Το Υπουργειο Οικονομίας παραδέχεται ότι υπάρχουν ελλείψεις στον μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς ακινήτων στην εθνικά ευαίσθητη περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, τονίζει ο βουλευτής Έβρου της Ν.Δ Αναστάσιος Δημοσχάκης, μετά από την απάντηση που πήρε ο ίδιος και άλλοι δυο βουλευτές του κόμματος, στην ερώτηση που είχαν καταθέσει.
ΌΠως αναφέρει η ανακοίνωση του κ.Δημοσχάκη: «Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Ερώτηση που κατέθεσαν τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, για τους ενδεχόμενους κινδύνους που συνδέονται με την πώληση των κόκκινων δανείων, με συνέπειες εθνικών προεκτάσεων για τα εκχωρημένα ακίνητα των κατοίκων του Έβρου και της Θράκης.
Ο Υπουργός είχε ερωτηθεί, μεταξύ άλλων, αν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο ως προς το ζήτημα των μεταβιβάσεων ακινήτων σε παραμεθόριες περιοχές προστατεύει ουσιαστικά τα εθνικά συμφέροντα, καθώς και εάν προτίθεται να προβεί σε τροποποιήσεις στην εν λόγω νομοθεσία προκειμένου να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας για τις προέλευση των ξένων funds τα οποία προτίθενται να εξαγοράσουν τα κόκκινα δάνεια.
Στην απάντησή του το Υπουργείο παραδέχεται ότι δεν υφίσταται μηχανισμός παρακολούθησης της αγοράς ακινήτων στην περιοχή, αλλά υποστηρίζει ότι ο νόμος 1892/1990 προστατεύει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα, υπογραμμίζοντας ότι η παράβασή του συνεπάγεται μη κτήση κυριότητας από αλλοδαπό αγοραστή.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο νόμος 4354/2015 παρέχει τον μηχανισμό ώστε να είναι γνωστή η ταυτότητα του αγοραστή των κόκκινων δανείων. Ο συγκεκριμένος νόμος μπορεί να μην απαγορεύει την απόκτηση των δανείων από αλλοδαπούς εκδοχείς, όμως υποστηρίζει το Υπουργείο ότι ακόμα κι αν ο αλλοδαπός εκδοχέας επισπεύσει πλειστηριασμό ακινήτου ευρισκόμενου σε παραμεθόριο περιοχή η κτήση κυριότητας από υπερθεματιστή υπόκεινται στο σύνολο των περιορισμών του ν. 1892/1990. Σύμφωνα με το Υπουργείο, λοιπόν, το υπάρχον νομικό πλαίσιο είναι επαρκές.
Από την άλλη πλευρά δεν δίνεται καμία απάντηση για το αν πρέπει να δημιουργηθεί κατάλληλος μηχανισμός για να γνωρίζουμε και σε ποιους μεταπωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και για το αν υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ενός ειδικού φορέα για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στη Θράκη.
Discussion about this post