Υπάρχει µια αγορά όπου ο αγρότης έχει τη δυνατότητα να εκµεταλλευτεί µέχρι και το τελευταίο σηµείο της παραγωγής του και να κερδίσει επιπλέον –και απρόσµενο– εισόδηµα. Κλαδιά, φύλλα και κάθε µορφή βιοµάζας γίνονται προϊόν πώλησης και αγοράς από αγρότες και φορείς µε βάση την Ελλάδα, µέσω µιας διαδικτυακής πλατφόρµας. Μια διεθνής ψηφιακή αγορά, που όµοιά της δεν έχουµε συναντήσει µέχρι τώρα, όχι µόνο σε τοπικό, αλλά και σε παγκόσµιο επίπεδο.
Ο λόγος για το biomas market, την ελληνική πλατφόρµα ανταλλαγής προϊόντων βιοµάζας µεταξύ αγροτών και επιχειρήσεων σε όλο τον πλανήτη. Ο Κωνσταντίνος Νάσιας, γεωπόνος και συνιδρυτής του biomas market εξηγεί στην «Ύπαιθρο Χώρα» τη λειτουργία της πλατφόρµας, αλλά και τα οφέλη που προσφέρει.
«Ένας παραγωγός µπορεί είτε να ζυγίσει µε κάποιον τρόπο ή να εκτιµήσει το ύψος, το βάρος των υπολειµµάτων, είτε ο ίδιος να το κάνει πέλλετ, να το επεξεργαστεί, να εισάγει τα στοιχεία στην πλατφόρµα στην τιµή που θέλει εκείνος και θα βρεθεί κάποιος από την άλλη άκρη της Γης να το αγοράσει. Απευθυνόµαστε σε αγοραστές σε όλο τον κόσµο, σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Σερβία και η Κεντρική Ευρώπη, όπου πλέον πολλά εργοστάσια λειτουργούν κάνοντας χρήση βιοµάζας.
Ωστόσο, ένα από τα κύρια προβλήµατα είναι η µεταφορά της από το ένα σηµείο στο άλλο και είναι αυτό που κρατά παρόµοιες ξένες πλατφόρµες από το να αναπτυχθούν. Πιστεύουµε πως έχουµε βρει τη λύση στο πρόβληµα, και τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί η νέα έκδοση της πλατφόρµας. Από το ξεκίνηµα λειτουργίας της πλατφόρµας το 2016 τα αποτελέσµατα ήταν εντυπωσιακά», αναφέρει ο κ. Νάσιας.
Πιστοποίηση
Η αγορά βιοµάζας, σύµφωνα µε τα στοιχεία της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Βιοµάζας, ξεπερνά το ένα δισεκατοµµύριο ευρώ, αλλά µέχρι σήµερα οι αγοραστές δεν µπορούσαν να ελέγξουν την ποιότητα που προµηθεύονταν. Το biomas market προσπαθεί να λύσει και αυτό το πρόβληµα, καθώς τα προϊόντα που πωλούνται µέσω της πλατφόρµας πιστοποιούνται από εξωτερικούς φορείς για την ενεργειακή τους ποιότητα.
Οφέλη
Ο παραγωγός έχει, πλέον, τη δυνατότητα να εκµεταλλευτεί ένα προϊόν που µέχρι πριν από λίγο καιρό πλήρωνε για να το αποµακρύνει από την εκµετάλλευσή του. «Μέσω της πλατφόρµας, ο αγρότης µπορεί να αποκτήσει ένα επιπλέον εισόδηµα για ένα προϊόν που θεωρούσε άχρηστο και που πλέον δεν µπορεί να κάψει, καθώς απαγορεύεται από νόµο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει ο κ. Νάσιας. Επισηµαίνει, όµως, πως τα οφέλη θα µεγιστοποιηθούν, αν κάθε παραγωγός απευθυνθεί σε έναν συνεταιρισµό.
Αν οι συνεταιρισµοί καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα υπολείµµατα µε τον ίδιο τρόπο που συγκεντρώνουν την παραγωγή, τότε τα οφέλη για κάθε παραγωγό θα είναι πολύ µεγάλα. Τα σκήπτρα στη νέα αυτή πρακτική κρατούν οι αγρότες δεύτερης γενιάς, νεότερης δηλαδή ηλικίας, όπου τον τελευταίο καιρό παρατηρείται πως έχουν αρχίσει να εκµεταλλεύονται σε ικανοποιητικό ποσοστό τα υπολείµµατα της παραγωγής τους.
Πηγή: www.ypaithros.gr
Discussion about this post