Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, χαμογελαστοί, αντάλλαξαν μια θερμή χειραψία πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, λίγο πριν αρχίσει η ιστορική διακορεατική σύνοδος κορυφής.
«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ», είπε ο Μουν Τζε-ιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος αμέσως μετά έγινε ο πρώτος βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε τη γη της Νότιας Κορέας από το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953). Νωρίτερα, ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος επίσης περπάτησε για λίγο στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων, κάτι που τον κάλεσε νεύοντας να κάνει ο Κιμ.
Πρόκειται για την πρώτη σύνοδο κορυφής των δύο χωρών εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
Ο Κιμ χαιρέτισε την έλευση μιας νέας «εποχής ειρήνης», στην καταχώρισή του στο βιβλίο των επισκεπτών στο κτίριο όπου είχε συναφθεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες το 1953.
Διαβάστε επίσης: Τούρκος έφευγε γεμάτος χρυσάφι και Ελληνας ερχόταν με 200.000 -Τους έπιασαν στο Τελωνείο Κήπων [εικόνες]
«Μια νέα ιστορία ξεκινά τώρα», μια «εποχή ειρήνης», έγραψε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας στο βιβλίο επισκεπτών πριν οι δύο ηγέτες αρχίσουν τις συνομιλίες.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν είπε απευθυνόμενος στον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ότι ελπίζει να επιτύχουν και να υπογράψουν μια «τολμηρή συμφωνία», κατά την έναρξη της διακορεατικής συνόδου κορυφής.
«Ελπίζω ότι θα έχουμε ειλικρινείς συνομιλίες και ότι θα καταλήξουμε σε μια τολμηρή συμφωνία ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο», τόνισε ο Μουν.
Στη συνέχεια, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας και ο πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, σε μια πραγματικά ιστορική στιγμή, κάθισαν ο ένας απέναντι στον άλλο σε ένα οβάλ τραπέζι, κατά την έναρξη της ιστορικής διακορεατικής συνόδου κορυφής, με τα νοτιοκορεάτικα τηλεοπτικά δίκτυα να μεταδίδουν απευθείας το στιγμιότυπο.
Η συνάντηση των δύο ηγετών στο Σπίτι της Ειρήνης, στο νότιο τμήμα της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, είναι μόλις η τρίτη μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-1953).
Διαβάστε επίσης: Με τζετ σκι περνούν πλέον στην Ευρώπη πλούσιοι πρόσφυγες και μετανάστες
Λεπτομέρειες για τις συνομιλίες τους αναμένονται αργότερα εντός της ημέρας, αν και κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι παρά τη μεγάλη συμβολική της σημασία η συνάντηση δεν πρόκειται να παράξει ουσιαστικά αποτελέσματα αναφορικά με την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και μια επίσημη συνθήκη ειρήνης που θα αντικαταστήσει την εκεχειρία που σήμανε το τέλος του Πολέμου της Κορέας το 1953.
Κι αυτό γιατί , όπως εκτιμούν, ο Βορειοκορεάτης δικτάτορας θέλει μεν να αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό, αξιοσέβαστο μέλος της διεθνούς κοινότητας διατηρώντας ωστόσο το πυρηνικό του οπλοστάσιο, κάτι που δεν πρόκειται να αποδεχθούν Ουάσιγκτον και Σεούλ.
Πηγή: www.iefimerida.gr
Discussion about this post