Επί τάπητος στα κομματικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος τίθεται από σήμερα η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, σε μία προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου για συγκρότηση «αρραγούς μετώπου» -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ
Όσο η κρίσιμη ημερομηνία της 15ης Ιουνίου και του προγραμματισμένου για τότε Eurogroup πλησιάζει, τόσο εντείνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες και ζυμώσεις, ενώ κάθε διαπραγματευόμενη πλευρά σκληραίνει την στάση της. Ως εκ τούτου, στο Μαξίμου και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια συμβιβασμού με τελικό στόχο η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει με «αξιοπρεπή» τρόπο για όλες τις πλευρές, χωρίς νικητές και ηττημένους.
Στην Πολιτική Γραμματεία
Ωστόσο, είναι προφανές ότι ο πήχυς των προσδοκιών για «συμφωνία-πακέτο» έχει πέσει –και αυτό έχει επιπτώσεις και στο κλίμα που επικρατεί τόσο στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, όσο και μεταξύ των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ως εκ τούτου, την ώρα που η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει την στρατηγική της και θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την διάνοιξη ενός «καθαρού δρόμου» για να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία και να αρχίσει η αποκατάσταση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές, ο πρωθυπουργός ξεκινά από σήμερα να προετοιμάζει τα στελέχη και τους βουλευτές του για όλα τα ενδεχόμενα: είτε πρόκειται για κάποιον συμβιβασμό που δε θα δίνει στην Αθήνα όσα ήθελε, είτε πρόκειται για περαιτέρω «δραματοποίηση» της διαπραγμάτευσης με πολιτική διαπραγμάτευση στην Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει σήμερα τα χαρτιά του στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκαλείται στην Κουμουνδούρου.
Σενάρια και γκρίνια
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση εδώ και ημέρες επιχειρεί να ρίξει σε επικοινωνιακό επίπεδο τον πήχυ των προσδοκιών, καθώς όλα δείχνουν πως, για την ώρα τουλάχιστον, ο Αλέξης Τσίπρας δύσκολα… θα φορέσει γραβάτα. Μάλιστα, μετά και το «παράθυρο» που άνοιξε χθες η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ για παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς χρηματικές καταβολές έως ότου ληφθούν τα μέτρα για την ρύθμιση του χρέους, τα φαινόμενα δείχνουν πως η συμφωνία θα κλείσει χωρίς γενναία ποσοτικοποίηση των μέτρων αυτών –τουλάχιστον ως τις γερμανικές εκλογές. Στόχος, λοιπόν, της κυβέρνησης είναι να αποκρούσει αφενός την κινδυνολογική ρητορική περί ενός «νέου 2015», να πείσει αφετέρου τα στελέχη και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πως η όποια συμφωνία θα είναι αρκετή για να γυρίσει σελίδα η ελληνική οικονομία. Κυβερνητικοί παράγοντες, άλλωστε, κρίνουν απαραίτητη την «προσγείωση» στην πραγματικότητα, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο η συμφωνία να μην οδηγεί ούτε καν στην ποσοτική χαλάρωση –αν και αυτή έχει περισσότερο συμβολικό και ψυχολογικό χαρακτήρα, παρά ουσιαστικά οικονομικό.
Όπως και να έχει, το γεγονός ότι πριν έναν μήνα η κυβέρνηση για… άλλα ξεκίνησε και αλλού βρίσκεται στην παρούσα συγκυρία, έχει καταστήσει απαραίτητη την εσωκομματική συζήτηση: σύμφωνα με συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός προσέρχεται σήμερα στην Κουμουνδούρου «για να ακούσει», υπό την έννοια ότι θα επιχειρήσει να αφουγκραστεί όλα τα ερωτήματα, τις αντιρρήσεις και τις διαφορετικές εκτιμήσεις των μελών της Πολιτικής Γραμματείας. Άλλωστε, ήδη από την περασμένη εβδομάδα, κατά την άτυπη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Νίκος Φίλης και η Τασία Χριστοδουλοπούλου ξεδίπλωσαν τις ενστάσεις τους για το κατά πόσον η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία θα δημιουργεί «καθαρό διάδρομο» στις αγορές και θα κλείνει τον κύκλο της ελληνικής κρίσης.
Επαφές επί επαφών
Ταυτοχρόνως, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να ενημερώσει αναλυτικά τα κομματικά στελέχη για όλα τα υπό συζήτηση σενάρια: είτε πρόκειται για την γαλλική πρόταση που συνδέει τα μέτρα για το χρέος με την «ρήτρα ανάπτυξης», είτε για το «καλό σενάριο» που επεξεργάζεται η Κομισιόν για έξοδο του ΔΝΤ και ακύρωση των περικοπών των συντάξεων, είτε για το «κακό σενάριο» να κλείσει η αξιολόγηση μόνο με μία «δόση-μαμούθ», χωρίς περαιτέρω μέτρα για το χρέος, ο υπουργός Οικονομικών θα αναφέρει όλες τις εναλλακτικές, όπως και τις προοπτικές που δημιουργεί κάθε μία απ’ αυτές. Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την πρόθεσή του να θέσει το θέμα στην Σύνοδο Κορυφής της 22ας του μηνός, αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραμείνει αμετακίνητος στις θέσεις του και κρατήσει στις 15 Ιουνίου την ίδια στάση που είχε υιοθετήσει στο περασμένο Eurogroup, της 22ας Μαΐου.
Τέλος, όλα δείχνουν ότι η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα είναι μόνο η αρχή: ήδη, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και αρμόδια στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενημερώνουν καθημερινά για όλα τα διαμειβόμενα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα βασικά κομματικά στελέχη, προκειμένου κυβέρνηση, βουλευτές και κόμμα να λειτουργούν συντονισμένα, χωρίς «φάλτσα» και… περιττή εσωστρέφεια. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται, πέραν της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας, να δρομολογηθεί η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής «εν ευθέτω χρόνω», όπως επίσης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Discussion about this post