Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, επανερχόμενος στο οξύ πρόβλημα των λειτουργικών εξόδων και κυρίως του ενεργειακού κόστους των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ(Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων & Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων).
Συγκεκριμένα με την Νέα Επίκαιρη Ερώτηση, σε συνέχεια της υπ’αρίθμ. 4532/28.03.2017 Γραπτής Ερώτησης (βλ.εδώ) & της υπ’αριθμ.1206/11.07.2017 Επίκαιρης Ερώτησης (βλ. εδώ), καλείται ο υπουργός να αποδεχτεί την λύση που προτείνουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, του διαχωρισμού δηλαδή των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων από τα αρδευτικά, όντας αμφότερα ευθύνη των κατά τόπους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, και την ανάθεση της διαχείρισης των πρώτων στην Π.Α.Μ.Θ.
Πρόκειται για μια κοινά αποδεκτή λύση προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο αγροτικός κόσμος από ένα δυσανάλογο κι άδικο κόστος το οποίο θα έπρεπε να έχει ανατεθεί, ως κόστος αντιπλημμυρικής προστασίας, στην δικαιοδοσία της τοπικής αυτοδιοίκησης και του κεντρικού κράτους.
Διαβάστε επίσης: Εργαστήρι πασχαλινής λαμπάδας διοργανώνεται στο Σουφλί
Ακολουθεί αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Αντιμετώπιση προβλημάτων λειτουργίας Τ.Ο.Ε.Β
Ο νομός Έβρου είναι ένας ιδιόμορφος νομός με συνεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα και ταυτόχρονα συνεχόμενες αποστραγγίσεις περιοχών, διαδικασίες που δυσχεραίνουν την παραγωγική διαδικασία. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες των παραποτάμιων περιοχών στον νομό, είναι το κόστος των λειτουργικών εξόδων και συγκεκριμένα η δαπάνη των τιμολογίων της Δ.Ε.Η.. Τα ενεργειακό κόστος αφορά σε έξοδα αντλιοστασίων για άρδευση αλλά και την αποστράγγιση αυτών των αγροτικών εκτάσεων.
Το σύνολο των παραγωγών του νομού δεν αποδέχεται να επωμίζεται το παραπάνω οικονομικό βάρος με το αιτιολογικό ότι το συγκεκριμένο κόστος αφορά στο σύνολο της αντιπλημμυρικής διαχείρισης των λεκανών απορροής όλων των ποταμών που διατρέχουν το νομό (Άρδας, Ερυθροπόταμος, Έβρος, Μαγγαζι, κ.α). Η αντιπλημμυρική προστασία του νομού είναι ευθύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού και της κεντρικής διοίκησης του κράτους.
Η Π.Α.Μ.Θ. με επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ζητήσει τον διαχωρισμό της διοικητικής μέριμνας των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων από αυτά των αρδευτικών, με τελικό στόχο την αποκλειστική διαχείριση των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων από την περιφέρεια χωρίς ωστόσο ποτέ να λάβει κάποια απάντηση.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα (τέσσερις μήνες) λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νερού που διατρέχουν τον ποταμό Έβρο και τις ταυτόχρονες έντονες βροχοπτώσεις που επικρατούν στον νομό έχουν συσσωρευτεί μεγάλες ποσότητες νερού στις παραποτάμιες αγροτικές εκτάσεις από όμβρια ύδατα των γύρω ορεινών και ημιορεινών περιοχών. Αυτές οι ποσότητες των νερών δεν μπορούν να διοχετευτούν στο ποταμό Έβρου με φυσική ροή, αφού τα θυροφράγματα των αντλιοστασίων είναι κλειστά λόγω των αυξημένων ποσοτήτων νερού στο Έβρο ποταμό. Αντιθέτως απαιτείται η χρήση των αποστραγγιστικών αντλιοστασίων με συνέπεια την αύξηση της δαπάνης του ηλεκτρικού ρεύματος προς τη Δ.Ε.Η. το οποίο μετακυλίεται στους αγρότες μέσω των εισφορών τους στα Τ.Ο.Ε.Β..
Η λύση που προτείνεται με ομοφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ο διαχωρισμός αρδευτικών αντλιοστασίων από αυτά των αποστραγγιστικών, προκειμένου τα μεν αρδευτικά να παραμείνουν στην δικαιοδοσία των κατά τόπους Τ.Ε.Ο.Β. – Γ.Ο.Ε.Β. ενώ τα αποστραγγιστικά να περάσουν στην Π.Α.Μ.Θ. ως προς την διαχείριση των δαπανών για την συντήρηση και λειτουργία τους.
Έχοντας υπόψη ότι εντός των προσεχών ημερών ανοίγει το Μέτρο 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020 για την υποβολή προτάσεων θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η Π.Α.Μ.Θ. έχει υποβάλει προτάσεις για την ένταξη των παρακάτω έργων:
•Αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων Τ.Ο.Ε.Β. Ερυθροποτάμου.
•Αντικατάσταση και Υπογειοποίηση Αρδευτικών Δικτύων Τ.Ο.Ε.Β. Τυχερού.
Με την ένταξη αυτών των έργων στο παραπάνω πρόγραμμα, θα επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και η μείωση του κόστους παραγωγής.
Σε συνέχεια όλων των παραπάνω ερωτάσθε:
•Σκοπεύετε να προβείτε στην έκδοση απόφασης για τον διαχωρισμό των αρδευτικών και αποστραγγιστικών αντλιοστασίων προκειμένου τα τελευταία να περάσουν στην δικαιοδοσία της Π.Α.Μ.Θ.;
•Σκοπεύετε να προβείτε στην ένταξη των παραπάνω προτεινόμενων έργων από την Π.Α.Μ.Θ. στο Μέτρο 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» του ΠΑΑ 2014-2020;
Discussion about this post