Το σαφάρι των ανασφάλιστων ΙΧ ολοκληρώθηκε από την ΑΑΔΕ και πλέον έχει έρθει η ώρα των προστίμων.
Ωστόσο κάποιοι έπεσε στην τσιμπίδα της εφορίας εξαιτίας λάθους, αφού όπως υποστηρίζουν έχουν ασφαλισμένα τα οχήματά τους. Προκειμένου να μην πληρώσουν πρόστιμο θα πρέπει να προβούν στις παρακάτω ενέργειες, όπως γράφει και το newsit.gr.
Ασφαλισμένο όχημα κατά την ημερομηνία διασταύρωσης: Απευθυνθείτε στην ασφαλιστική επιχείρηση για να γίνουν οι εκ μέρους της αναγκαίες ενέργειες.
Άγνωστο όχημα – αλλαγή αριθμού κυκλοφορίας – διαγραφή – ακινησία: Απευθυνθείτε στην Δ.Ο.Υ. σας προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (βεβαίωση ακινησίας ή ιστορικό μεταβολών του συγκεκριμένου οχήματος από την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών, στην οποία έχει εκδοθεί η άδεια κυκλοφορίας του κ.λπ.).
Λάθος στα στοιχεία της άδειας ή το όχημα δεν σας ανήκει: Απευθυνθείτε στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών.
Μεταβίβαση οχήματος: Αν υποβλήθηκε αίτηση μεταβίβασης του οχήματος σε Κ.Ε.Π. και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η νέα άδεια κυκλοφορίας, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας σχετική βεβαίωση του Κ.Ε.Π. για την υποβολή του αιτήματος μεταβίβασης, προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.
Εξαίρεση: Αν υπάρχει εξαίρεση της υποχρεωτικής ασφάλισης κατ’ εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 3 του π.δ. 237/1986 θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ., προσκομίζοντας τα σχετικά δικαιολογητικά, προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.
Εντοπίστηκε ανασφάλιστο από την Αστυνομία: Στην περίπτωση που το όχημά σας εντοπίσθηκε και από την Αστυνομική Αρχή και επιβλήθηκαν οι ποινές και τα πρόστιμα, δεν απαιτείται η πληρωμή του παραβόλου για την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου. Θα πρέπει όμως, πριν την έκδοση ασφαλιστηρίου συμβολαίου, να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προσκομίζοντας τη σχετική πράξη της Αστυνομικής Αρχής επικαιροποιημένη, προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.
Νέο όχημα: Σε περίπτωση που αποκτήσατε το όχημα έως και 7 εργάσιμες ημέρες πριν την διασταύρωση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ προκειμένου να ακυρωθεί το παράβολο.
Κληρονόμοι οχήματος: Σε περίπτωση που είστε κληρονόμος οχήματος του οποίου ο θανών είχε την πλήρη και αποκλειστική κυριότητα και αυτός απεβίωσε μέσα σε χρονικό διάστημα 6 μηνών πριν την διασταύρωση, δεν θα εκδοθεί παράβολο για το εν λόγω όχημα. Κατ’ εξαίρεση και αποκλειστικά στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος επήλθε από τις 30/3/2018 και δεν δηλώθηκε στην εφορία από τους κληρονόμους, το παράβολο μπορεί να ακυρωθεί από την Δ.Ο.Υ. μετά από αίτημα των κληρονόμων.
Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο το οποίο διαμορφώνεται ως εξής:
100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά,
150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 251 κυβικών,
200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1.000 κυβικά και
250 ευρώ για αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού.
Η ηλεκτρονική διασταύρωση των στοιχείων για των εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ έγινε από πέντε διαφορετικές βάσεις:
Η βάση δεδομένων με τα τέλη κυκλοφορίας που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων
Τα αρχεία κυκλοφορούντων οχημάτων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών
Το αρχείο κλεμμένων οχημάτων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
Το αρχείο ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδας
Το αρχείο ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Discussion about this post