Είσαι σίγουρη ότι η επιστήμη εγκρίνει τον τρόπο που… μασάς; «Τι διαφορά έχει το μάσημα ενός ανθρώπου από αυτό κάποιου άλλου;», θα αναρωτηθεί κανείς. Να που, όμως, από το μάσημά μας εξαρτάται το πόσες θερμίδες θα λάβουμε τελικά.
Αυτό ακριβώς υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστημίου του Bristol, η οποία αναλύοντας τα στοιχεία δύο ομάδων εθελοντών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως το αργό μάσημα μπορεί να μας βοηθήσει να προσλάβουμε σαφώς λιγότερες θερμίδες. Οι ειδικοί, θεωρούν ότι το να μασάμε αργά και όχι λαίμαργα είναι το κλειδί στην απώλεια κιλών και τη διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους.
Από τη μία μεριά, η αμυλάση, το ένζυμο του σάλιου- διασπά καλύτερα το άμυλο σε απλά σάκχαρα όσο πιο πολλές φορές μασάμε την τροφή μέσα στη στοματική μας κοιλότητα, με τον ίδιο τρόπο που η λιπάση βοηθά στη διάσπαση των τριγλυκεριδίων.
Από την άλλη, η ορμόνη που μεταφέρει το μήνυμα της πληρότητας στον εγκέφαλο, η γκρελίνη, χρειάζεται 20 περίπου λεπτά να φέρει εις πέρας την αποστολή της, πράγμα του σημαίνει ότι όσο πιο αργά μασάμε, τόσο λιγότερη τροφή θα καταναλώσουμε, συνεπώς τόσο λιγότερες θερμίδες θα προσλάβουμε!
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι θα πρέπει να μασάμε κάθε μπουκιά 35 φορές πριν την καταπιούμε. Συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν όταν παρατήρησαν ότι οι εθελοντές που μασούσαν το φαγητό τους 35 φορές, προσέλαβαν 12% λιγότερες θερμίδες από εκείνους που τη μάσησαν 10 φορές.
Ένα ακόμα συμπέρασμα που προέκυψε από τη συγκεκριμένη έρευνα, είναι ότι απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στις μαλακές τροφές, οι οποίες μας «ξεγελούν» και μας οδηγούν να μην τις μασάμε όσα θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να γλιτώσουμε θερμίδες.
Καλό μάσημα, λοιπόν, κορίτσια. Ακόμα και στον πουρέ!
Πηγή Lime+Life
Discussion about this post