Σε διαδεδομένο φαινόμενο εξελίσεται η χαμηλά αμειβόμενη υποαπασχόληση στην Ελλάδα αφού ένας στους τρεις εργαζόμενους καλείται να ανταπεξέλθει στις μηνιαίες ανάγκες του με μισθό 383 ευρώ από ευέλικτες μορφές εργασίας, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αναλυτικότερα, σε σύνολο σχεδόν 2,2 εκατομμυρίων εργαζόμενων, περισσότεροι από 657.000 απασχολούνται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και το μέσο ημερομίσθιό τους να είναι κάτω από το μισό των αντίστοιχων ημερήσιων αποδοχών που λαμβάνουν όσοι έχουν πλήρες ωράριο.
Σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το πρώτο τρίμηνο του έτους το 53% των προσλήψεων έγινε με συμβάσεις μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας. Συμβάσεις πλήρους απασχόλησης «απολαμβάνουν» περίπου 1,5 εκατομμύρια ιδιωτικοί υπάλληλοι, με τις μέσες μεικτές αποδοχές να διαμορφώνονται στα 1.148 ευρώ ανά μήνα. Ο μέσος μισθός για τους 2,19 εκατομμύρια μισθωτούς σε κοινές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα μετά βίας υπερβαίνει τα 920 ευρώ.
Ιδιατέρως χαμηλοί είναι και οι μισθοί των υπαλλήλων μικρών επιχειρήσεων ακόμα κι αν έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία.
Συγκεκριμένα, το ημερομίσθιο σε εταιρείες με λιγότερους από δέκα μισθωτούς ανέρχεται μόλις στο 63,5% του μέσου ημερομισθίου των ασφαλισμένων σε επιχειρήσεις με πάνω από δέκα μισθωτούς, ενώ ο μέσος μισθός ανέρχεται στο 59,25%.
Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία οι αλλοδαποί αντιστοιχούν περίπου στο ένα δέκατο των απασχολούμενων στον ιδιωτικό τομέα. Συγκεκριμένα, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα μισθοδοτούν 239.067 αλλοδαπούς εκ των οποίων οι περισσότεροι από τους μισούς, ήτοι 125.000, είναι Αλβανοί. Ωστόσο, μόλις 1.123 εργαζόμενοι είναι από τη Συρία, στοιχείο που καταδεικνύει το χαμηλό ποσοστό απορρόφησης προσφύγων στην αγορά εργασίας.
Αθροιστικά οι αλλοδαποί αντιστοιχούν περίπου στο 11,3% των ασφαλισμένων, ποσοστό που αυξάνεται στο 16,7% στις οικοδομές και τις κατασκευές.
Discussion about this post