Ήταν 2 Ιουνίου του 1941, όταν Γερμανοί αλεξιπτωτιστές, εκτέλεσαν τους άντρες του χωριού Κοντομαρί στα Χανιά, επειδή οι τελευταίοι είχαν συμμετάσχει ενεργά στην «Μάχη της Κρήτης». Το Κοντομαρί βρίσκεται 18 χιλιόμετρα έξω από τα Χανιά, κοντά στο αεροδρόμιο Μάλεμε και τα αντίποινα των Γερμανών, ήταν τα πρώτα σε μια σειρά πολλών που ακολούθησαν στην Μεγαλόνησο.
Οι Γερμανοί αποβιβάστηκαν στην Κρήτη από αέρος, με αλεξίπτωτα, που προσγειώθηκαν κοντά στο αεροδρόμιο του Μάλεμε. Οι αλεξιπτωτιστές της Βέρμαχτ, αντιμετωπίστηκαν από τον στρατό των Νεοζηλανδών και ντόπιους, που τα όπλα τους ήταν από παμπάλαια μέχρι απαρχαιωμένα. Οι Γερμανοί δεν περίμεναν αυτήν την ισχυρή αντίσταση και είχαν αρκετά μεγάλες απώλειες, χάνοντας από 400 έως 600 άντρες.
Το ίδιο συνέβη και στους εισβολείς σε ολόκληρη την Κρήτη. Οι φήμες για κακομεταχείριση των Γερμανών από τον ντόπιο πληθυσμό, Η Πρωσική ηθική των Γερμανών, υπαγόρευε πως οι πολίτες δεν πρέπει να εμπλέκονται στον πόλεμο, που είναι δουλειά επαγγελματιών στρατιωτών. Όμως, φυσικά, οι Κρητικοί πολίτες αντιστάθηκαν στον κατακτητή.
Οι φήμες έφτασαν στα αυτιά του αντικαγκελαρίου Χέρμαν Γκέριγκ. Εκείνος έδωσε διαταγή στον επικεφαλής του Σώματος των Αλεξιπτωτιστών να προχωρήσει σε ανακρίσεις και αντίποινα, αν κριθεί απαραίτητο. Ο Κουρτ Στρούντεντ έδωσε αμέσως διαταγή για την κατάληψη της Κρήτης, με τις στρατιωτικές μονάδες που πολέμησαν με πολίτες να ενεργοποιούν τα αντίποινα.
Υπό τις διαταγές του Στρούντεντ, ο υπολοχαγός Χορστ Τρέμπες, μαζί με όσους είχαν απομείνει στο 3ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών, έφτασε στο Κοντομαρί. Εκεί κοντά είχαν βρεθεί πτώματα των συστρατιωτών τους. Συγκέντρωσαν ολόκληρο το χωριό και αφού έδιωξαν τα γυναικόπαιδα, πήραν σχεδόν όλους τους άντρες ομήρους. Τους εκτέλεσαν σε έναν ελαιώνα έξω από το χωριό. Οι νεκροί ήταν Από 23 ως 60. Ο υπολοχαγός Τρέμπες παρασημοφορήθηκε για αυτή του την πράξη. Τρία χρόνια μετά, σκοτώθηκε στην Νορμανδία.
Ο Φραντς – Πέτερ Βάιξλερ, που υπηρετούσε ως πολεμικός ανταποκριτής προπαγάνδας για την Βέρμαχτ, αποτύπωσε την σφαγή στον φωτογραφικό του φακό. Λίγους μήνες αργότερα απολύθηκε από τον στρατό και κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Ο λόγος; Βοήθησε μερικούς Κρητικούς να το σκάσουν και δημοσιοποίησε τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει στο Κοντομαρί.
Μετά τον πόλεμο ήταν ένας από τος μάρτυρες κατηγορίας κατά του Χέρμαν Γκέριγκ. Το 1955, επισκέφτηκε ξανά το χωριό, όπου οι κάτοικοι του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. Το αρχείο του έμεινε κρυμμένο στα αρχεία της Δυτικής Γερμανίας μέχρι το 1980, όταν και ανακαλύφθηκε από τον δημοσιογράφο Βάσο Μαθίόπουλο και συσχετίστηκε με τη Σφαγή στο Κοντομαρί από τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαπέτρου.
Discussion about this post