Επιβεβαιώθηκε, με το θέμα που ανάρτησε η ΕΡΤ Κομοτηνής, από την αρμόδια ΔΑΟΚ, για την άμεση εντατικοποίηση των ελέγχων με κλιμάκια τελωνειακών σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τα μη εγκεκριμένα φυτοφάρμακα που προμηθεύονται από την γειτονική Βουλγαρία οι Αγρότες, λόγω του πολύ χαμηλού κόστους.
Όπως αποκάλυψε η ΕΡΤ Κομοτηνής, τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τα κλιμάκια είναι της τάξης των 1.000 έως και 3.000 ευρώ, γεγονός που θα πρέπει να κάνει τους Αγρότες περισσότερο υπεύθυνους και προσεκτικούς απέναντι στις αγορές μη εγκεκριμένων φαρμάκων από την ΕΕ. Από την πλευρά τους οι Βούλγαροι παραπλανούν τους Αγρότες, βάζοντας ετικέτες στα Ελληνικά στις συσκευασίες των φαρμάκων.
Σημειώνεται πως τα φάρμακα αυτά στερούνται των ελέγχων της ΕΕ και είναι αμφιβόλου χρησιμότητας και θεωρούνται και επικίνδυνα για το περιβάλλον, αλλά και την τροφική αλυσίδα.
Τέλος πρόσφατα ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης πραγματοποίησε σύσκεψη με την Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας, Εφορία και ιδιώτες Γεωπόνους, για την ανάδειξη και αντιμετώπιση του θέματος.
Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ ο αναπληρωτής Δ/ντης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Ροδόπης, Νίκος Κολάτσος, ο οποίος ξεκαθάρισε πως τα στοιχεία που έρχονται για τους Αγρότες, ότι έχουν εντοπισθεί με απαγορευμένα φυτοφάρμακα, ενημερώνει η Δ/νση το ΥΠΑΑΤ και αυτό με τη σειρά του τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά σε δραστικές μειώσεις των Αγροτικών Επιδοτήσεων σε μακροχρόνια βάση, σε όσους εμπλέκονται με παράνομες αγορές μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων και τους έχει επιβληθεί πρόστιμο.
«Στην Ελλάδα υπάρχουν αυτές οι επιχειρήσεις που έχουν αδειοδοτηθεί για να προμηθεύουν με φυτοφάρμακα-τα οποία προηγουμένως έχουν ελεγχθεί-τους Αγρότες. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο και διώκεται με άσχημες συνέπειες», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κολάτσος.
Εξάλλου ο κ. Κολάτσος ενημέρωσε πως αυτές τις μέρες οι γεωπόνοι της αρμόδιας Δ/νσης τοποθετούν τις ειδικές παγίδες στα χωράφια των Αγροτών, για την παρακολούθηση των προσβολών από έντομα και σκουλήκια, που προσβάλλουν τις καλλιέργειες. Από τις παγίδες θα καταγράφεται ο πληθυσμός και θα εκπονείται ο σχεδιασμός των απαιτούμενων ψεκασμών.
Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιµοποιούνται µε ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά µε το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύµβολα.
Πηγή: www.agrocapital.gr
Discussion about this post