Μεταπτυχιακοί φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών πανεπιστημίου της Στοκχόλμης θα βρεθούν από τις 17 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2018, στο Σουφλί, προκειμένου να συμμετάσχουν σε εργαστήρια που αφορούν στην παραγωγή και μεταποίηση μεταξιού. Σύμφωνα με τον βιοτέχνη και πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Μεταξιού «Χρυσαλλίδα» Σουφλίου, Γιώργο Τσιακίρη, συνεργασίες αυτού του επιπέδου, δρομολογούνται και με άλλα πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπως του Εδιμβούργου αλλά ορισμένα της Βουλγαρίας , ενώ επίκειται και η αξιολόγηση σχετικής αίτησης στο πρόγραμμα ERASMUS, που εκτιμάται ότι θα προσδώσει συνεργασίες με εκπαιδευτικά ιδρύματα ακόμη περισσοτέρων χωρών.
Όπως είπε ο κ. Τσιακίρης στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, η ύπαρξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Σουφλί, συμβάλλει σημαντικά στη φιλοξενία φοιτητών και ανάπτυξη εργαστηρίων που αφορούν στο μετάξι και στις τεχνικές επεξεργασίας, μεταποίησής του , ενώ στις τοπικές βιοτεχνίες και οικοτεχνίες θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ποιότητα των υφασμάτων και τις εργασίες που γίνονται σε βαφές τους, ραφές και τυπώματα. «Το μετάξι καταγράφει υψηλή ζήτηση και αύξηση της τιμής του στις Ευρωπαϊκές αγορές τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα έχει μειώσει την παραγωγή, ενώ εμείς μπαίνουμε ανταγωνιστικά, παράγοντας πολύ καλή ποιότητα» είπε ο κ. Τσιακίρης.
Επίσης, υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση του εθνικού προγράμματος «Δασώσεις Γεωργικών Γαιών» που αναμένεται σύντομα (αφορά και το δέντρο της Μουριάς από το φύλλωμα της οποίας τρέφεται αποκλειστικά ο μεταξοσκώληκας) η διατήρηση των επιχορηγήσεων στους σηροτρόφους και η λειτουργία αναπινηστηρίου στην περιοχή, θα δώσουν νέα ώθηση στην παραγωγή και το εμπόριο του Μεταξιού. Ήδη, όπως είπε, οι δύο βιοτεχνίες και οι οικοτεχνίες της περιοχής , εκτός από την εγχώρια αγορά, εξάγουν τα προϊόντα τους σε Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Κύπρο, Σερβία και Τουρκία.
Συνέντευξη-Σύνταξη :Δήμητρα Πρασκευοπούλου
Πηγή: www.ert.gr
Discussion about this post