Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς υποβάλλονται φέτος οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Μέχρι χθες οι δηλώσεις που είχαν αποσταλεί ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISNET δεν ξεπερνούσαν το 28% του συνόλου αυτών που αναμένεται να υποβληθούν φέτος, αν και απομένουν πλέον λιγότερες από 33 μέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής. Αν δεν επιταχυνθούν άμεσα οι ρυθμοί υποβολής, τότε πολλοί φορολογούμενοι θα κινδυνεύσουν να μείνουν εκπρόθεσμοι και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα δεχθεί ισχυρότατες πιέσεις για να δώσει παράταση πολλών ημερών στην προθεσμία υποβολής που λήγει στις 30 Ιουνίου.
Έχουν περάσει ήδη 54 μέρες από τότε που άρχισε να λειτουργεί στο σύστημα TAXISNET η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποδοχή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και απομένουν πλέον μόλις 32 μέρες μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής τους. Ωστόσο, ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα ΤΑΧΙSNET δεν ξεπερνά τα 1,7 εκατομμύρια, όταν το σύνολο αυτών που πρέπει να υποβληθούν φέτος εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 6,2 εκατομμύρια! Κάθε μέρα υποβάλλονται κατά μέσο όρο μόλις 30.680 δηλώσεις, ρυθμός πάρα πολύ χαμηλός, αν ληφθεί υπόψη ότι μέσα στις επόμενες 32 μέρες – συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής – θα πρέπει να υποβληθούν περίπου 4,5 εκατομμύρια δηλώσεις για να είναι όλοι οι υπόχρεοι φορολογούμενοι εμπρόθεσμοι. Ουσιαστικά, για να προλάβουν όλοι οι φορολογούμενοι την προθεσμία της 30ης Ιουνίου θα πρέπει το σύστημα TAXISNET να υποδέχεται καθημερινά κατά μέσο όρο πάνω από 140.000 δηλώσεις, δηλαδή ο ημερήσιος ρυθμός υποβολής θα πρέπει να υπερτετραπλασιαστεί! Η λογική λέει ότι δεν προλαβαίνουν πλέον όλοι να υποβάλουν τις δηλώσεις μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα χρειαστεί να δοθεί παράταση, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο!
Οι πολύ αργοί ρυθμοί με τους οποίους υποβάλλονται οι φετινές δηλώσεις γίνονται καλύτερα αντιληπτοί αν ληφθεί υπόψη ότι πέρυσι:
– μέχρι τις 29 Μαϊου, οι δηλώσεις που είχαν υποβληθεί ξεπερνούσαν ήδη τα 1,8 εκατομμύρια (ανέρχονταν σε 1.804.617 έως το βράδυ της 29ης Μαϊου 2016)
– τον Απρίλιο και τον Μάιο οι σύλλογοι και οι ομοσπονδίες των λογιστών-φοροτεχνικών είχαν εξαγγείλει και είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, όπως η αποχή από την συμπλήρωση και την υποβολή δηλώσεων, διαμαρτυρόμενοι για τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που προέβλεπε το ανακοινωθέν από τον τότε υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.
Σύμφωνα με στοιχεία που αναρτήθηκαν σήμερα το πρωί στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:
1) Μέχρι χθες, 29 Μαϊου, είχαν υποβληθεί ηλεκτρονικά στο σύστημα TAXISNET 1.656.896 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2016. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 27% του συνόλου των δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος (περίπου 6,2 εκατομμύρια).
2) Μέχρι χθες είχαν εκκαθαριστεί 1.645.886 δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2016 και είχαν εκδοθεί ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα. Από τα σημειώματα αυτά:
α) 578.256 ή 35,13% του συνόλου είναι χρεωστικά και αναγράφουν επιπλέον ποσά φόρου προς πληρωμή συνολικού ύψους 446,74 εκατ. ευρώ. Σε κάθε παραλήπτη χρεωστικού εκκαθαριστικού σημειώματος αντιστοιχεί κατά μέσο όρο πληρωτέο ποσό φόρου ύψους 772,56 ευρώ.
β) 270.408 ή 16,43% του συνόλου είναι πιστωτικά και αναγράφουν ποσά φόρου προς επιστροφή συνολικού ύψους 86,25 εκατ. ευρώ. Σε κάθε παραλήπτη πιστωτικού σημειώματος αντιστοιχεί κατά μέσο όρο επιστροφή φόρου 318,95 ευρώ.
γ) 797.222 ή 48,44% του συνόλου είναι μηδενικά.
Discussion about this post