Ισχυρό πλήγμα δέχονται τα τελευταία 24ωρα τα τουρκικά συμφέροντα, ως απόρροια της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
Ηχηρό ήταν το «σήμα» που ήλθε από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν όλες οι «πτέρυγες» και πολιτικές ομάδες ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Ενώ από τις διαβουλεύσεις για το ομόφωνο ψήφισμα δεν διαφοροποιήθηκαν ούτε ακόμη και ευρωβουλευτές της βόρειας Ευρώπης που διατηρούν παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Άγκυρα.
Είχε προηγηθεί το «ζέσταμα» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την ομιλία του Εμ. Μακρόν, όταν διατύπωνε την πάγια, όπως ο ίδιος χαρακτήριζε, θέση της Γαλλίας, για συμπαράσταση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. κάθε φορά που απειλείται η κυριαρχία της. «Η κάθε χώρα» -συμπλήρωνε- «έχει δικαίωμα στην άμυνα, έτσι και η Ελλάδα με την Τουρκία».
Η ευρωπαϊκή αντίδραση όμως, συνεχίζεται και σήμερα, με τη «σκυτάλη» να παίρνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ, που χαρακτήρισε «γελοίο» τον τουρκικό ισχυρισμό ότι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί αποτέλεσαν απειλή για τη γείτονα. Θέση που βρήκε σύμφωνο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντ. Ταγιάνι.
Η υπόθεση των δύο στρατιωτικών έρχεται στην πραγματικότητα να «κουμπώσει» με το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα στην Ε.Ε. για την Τουρκία, με πρακτικές μάλιστα συνέπειες.
«Τα κράτη – μέλη της ΕΕ, με την απόφασή τους να μην ανοιχθεί κανένα περαιτέρω διαπραγματευτικό κεφάλαιο με την Τουρκία, έχουν ήδη αντιδράσει στη βαρύνουσας σημασίας οπισθοδρόμηση στο πεδίο του κράτους δικαίου», δήλωσε ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Και η άλλη πλευρά πώς αντιδρά;
Η Τουρκία, με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που από χθες έχει να ασχολείται και με το χρόνο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, είχε δύο δρόμους να ακολουθήσει μετά την κοινή ευρωπαϊκή αντίδραση: είτε να κατανοήσει γιατί συμβαίνει όλο αυτό είτε να απαντήσει ακόμη πιο επιθετικά. Επέλεξε τον δεύτερο.
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι τα Ίμια, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους, τελούν αποκλειστικά υπό τουρκική κυριαρχία. Ενώ υποστήριξε ότι η “εν λευκώ” στήριξη που παρέχεται από την Ε.Ε. στα κράτη-μέλη στις διαφωνίες τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στην επίλυση των θεμάτων αυτών.
Πρόκληση που δεν έμεινε αναπάντητη από την Αθήνα: ο μη σεβασμός των συνόρων καθ’ οιονδήποτε τρόπο, συνιστά ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία και την πορεία της ένταξης των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν το καθαρό, αποφασιστικό μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος.
Περισσότερο εξειδικευμένη η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών και του Ν. Κοτζιά, η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λοζάνης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.
Επιπλέον, στον έτερο τουρκικό ισχυρισμό για ευρωπαϊκή επιδιαιτησία, ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Η Ε.Ε. δεν κάνει τον διαιτητή. Οποιαδήποτε διμερής διαφορά της Ελλάδας με οποιαδήποτε χώρα, είναι ταυτόχρονα και θέμα της Ε.Ε., καθώς είμαστε μέλη της Ένωσης. Και τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ένωσης».
Όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας είπε και κάτι ακόμη, που εξηγεί πολλά από όσα έχουμε δει ως τώρα: «Το γεγονός ότι έχουμε μια τέτοια αντίδραση της τουρκικής πλευράς τόσο επιθετική, ακριβώς μετά τις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου, και ακριβώς μετά το κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τι σημαίνει; Ότι προφανώς ίδρωσε το αυτί τους».
Το γεγονός, πρόσθεσε, ότι η Τουρκία αντέδρασε με τον τρόπο που αντέδρασε, «για λόγους που έχουν να κάνουν με το γόητρο ή με την εσωτερική πολιτική τους σκηνή, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν είδαν, δεν διάβασαν και δεν κατανοούν ότι πολιτικά αυτή τη στιγμή και σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, βρίσκονται εξαιρετικά απομονωμένοι».
Discussion about this post