικό σεμινάριο καφέ στο Caffe Emporio της Κομοτηνής. Πρωταγωνιστής αυτού του σεμιναρίου είναι ο καταρτισμένος και πιστοποιημένος εκπαιδευτής από τον Speciality Coffee Association of Europe (SCAE),κ.Φώτης Λέφας.
Συγκεκριμένα ο κ. Λέφας, διαθέτοντας υψηλό επίπεδο γνώσεων και πολυετή εμπειρία στο χώρο του καφέ, μίλησε με κάθε λεπτομέρεια για τον τρόπο που παρασκευάζεται ο espresso.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”83″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Αναλυτικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου είναι το παρακάτω:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ & ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ BARISTA BASIC ΓΙΑ ΤΗΝ JDE
• 1η ημέρα «ESPRESSO BASIC & ESPRESSO BAR TRAINING»
10:00π.μ.-10:15π.μ. καφές
10:15π.μ.-11:30π.μ. /Θεωρητικό μέρος
-Η καταγωγή του Καφέ
-Το Καφεόδεντρο & η Ανατομία του καρπού
-Είδη του καφέ
-Οι σημαντικότερες Ποικιλίες & οι διαφορές τους
-Χώρες που καλλιεργείται ο καφές
-Η Φύτευση, η Συγκομιδή & η Επεξεργασία του καρπού
-Κατάταξη του πράσινου καφέ
-Τα ελαττώματα του καφέ
-Ταξινόμηση & Αποθήκευση
-Παγκόσμιο εμπόριο & πως καθορίζεται η τιμή του καφέ
-Ωμός καφές & η μετάλλαξή του κατά το καβούρδισμα
-Μέθοδοι Καβουρδίσματος
-Συσκευασία & Αποθήκευση καβουρδισμένων κόκκων
-Συντήρηση & Αποθήκευση του καφέ μέσα στο κατάστημα
Διάλλειμα 10’
11:40π.μ.-12:40μ.μ. /Συνέχεια Θεωρητικού μέρους:
-Παράγοντες που επηρεάζουν την παρασκευή ενός εσπρέσσο
-Η Άλεση του καφέ
-Επίπεδοι & Κωνικοί μύλοι
-Ελλιπής & Υπερβολική εκχύλιση
-Δοσολογία/Δοχεία φίλτρου (porta filter)
-Συμπίεση καφέ Tamping
-Μηχανή Εσπρέσσο
-Ιδανικό εσπρέσσο
-Κατάλληλο φλιτζάνι
-Προβλήματα που τυχόν παρουσιαστούν κατά την εκχύλιση του εσπρέσσο και τρόποι αντιμετώπισής τους
-Ημερήσιος, εβδομαδιαίος & μηνιαίος καθαρισμός εξοπλισμού
Διάλλειμα 10’
12:50μ.μ.-14:30μ.μ. /Πρακτικό μέρος:
-Έλεγχος λειτουργίας μηχανής εσπρέσσο
-Ρύθμιση μύλου άλεσης & Δοσολογία
-Ανάλυση υπερβολικής & ελλιπής εκχύλισης
-Διαδικασία συμπίεσης του καφέ –Tamping
-Ιδανική εκχύλιση
-Σύγχρονος Εξοπλισμός & Ικανότητες Barista
-Συμπίεση του καφέ με χρήση tamper
-Εκχύλιση espresso (παραδείγματα με στραβό ή ακατάλληλο πάτημα)
-Παρασκευή εσπρέσσο με δοκιμαστικές εκχυλίσεις
-Παρασκευή Ιδανικού εσπρέσσο
-Γευσιγνωσία εσπρέσσο & ανάλυση των αισθήσεων
Διάλλειμα 15’
14:45μ.μ.-15:45μ.μ. /Συνέχεια πρακτικού μέρους:
-Παρασκευή Ιδανικού εσπρέσσο
-Γευσιγνωσία εσπρέσσο
Διάλλειμα 10’ 15:55μ.μ.-17:00μ.μ.
Παρασκευή των δημοφιλέστερων παραλλαγών espresso όπως και συνδυασμούς espresso με γάλα και άλλα συστατικά. Έξυπνα tips για να δημιουργήσουμε γρήγορα & απλά, ευπαρουσίαστα ροφήματα με τη χρήση του latte art. Τρόπος και κατάλληλα σκεύη σερβιρίσματος:
-Espresso ristretto–Esresso lungo-Espresso macchiato- -Espresso americano -Espresso doppio-Latte macchiato-Caffe latte
2η ημέρα «CAPPUCCINO BASIC TRAINING, CHOCOLATE, FILTER COFFEE, INSTANT &
EQUIPMENT MAINTENANCE»
10:00π.μ.-10:15π.μ. καφές
10:15π.μ.-11:30π.μ. /Θεωρητικό μέρος:
-Κατηγορίες συσκευασμένου Γάλακτος
-Ποιότητα Γάλακτος & πως επηρεάζει τη γεύση του καφέ
-Σωστή αποθήκευση & Εξοικονόμηση γάλακτος
-Σωστή γαλατιέρα & Θερμόμετρο / Βραστήρες (ακροφύσια)
-Επαγγελματικός εξοπλισμός Barista
Διάλλειμα 10’
11:40π.μ.-14:15μ.μ. /Πρακτικό μέρος:
-Επεξεργασία γάλακτος, παρασκευή βελούδινης υφής
-Σερβίρισμα παραδοσιακού cappuccino
-Ιδανική αναλογία καφέ-γάλα-αφρόγαλα μέσα στο φλιτζάνι
-Σερβίρισμα (ζεστές κούπες, σωστή όψη, νερό, ζάχαρη, κουταλάκι και διάταξή τους)
Διάλλειμα 15’ 14:30μ.μ.-16:00μ.μ.
-Espresso freddo
-Παρασκευή κρύου αφρόγαλα – Capuccino freddo
-Σοκολάτα, παρασκευή σε ζεστό & κρύο ρόφημα
-Στιγμιαίος καφές, παρασκευή σε ζεστό & κρύο ρόφημα
-Καφές Φίλτρου
-Μέθοδοι παρασκευής σε επαγγελματική μηχανή φίλτρου & σε coffee press
-Ανάλυση του εξοπλισμού -Καθαρισμός & Συντήρηση εξοπλισμού
Διάλλειμα 10’ 16:10μ.μ.-17:00μ.μ.
-Συντήρηση εξοπλισμού
-Μέθοδος καθαρισμού & συντήρησης μηχανής εσπρέσσο & μύλου άλεσης
-Ποιότητα νερού
Το σεμινάριο γίνεται στον πλήρως εξοπλισμένο χώρο του Caffe Emporio στην Κομοτηνή (Σισμανόγλου & Φωκά Νικηφόρου 2).
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”85″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Discussion about this post