Ενισχύονται οι δασικές υπηρεσίες της χώρας για οκτώ μήνες ,σε δέκα μέρες ανοίγει η πρόκληση.
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να «τρέξει» η πρόσκληση ενός νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, διάρκειας οκτώ μηνών, που θα δώσει απασχόληση και κατάρτιση σε περισσότερους από 5.000 δικαιούχους. Πρόκειται για το «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για την Αντιπυρική Προστασία των Δασών», ύψους 32 εκατ. ευρώ, με στόχο αφενός την εξυπηρέτηση των αναγκών σε προσωπικό των δασικών υπηρεσιών της χώρας για την αντιπυρική προστασία και αφετέρου την κατάρτιση των ανέργων σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο για την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τα υπουργεία Εργασίας και Περιβάλλοντος και απευθύνεται σε συνολικά 5.066 ωφελούμενους, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες της χώρας με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες.
Μάλιστα, έχουν εξασφαλιστεί και πόροι, ύψους 1 εκατ. ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο για τα μέσα ατομικής προστασίας των απασχολουμένων και τις υπόλοιπες λειτουργικές ανάγκες του προγράμματος. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, διάρκειας οκτώ μηνών, θα χορηγηθεί βεβαίωση για τις θεματικές της εκπαίδευσης των ωφελουμένων από τα δασαρχεία, ενώ η επαγγελματική εμπειρία που θα αποκομίσουν θα αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, το πρόγραμμα σχεδιάστηκε τόσο για την απασχόληση ανέργων όσο και για να αφήσει κοινωνικό αποτύπωμα. Ειδικότερα, και σύμφωνα με το σχεδιασμό:
Η απασχόληση των ωφελουμένων θα εμπεριέχει εργασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιές και τη διαχείριση καμένων εκτάσεων (πχ καθαρισμοί δασών, δημιουργία αντιπυρικών λωρίδων) προς αποφυγή μελλοντικών καταστροφών.
Οι ωφελούμενοι, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, θα αποκτήσουν νέα εξειδικευμένη γνώση σε θέματα δασών και δασικού περιβάλλοντος με σεμινάρια που θα γίνουν στις κατά τόπους δασικές αρχές, η οποία θα περιλαμβάνει και πρακτική άσκηση στο πεδίο.
Τα παραπάνω μπορούν να οδηγήσουν, σύμφωνα με τους αρμόδιους, σε νέες δυνατότητες απασχόλησης, π.χ. δημιουργία φορέα ΚΑΛΟ, που θα αναλάβει τον καθαρισμό δασικών περιοχών, την αξιοποίηση της βιομάζας και την απόκτηση εισοδήματος από τις δασικές οικοσυστημικές υπηρεσίες.
Πηγή: www.ypaithros.gr
Discussion about this post