Για τις… ντρίμπλες της Κυβέρνησης στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, όπου έχει καταθέσει δύο φορές η Ν Δ σχετικό Σχέδιο Νόμου, αλλά και για την «αιμορραγία» του braindrain μίλησε σε παρέμβασή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.Συγκεκριμένα είπε μεταξύ άλλων ότι:
• Από τη μια μεριά η Κυβέρνηση προσδοκά την οικονομική συνδρομή των Ελλήνων του Εξωτερικού από την άλλη όμως γυρνά την πλάτη στο δίκαιο αίτημά τους να ψηφίζουν.
• Ο Αναπλ. Υπουργός Εξωτερικών έριξε την μπάλα στην εξέδρα γι’ αυτό το ζήτημα και το παρέπεμψε στη Συνταγματική Αναθεώρηση, ενώ ο εκλογικός νόμος είναι αυτοτελής και ρυθμίζει τις εκλογικές διαδικασίες των Ελλήνων υπηκόων που βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια και αγνοεί αυτούς που βρίσκονται στο εξωτερικό!
Η πρόταση που έχει καταθέσει δύο φορές η Ν Δ λύνει το πρόβλημα αυτών που βρίσκονται στο εξωτερικό για οποιαδήποτε αιτία, καθόσον δεν διαφέρουν σε τίποτε από αυτούς που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα .
• Για να προσελκύσει η χώρα μας επενδύσεις πρέπει να αναπτυχθεί ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, με χαμηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις και κανόνες οικονομίας ενός σοβαρού ευρωπαϊκού κράτους.
• Η μάστιγα των νεοματαναστών μαζί με το δημογραφικό αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
• Ο Έβρος έχει βιώσει έντονα το braindrain με τα χωριά που βρίσκονται επί της συνοριογραμμής να ερημώνουν, τους νέους να φεύγουν και τους ηλικιωμένους να μένουν πίσω.
• Είναι απαραίτητο να δοθεί ξανά όραμα στους νέους και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους προς την Πατρίδα.
• Χρειάζεται ένα νέο εθνικό σχέδιο, μια εθνική συνεννόηση κι αυτό μπορεί να το πράξει μια διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, ισότιμη με αυτή που είχε συσταθεί επί αειμνήστου Κων/νου Μητσοτάκη το 1992, οι πολιτικές της οποίας εφαρμόζει και σήμερα το Ελληνικό κράτος σε πολύ μεγάλο ποσοστό.
• Ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Γ Γ του Υπουργείου Ανάπτυξης, επί υπουργίας Γ.Σταθάκη, να αποτελέσουν οι βορειότερες περιοχές του Έβρου και της χώρας, από τον Άρδα μέχρι το Ορμένιο και τη νήσο Σαμοθράκη υπερ-παραμεθόριες περιοχές, με κριτήρια και κίνητρα που θα τα θέσει το ίδιο το Υπουργείο και φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Ε.
Δείτε την παρέμβασή του σε αυτό το linkhttps://www.youtube.com/watch?v=WJTPYnQhkdk
Αναλυτικά η παρέμβασή του:
«Ο οικουμενικός ελληνισμός για μας, που ζούμε στην ελληνική επικράτεια, αποτελεί πηγή χαράς και υπερηφάνειας. Το έχουμε αναφέρει αρκετές φορές εδώ στην Επιτροπή, ότι θέλουμε να αναπτύξουμε περισσότερους δεσμούς με τους Έλληνες του εξωτερικού και να τους κάνουμε να αισθάνονται πραγματικά ευπρόσδεκτοι στην πατρίδα.
Ζητάμε να βοηθήσουν τη χώρα μας μέσω επενδύσεων, όμως χωρίς να τους απαλλάσσουμε από γραφειοκρατικά βαρίδια και όχι μόνο. Προσδοκούμε στην οικονομική συνδρομή τους, αλλά από την άλλη μεριά η παρούσα Κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη της στο δίκαιο αίτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Μάλιστα, πριν από ένα λεπτό, ο Υπουργός, ας πούμε κατά τι αρμόδιος και μέσα από τη νομική του επιστήμη, έριξε την μπάλα στην κερκίδα και μεταφέρει το θέμα αυτό στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ενώ ο εκλογικός νόμος είναι αυτοτελής, ρυθμιστικός του ελληνικού κράτους και μπορεί να συμπεριλάβει, ακριβώς, αυτή την πρόταση, την οποία έχουμε καταθέσει δύο φορές και μάλιστα, οι Έλληνες του εξωτερικού σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις δεν διαφέρουν από τους Έλληνες που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια. Ήταν ένας νόμος απόλυτα δίκαιος, στοχευμένος, τεκμηριωμένος και θα πρέπει η παρούσα Κυβέρνηση, τουλάχιστον, κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να το συζητήσει στην Ολομέλεια. Διότι δεσμεύτηκαν οι Υπουργοί κατά καιρούς ότι θα συζητηθεί και σήμερα είναι άκομψο πολιτικά ο Αναπληρωτής Υπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδας, να πετάει την μπάλα στην κερκίδα και να μεταθέτει το θέμα του εκλογικού νόμου για το μέλλον.
Θα πρέπει να δώσουμε μεγάλη αξία σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις των Ελλήνων του εξωτερικού και θα πρέπει η Κυβέρνηση να αφήσει αυτό τον αρνητισμό εν τοις πράγμασι που έχει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όντας προσηλωμένη σε μια δημοσιοϋπαλληλική φιλοσοφία και στο μεγάλο κράτος προς άγραν ψήφων, όπως αποδεικνύεται από τις πολιτικές που είναι και κακιάς κοπής, αλλά και μιας άλλης εποχής. Οι επενδύσεις ακόμη και αυτές που έχουν να κάνουν με τους Έλληνες του εξωτερικού, μπορούν να έρθουν μόνο αν έχει αναπτυχθεί ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, με χαμηλή φορολογία για τις επιχειρήσεις και κανόνες οικονομίας ενός σοβαρού ευρωπαϊκού κράτους. Οι επενδύσεις και οι δουλειές που ανοίγονται μέσω της επιχειρηματικότητας σχετίζονται άμεσα με το braindrain. Η μάστιγα των νεομεταναστών αποτελεί, ίσως, το σημαντικότερο πρόβλημα μαζί με το δημογραφικό που αντιμετωπίζουμε ως χώρα. Είναι δυνατόν το Ελληνικό κράτος να στερεί το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες, που έφυγαν για λόγους επιβίωσης;
Η τάση των καλύτερων μυαλών μας να φεύγουν στο εξωτερικό οφείλεται κυρίως, σε παθογένειες, όπως η αναξιοκρατία, ο νεποτισμός και όχι μόνο. Η ανάδειξη ατόμων απαίδευτων και ενδεχομένως και κάποιων ανίκανων αποτρέπει τους ικανούς νέους επιστήμονες από το να παραμείνουν στην πατρίδα μας.
Εμείς στον Έβρο το έχουμε βιώσει καλά, βλέποντας χωριά ολόκληρα κοντά στα σύνορα, επί της συνοριογραμμής να ερημώνουν, τους νέους να φεύγουν και τους ηλικιωμένους να μένουν πίσω με κατεβασμένα τα κεφάλια για τα παιδιά τους και για τα εγγόνια τους. Οι συνέπειες στην κοινωνία είναι ακόμη πιο ανησυχητικές, καθώς η νέα μεταναστευτική και προσφυγική πραγματικότητα μεταβάλει την ανθρωποδομή των πληθυσμών αλλοιώνοντας τον εθνικό χαρακτήρα του Ελληνικού κράτους. Το ζούμε πάλι στον Έβρο αυτό τον καιρό μετά τη σύλληψη και κράτηση των δύο στελεχών του ελληνικού στρατού.
Κύριε Πρόεδρε, είναι απαραίτητο να δοθεί ξανά όραμα στους νέους και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την πατρίδα. Πρέπει να υπάρξουν ευκαιρίες για δημιουργία, διευκόλυνση επιχειρηματικότητας και αξιοκρατία, αλλά και αδιαπραγμάτευτη στήριξη από τους λειτουργούς του δημόσιου τομέα κάθε βαθμίδας. Χρειάζεται ένα νέο εθνικό σχέδιο, μια εθνική συνεννόηση και μια διακομματική επιτροπή για συνεργασία, να βγει μια συνισταμένη χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και αυτή τη συνισταμένη να την ακολουθήσουμε όλοι. Αυτό το ζητήσαμε και μάλιστα και μια άλλη διακομματική επιτροπή για τη Θράκη, ισότιμη αυτής που είχε λειτουργήσει από το 1991 και εντεύθεν, όπου τις πολιτικές αυτές σήμερα εφαρμόζει το Ελληνικό κράτος σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.
Η νέα γενιά αποτελεί το σημαντικό κεφάλαιο του τόπου μας και δεν χωράνε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Το πολιτικό σύστημα οφείλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους νέους ανθρώπους, η μεγαλύτερη πλειοψηφία των οποίων μας γυρνάνε την πλάτη.
Θα ήταν σκόπιμο να εξετάσουμε ένα πρόγραμμα προσέλκυσης Ελλήνων του εξωτερικού για επενδύσεις, για τις –«πονεμένες» αυτό τον καιρό- περιοχές μας, όπως είναι ο Έβρος, η Θράκη και τα νησιά μας. Το ζήτησα από τον κ. Λαμπριανίδη, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ανάπτυξης, επί υπουργίας του κυρίου Σταθάκη, το βορειότερο κομμάτι της Ελλάδας που είναι από τον Άρδα μέχρι το Ορμένιο και η Σαμοθράκη να αποτελέσουν τις υπερ-παραμεθόριες περιοχές, με κριτήρια που θα τα θέσει το Υπουργείο και μάλιστα θα μπορούσε να εξασφαλιστεί και η θετική άποψη της Ε.Ε.
Με αυτήν τη γενική τοποθέτηση, κύριε Πρόεδρε, κλείνω την εισήγησή μου. Και νομίζω ότι, ορθώς, ο Συνάδελφός μας κ. Καρασμάνης αναφέρθηκε με ερωτήματα καίρια στον Υπουργό, αλλά δεν πήρε τις απαντήσεις και ελπίζω, την επόμενη φορά, ο κ. Υπουργός να μας απαντήσει στο σύνολο.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, αλλά δεν διαφωνείτε, κύριε Δημοσχάκη, ότι ο Υπουργός ήταν εδώ, παρέλαβε και από τον Προεδρεύοντα, -που ανήκει σ’ ένα συγκεκριμένο κομματικό χώρο-, το ζήτημα, που αφού το έθεσε ο Συνάδελφός σας κ. Αναστασιάδης, απεχώρησε και δεν έμεινε εδώ για να ακούσει. Το έθεσα, παρά την προσβλητική του αναφορά στον Προεδρεύοντα, το έθεσα εγώ, εξ ονόματός του και παρακάλεσα τον Υπουργό να μεταφέρει τα τρία συγκεκριμένα ζητήματα, στην πολιτική ηγεσία.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ (ΤΑΣΟΣ) ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κάτι να συμπληρώσω, κύριε Πρόεδρε.
Θέλω, στους Συναδέλφους μου και σε εσάς, να καταθέσω την εμπειρία μου ως θεσμικού παράγοντα της χώρας με το αξίωμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Ξέρετε ότι η αποστολή ενός Αρχηγού είναι συγκεκριμένη και προβλέπεται από τους νόμους.
Είχα – δυστυχώς ή ευτυχώς, όπως κανείς μπορεί να το θεωρήσει – σχεδόν κάθε εβδομάδα, πρέσβεις, εμπορικούς ακολούθους και παράγοντες των εδώ διπλωματικών αποστολών, οι οποίοι αγωνίζονταν να προστατεύσουν τα συμφέροντα των πολιτών από τις χώρες απ’ όπου προέρχονταν. Και εμείς αυτό θέλουμε να κάνουν όλοι οι διπλωμάτες μας, ανεξαρτήτως βαθμού και θέσης και πιστεύω ότι μπορούν να το επιτελέσουν αυτό και κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα.
Σας ευχαριστώ πολύ».
Discussion about this post