Γράφει η Βότση Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Με αφορμή την Παγκόσμια ΗμέραΚοιλιοκάκης που έχει οριστεί η 16η Μαΐου θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε κάποια βασικά σημεία σχετικά με τη νόσο αυτή. Η κοιλιοκάκη είναι γνωστή και ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι μία αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου, η οποία προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη.
1. Τι είναι η γλουτένη και σε ποια τρόφιμα την συναντάμε;
Η γλουτένη είναι μία φυσική πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα τα οποία έχουν παραχθεί από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά αλλά και το κέικ, τα μπισκότα, τα παξιμάδια κ.α. Γλουτένη όμως, περιέχουν κι άλλα τρόφιμα, όπως ορισμένα είδη σοκολατούχου γάλακτος ή επιδόρπια γιαουρτιού με δημητριακά ή φρούτα. Ορισμένα είδη αλλαντικών, όπως τα λουκάνικα, το παριζάκι, οι κονσέρβες κρέατος και ορισμένα είδη τυριών, όπως το ροκφόρ, το bluecheese και τα τυριά σε μορφή κρέμας, οι μαγιονέζες, η κέτσαπ και οι μουστάρδες εμπορίου, οι έτοιμες σούπες ή οι κύβοι ζωμού κρέατος, καθώς και σε dressing για σαλάτες, σως σόγιας. Ορισμένα αλκοολούχα ποτά ή ποτά με συντηρητικά και πρόσθετα περιέχουν γλουτένη, όπως για παράδειγμα η μπίρα, το τζιν, η βότκα (όταν φτιάχνεται από σιτηρά), το ουίσκι, καθώς και μερικά είδη αρωματικού καφέ και φυτικού τσαγιού.
2. Ποια τρόφιμα δεν περιέχουν γλουτένη και μπορούν να καταναλωθούν άφοβα;
Τρόφιμα τα οποία είναι από τη φύση τους απαλλαγμένα από γλουτένη είναι το ρύζι, οι πατάτες, το καλαμπόκι, το κρέας, το ψάρι, φρούτα κα λαχανικά, όσπρια αλλά και τα γαλακτοκομικά. Επίσης, τα τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης μπορούν να καταναλώνονται άφοβα. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο, οι βιομηχανίες τροφίμων, έχουν δημιουργήσει σειρές προϊόντων χωρίς γλουτένη. Τα προϊόντα αυτά φέρουν ειδικό σύμβολο, το οποίο δηλώνει ότι μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.
3. Μπορούν να την ακολουθήσουν άτομα που δεν έχουν κοιλιοκάκη αλλά θέλουν να χάσουν κιλά;
Έχει δυστυχώς γίνει της μόδας ότι όποιος ακολουθεί διατροφή ελεύθερη γλουτένης θα χάσει κιλά. Δεν υφίσταται φυσικά κάτι τέτοιο και ούτε υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να το αποδεικνύουν! Η μείωση του βάρος είναι θέμα ενεργειακού ισοζυγίου και μόνο!!! Ο υγιής πληθυσμός δεν επωφελείται από μία διατροφή χωρίς γλουτένη.
4. Στο εστιατόρια ή στην ταβέρνα τι μπορώ να παραγγείλω;
Επιλέξτε απλά πιάτα χωρίς σάλτσες στις οποίες μπορεί να έχει προστεθεί αλεύρι. Επίσης αποφύγετε κρεμώδη πιάτα π.χ. παστίτσιο, σουφλέ και παναρισμένα κρέατα π.χ. κοτοσνίτσελ. Επιλέξτε κρεατικά στη σχάρα με πατάτες ή ρύζι και λαχανικά. Εάν θέλετε μπορείτε να ενημερώσετε τον σερβιτόρο ότι έχετε δυσανεξία στη γλουτένη και να ρωτήσει τον σεφ ή τον μάγειρα για επιπλέον προτάσεις και επιλογές πιάτων.
Επιπλέον πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο ακόλουθο ενημερωτικό βίντεο:
Να θυμάστε πως η σωστή ενημέρωση και η χορήγηση ειδικής δίαιτας με τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης θα σας βοηθήσουν να επαναφέρετε στο φυσιολογικό την απορροφητική ικανότητα του εντέρου σας! Καλή σας συνέχεια…
Discussion about this post