Ένας αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και μεταναστών φθάνουν στην Ελλάδα μέσω χερσαίων διαδρομών από την Τουρκία , ενώ οι ελληνικές αρχές κατηγορούνται όλο και περισσότερο για παράνομες προσπάθειες στα χερσαία σύνορα.
Την Παρασκευή, η ελληνική αστυνομία δήλωσε ότι 1.658 πρόσφυγες και μετανάστες κρατήθηκαν τον Μάρτιο αφού διασχίζουν στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου, που βρίσκεται στα σύνορα της Τουρκίας.
Τα νέα στοιχεία έρχονται μόλις δύο μήνες αφότου το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες δημοσίευσε μια έκθεση που αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές διεξάγουν όλο και περισσότερο «συστηματικές πιέσεις» στην περιοχή του Έβρου.
Η Eva Cosse, ερευνητής στο Human Rights Watch (HRW), δήλωσε ότι οι επαναπροωθήσεις, θεωρούνται παραβίαση τόσο του διεθνούς δικαίου περί προσφύγων όσο και του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
“Παρακολουθούμε το ζήτημα των pushbacks“, δήλωσε ο Cosse στο Al Jazeera.
“Οι εισροές στη θάλασσα σταμάτησαν όταν ήρθε η κυβέρνηση [Syriza] στην εξουσία [τον Ιανουάριο του 2015], αλλά οι εισροές από στεριά δεν έχουν σταματήσει ποτέ», πρόσθεσε.
“Οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν άσυλο, αλλά όχι να επαναπροωθούν τους ανθρώπους και να τους θέσουν σε κίνδυνο”.
Ενώ η Ελλάδα έχει επικριθεί ευρέως για τις πιέσεις και τις φθίνουσες ανθρωπιστικές συνθήκες για δεκάδες χιλιάδες αιτούντες άσυλο που έχουν παγιδευτεί σε στρατόπεδα, ο υπουργός μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας έχει υπερασπιστεί την προσέγγιση της κυβέρνησης στην κρίση.
Διαμαρτυρίες στην Ελλάδα ως συμφωνία προσφύγων ΕΕ-Τουρκίας πλησιάζουν τα δύο χρόνια
“Μια από τις κεντρικές μας προτεραιότητες για το άμεσο μέλλον είναι η υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής στα νησιά, σε συνεργασία με την τοπική κυβέρνηση, με στόχο την ενίσχυση της καθημερινής ζωής των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης των προσφύγων” δήλωσε πρόσφατα στους δημοσιογράφους.
Ο Βίτσας πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση “θα συνεχίσει να υπερασπίζεται δυναμικά τις αξίες της ανθρωπότητας και της αλληλεγγύης”.
Ο κ. Yonous Muhammadi, επικεφαλής του Ελληνικού Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε επίσης ότι ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν τον Έβρο «αυξάνεται».
“Έχουμε ανθρώπους που έρχονται τέσσερις ή πέντε φορές, εισέρχονται στην Ελλάδα και στη συνέχεια ωθούνται πίσω στην Τουρκία”, είπε τηλεφωνικά στον Al Jazeera.
Περιγράφοντας τη χερσαία διαδρομή ως «επικίνδυνη», ανέφερε μια σειρά από αναφερόμενους θανάτους κατά μήκος του ποταμού Έβρου, όπου τα ανυψωμένα νερά κατέστησαν το ταξίδι επικίνδυνο.
Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, διασχίζοντας τη Μεσόγειο Θάλασσα από την Τουρκία, φάνηκε να εμφανίζεται εκ νέου.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR), περισσότεροι από 16.595 άνθρωποι έχουν φθάσει στις ευρωπαϊκές ακτές κάνοντας το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο μέχρι στιγμής φέτος.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τουλάχιστον 501 άνθρωποι πέθαναν ή εξαφανίστηκαν, ανέφερε η UNHCR.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, ένα από τα 14 άτομα που διασχίζουν τη Μεσόγειο πέθανε, σε σύγκριση με έναν θάνατο σε κάθε 29 άτομα που πραγματοποίησαν αυτό το ταξίδι κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, ανέφερε πρόσφατα ο ΟΗΕ.
Στις 17 Μαρτίου, μια βάρκα που μεταφέρει πρόσφυγες καταρρίφθηκε καθ ‘οδόν προς την Ελλάδα από την Τουρκία. Η ελληνική ακτοφυλακή βρήκε στη συνέχεια 16 σώματα, μεταξύ των οποίων παιδιά.
ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ΤΟΥ AL JAZEERA
Discussion about this post