Σπύρος Δέδογλου. Πρόεδρος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Θεογένης» : «Ονειρεύομαι σε 10 χρόνια, να είμαστε μια από τις μεγαλύτερες ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ στην Ελλάδα και μια από τις γνωστές στην Ε.Ε .»
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Θεογένης» με έδρα το Τυχερό, ήρθε τα τελευταία χρόνια με σκοπό να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της Εβρίτικης υπαίθρου και του συνεταιριστικού κινήματος. Μάλιστα, δημιούργησε και ποικίλες συζητήσεις με το εγχείρημα παραγωγής του πρώτου ελληνικού λαδικού κάνναβης!
Ύστερα από μεγάλη προσπάθεια, σκληρή δουλειά και επιμονή, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Θεογένης» σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς στο Τυχερό, κατόρθωσε να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό έλαιο κάνναβης. Και μπορεί κάποιοι να έβλεπαν με κάποιου είδους προκατάληψη τη νέα προσπάθεια ωστόσο πλέον έχει καθιερωθεί στην συνείδηση των παραγωγών και της τοπικής κοινωνίας.
Η ΚΟΙΝΣΕΠ «Θεαγένης» έχει βάλει για τα καλά τη σφραγίδα της στην πρωτογενή παραγωγή του τόπου μας και όχι μόνο , ενώ προχωρά σε νέες πρωτότυπες ιδέες σε ότι αφορά παραγόμενα προϊόντα. Βασικός στόχος της είναι η διατήρηση και αξιοποίηση τοπικών αγροτικών καλλιεργειών και προϊόντων τα οποία είναι φημισμένα στον νομό, την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και σε όλη την Ελλάδα. Τα προϊόντα αυτά είναι:
Όσπρια (Φασόλι Τυχερού – Θράκης, Ρεβίθι, Φακή , Φιστίκι )
Πεπόνι «Χρυσή Κεφαλή Τυχερού» χαρακτηρισμένο ως προϊόν ΠΟΠ
Η ΓΝΩΜΗ συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Θεογένης», κ. Σπύρο Δέδογλου και τα όσα μας είπε έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον
Η συνέντευξη
– Βασικός στόχος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΘΕΟΓΕΝΗΣ είναι η διατήρηση και αξιοποίηση τοπικών αγροτικών καλλιεργειών και προϊόντων τα οποία είναι φημισμένα στον νομό, την περιφέρεια ΑΜΘ κ.α. Πώς εξελίσσεται αυτή η διαδικασία;
Το κύριο τμήμα της Θεογένης είναι αυτό της «Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου». Η αναβίωση παλαιών καλλιεργειών οι οποίες κατά το παρελθόν συνέβαλαν αποφασιστικά στην τοπική ανάπτυξη είναι ο ένας στόχος . Ο δεύτερος είναι η έρευνα και προώθηση νέων καλλιεργειών. Στην πρώτη περίπτωση είναι το πεπόνι «Χρυσή Κεφαλή» και το «μικρόσπερμα» φασόλι Τυχερού με το πεπόνι τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά ενώ με το φασόλι υπάρχουν ακόμη δυσκολίες στο να πεισθούν οι αγρότες. Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή των νέων καλλιεργειών , είμαστε από τους πρώτους στην Ελλάδα που ξεκινήσαμε την παραγωγή της «Βιομηχανικής – Κλωστικής » ή ήρεμης κάνναβης με πολύ καλά αποτελέσματα
– Παρατηρούμε ότι προσανατολίζεστε σε πρωτότυπες ιδέες… Τι προγραμματίζετε για το επόμενο διάστημα; Τι νέο θα δούμε;
Έχουμε ήδη παράξει το πρώτο Ελληνικό λάδι κάνναβης, το οποίο είναι εξαιρετικής ποιότητας, και ετοιμαζόμαστε για σαπούνι και αλεύρι από το ίδιο φυτό . Θεωρούμε ότι πρέπει να επενδύσουμε στην καινοτομία .
– Το Πεπόνι «Χρυσή Κεφαλή Τυχερού» χαρακτηρισμένο ως προϊόν ΠΟΠ, είναι από τα σημαντικά όπλα του «Θεογένη»;
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια για να αποκατασταθεί ιστορικά η «Χρυσή Κεφαλή » η οποία είναι ένα μοναδικό πεπόνι το οποίο παράγεται στην περιοχή μας. Οι αναλύσεις έχουν βρει ένα συστατικό το οποίο το καθιστά παγκόσμια μοναδικό . Η «Χρυσή Κεφαλή » Τυχερού –Πέπλου –Φερών ως προϊόν Π.Ο.Π θα αποκτήσει πλέον την αξία που της αξίζει και θα προστατευτεί.
– Πώς πήγε η προσπάθεια με το ελαιόλαδο από βιομηχανική κάνναβη; Μπορεί η να δημιουργήσει σταθερό και αξιόλογο εισόδημα για τους Εβρίτες;
Το σπορέλαιο Κάνναβης το οποίο έχει παραχθεί από την Θεογένης, όπως σας είπα προηγουμένως, είναι το πρώτο Ελληνικό. Βεβαίως οι ποσότητες ήταν μικρές, αλλά η ζήτηση και η γρήγορη εξάπλωση του προϊόντος στην Ελληνική αγορά , δημιουργεί την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα είναι σε όλη τη χώρα αλλά και στο εξωτερικό .
Αυτό είναι το πρώτο παράγωγο που παίρνουμε και προχωράμε σε δεύτερη φάση στο σαπούνι και το αλεύρι που είναι και αυτά από τον καρπό. Σε μια τριετία ελπίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε και κάποια παράγωγα από το στέλεχος του φυτού. Η άποψη μου είναι ότι η ήμερη κάνναβη σε λίγα χρόνια θα είναι μία από τις σημαντικές καλλιέργειες στο νομό μας
– Τι απαντάτε σε όσους στέκονται κριτικά απέναντι στη βιομηχανική κάνναβη;
Νομίζω ότι αυτοί ήταν ελάχιστοι , κυρίως τον πρώτο χρόνο , ο κόσμος έχει ενημερωθεί και έχει δεχθεί το φυτό. Σε λίγο καιρό οι Έλληνες θα καταναλώνουν τα προϊόντα της ήμερης κάνναβης, όπως και οι Ευρωπαίοι καταναλωτές .
– Πώς βοηθά σήμερα και πώς μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω το κράτος για την καλλιέργεια αυτή; Υπάρχει συνεργασία με παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής του Τυχερού και του Έβρου;
Κάθε τι καινούριο έχει και τις δυσκολίες του, εμείς επιδιώκουμε συνεργασία με όλους τους παραγωγούς του Έβρου και όχι μόνο . Ήδη έχουμε συνεργασία με αγρότες από άλλες περιοχές με τους περισσότερους στις Σέρρες. Βεβαίως δίνουμε πληροφορίες σε όσους μας τηλεφωνούν από διάφορα μέρη της Ελλάδας και με τους οποίους δεν μπορούμε να συνεργαστούμε , π.χ Πελοπόννησο , Κρήτη κ.λ.π.
Είναι η πρώτη φορά που μια νέα καλλιέργεια ξεκινάει από τον Έβρο , μέχρι τώρα μας ερχόταν με μεγάλη καθυστέρηση από άλλες περιοχές.
– Πώς φαντάζεστε τον Θεογένη σε 10 χρόνια από σήμερα; – Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις τύπου ΚΟΙΝΣΕΠ είναι το όχημα που θα μπορούσε να δώσει λύσεις στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και στη μείωση της ανεργίας;
Η «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία» στην Ελλάδα είναι ακόμη σε πολύ μικρό επίπεδο συγκριτικά με τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σας πω ένα παράδειγμα , στην Ολλανδία το 12% των εργαζομένων είναι από τις ΚΟΙΝΣΕΠ , για εδώ δεν χρειάζεται να πούμε που βρισκόμαστε.
Η άποψη μου είναι ότι η Κ.ΑΛ.Ο. (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) ως τρίτος πυλώνας της οικονομίας, ανάμεσα στην ιδιωτική και κρατική , μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην χώρα μας . Βεβαίως πρέπει να στηριχθεί από την πολιτεία περισσότερο και να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία. Η «ΘΕΟΓΕΝΗΣ ΚΟΙΝ.Σ.Π » παρά τον μικρό χρόνο ζωής που έχει , έχει γίνει αντικείμενο για την εργασία τεσσάρων περιπτώσεων φοιτητών.
Σε 10 χρόνια, θέλουμε να είμαστε μια από τις μεγαλύτερες ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ στην Ελλάδα και μια από τις γνωστές στην Ε.Ε . Σήμερα είμαστε από τις γνωστότερες στη χώρα και πολλές φορές μας παρουσιάζουν ως παράδειγμα. Σίγουρα βάζουμε ψηλά τον πήχη, αλλά αξίζει να δουλέψουμε για να πετύχουμε.
INFO:
«Η Θεογένης είναι μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) παραγωγικού συλλογικού σκοπού, η οποία έχει ως στόχο την κοινή ωφέλεια και την αύξηση της απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή όπου δραστηριοποιείται. Σκοπός της είναι η παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων) που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον.
Συστάθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 από πέντε κατοίκους του Τυχερού του Δήμου Σουφλίου στο Νομό Έβρου και πήρε οριστική βεβαίωση από το μητρώο κοινωνικής οικονομίας τον Φλεβάρη του 2015. Σήμερα τα μέλη – εταίροι είναι εννέα (9). Συνεργαζόμενα μέλη της ομάδας παραγωγών οσπρίων είναι 18 αγρότες, στην ομάδα παραγωγών πεπονιού «Χρυσή Κεφαλή» είναι 23 αγρότες, και στις δύο ομάδες υπάρχει η δυνατότητα αύξησης του αριθμού. Επίσης συστήνεται ομάδα παραγωγών «Βιομηχανικής Κάνναβης» με αγρότες από όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας με εκτιμώμενη έκταση καλλιέργειας 2000 στρέμματα για το 2017. Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι από 100 παραγωγοί για να μπουν στην καλλιέργεια της Κάνναβης sativa με την καθοδήγηση της Θεογένης ΚοινΣΕπ.»
Πηγή: www.gnomionline.gr
Discussion about this post