«Ου γαρ έρχεται μόνον», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες για το γήρας και το πέρασμα των χρόνων, εξηγώντας μεταξύ άλλων την περιθωριοποίηση που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος της λεγόμενης «τρίτης» ηλικίας. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν ισχύει και συγκεκριμένα για τους Πειραιώτες δημότες μεγαλύτερης ηλικίας, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Δωρεάν μαθήματα πληροφορικής, ημερήσιες εκδρομές, μαθήματα χορού, εκδηλώσεις αλλά και ομιλίες ιατρικού περιεχομένου είναι ορισμένες από τις επιλογές που δίνονται στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας του δήμου Πειραιά.
Για τα 1.300 μέλη των 11 Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης (ΚΑΠΗ) του δήμου Πειραιά οι δυνατότητες που παρέχονται είναι πολλές και όπως εξηγούν, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ζωές τους έχουν αλλάξει. Συγκεκριμένα στα 10 Κέντρα παραδίδονται δωρεάν μαθήματα Πληροφορικής, μαθαίνοντας στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας σύγχρονα προγράμματα και εφαρμογές, έτσι ώστε να εξοικειώνονται με τις νέες τεχνολογίες και να διευκολύνονται οι καθημερινές τους συναλλαγές. Μια ακόμη δυνατότητα σχετική με την τεχνολογία και για όσα μέλη το επιθυμούν είναι και η δωρεάν εκμάθηση tablet που υλοποιείται για δεύτερη χρονιά στον δήμο Πειραιά, μέσω του προγράμματος «Πρόσβαση στον Ψηφιακό Κόσμο».
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλάει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, και λέει πως η συνεχής αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα 11 Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του δήμου, αποτελεί προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή. «Θέλουμε να προσφέρουμε στους μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας, τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στα Κέντρα Αγάπης, γιατί σεβόμαστε κι εκτιμούμε απεριόριστα όλα όσα με κόπο, αξιοπρέπεια και μόχθο προσέφεραν στη χώρα».
Την ίδια λογική ασπάζεται και ο Βασίλης Καραγιάννης καθηγητής πληροφορικής στα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του Πειραιά, ο οποίος λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ιδέα των μαθημάτων πληροφορικής στους ηλικιωμένους: «Ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, πιλοτικά, με δύο τμήματα όμως η αποδοχή ήταν πολύ μεγάλη και έτσι ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης μου ζήτησε να πάμε και στα άλλα Κέντρα», εξηγεί ο κ. Καραγιάννης ο οποίος είναι και δημοτικός σύμβουλος στον τομέα των Νέων Τεχνολογιών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στον δήμο.
«Η αποδοχή είναι πολύ μεγάλη» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καραγιάννης και λέει ότι η δίψα για την εκμάθηση των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι πολύ μεγάλη για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. «Θέλουν να μάθουν γιατί δυστυχώς όταν ήταν σε πολύ νεαρότερες ηλικίες δεν υπήρχε η τεχνολογία. Έχουν μεγαλύτερη δίψα να μάθουν σε σχέση με νεαρότερα άτομα», επισημαίνει ο καθηγητής.
Από τα 500 μέλη των Κέντρων που είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα των μαθημάτων πληροφορικής, τα 350, αποκαλύπτει ο κ. Καραγιάννης «δεν χάνουν ούτε μάθημα», ενώ μιλώντας για τα οφέλη της εκμάθησης της τεχνολογίας, εξηγεί ότι ήδη οι μαθητές των πρώτων τμημάτων τώρα πια, χρησιμοποιούν το e- banking, συμπληρώνουν ηλεκτρονικά της φορολογικές τους δηλώσεις, ενώ οι περισσότεροι χειρίζονται άριστα τα social media αφού ένα από τα βασικά τους μελήματα είναι και η επικοινωνία με συγγενείς σε μακρινές περιοχές.
Τα μαθήματα πληροφορικής λειτουργούν σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες σε ξεχωριστούς χώρους των Κέντρων ώστε να μην υπάρχει θόρυβος από τους υπόλοιπους χώρους. Ο μέσος όρος αριθμού των συμμετεχόντων σε κάθε μάθημα είναι περίπου 30 άτομα, ενώ οι ηλικίες ξεκινούν από 60 έως και 82 χρόνων που είναι και η μεγαλύτερη μαθήτρια του κ. Καραγιάννη.
«Όλοι τους είναι εκπληκτικοί άνθρωποι, εισπράττω τόση αγάπη που δεν με κουράζει καθόλου, νιώθω γεμάτος από την αντίδρασή τους όταν τους μαθαίνω κάτι καινούριο», λέει ο κ. Καραγιάννης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που διδάσκει για τρεις ώρες καθημερινά στα 11 Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης του δήμου Πειραιά.
Ο 78χρονος Διονύσης Λυκούδης είναι ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθούν εδώ και τρία χρόνια τα μαθήματα πληροφορικής, ενώ συμμετέχει και σε άλλες δραστηριότητες που διοργανώνουν τα Κέντρα. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει: «Σε ότι αφορά τον υπολογιστή εγώ ήμουν αυτοδίδακτος. Είχα μια επιχείρηση με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, ωστόσο η επαφή μου με τον υπολογιστή ήταν αστεία. Όταν όμως πήρα τη σύνταξή μου αναγκάστηκα να πάρω έναν υπολογιστή και έτσι ξεκίνησα να ασχολούμαι μόνος μου. Όταν δε άρχισαν τα μαθήματα στο Κέντρο που πηγαίνω, άρχισα να ολοκληρώνω και τις έρευνές μου πάνω στον υπολογιστή».
Είναι πολύ σημαντική όμως και η στάση των δασκάλων λέει ο κ. Λυκούδης ο οποίος εξήρε την υπομονή του δασκάλου του στην πληροφορική, καθώς όπως λέει γελώντας: «είμαστε όλοι ηλικιωμένοι άνθρωποι στα ΚΑΠΗ και η νοημοσύνη μας είναι ελαφρώς αλλοιωμένη. Έχω μάθει πάρα πολλά πράγματα από τα μαθήματα πληροφορικής και είναι ένα αντικείμενο που με συγκινεί χωρίς να σημαίνει ότι ασχολούμαι συνέχεια με αυτό, αφού έχω και άλλα ενδιαφέροντα όπως το να διαβάζω και να πηγαίνω στο θέατρο».
Για τον 78χρονο το ΚΑΠΗ είναι, όπως ο ίδιος λέει, μια ωραία ευκαιρία, μια διέξοδος, για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, «από το να κάθονται και να βουλιάζουν μέσα στη στενοχώρια τους και την κατάθλιψη. Εγώ δεν πηγαίνω συνέχεια, όμως υπάρχουν άνθρωποι που έχουν καθημερινή παρουσία στα ΚΑΠΗ. Προτιμώ να συμμετέχω και στις άλλες δραστηριότητες που διοργανώνει ο δήμος για τα Κέντρα, όπως τις εκδηλώσεις που γίνονται για τις εθνικές και τις θρησκευτικές γιορτές, σε εκδρομές, ή να παρακολουθώ ενδιαφέρουσες ομιλίες. Κάνω επίσης και λίγα Αγγλικά», αναφέρει ο συνταξιούχος επιχειρηματίας.
«Είναι απαραίτητες αυτές οι δραστηριότητες γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει σε αυτή την ηλικία να απασχολούμε συνεχώς το μυαλό μας γιατί εάν το αφήσουμε μπορεί και αυτό να μας αφήσει», καταλήγει ο κ. Λυκούδης.
Οι δραστηριότητες των Κέντρων επεκτείνονται και εκτός Πειραιά, καθώς πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δωρεάν ημερήσιες εκδρομές στο Σοφικό Κορινθίας και συγκεκριμένα στο «Ράντζο», περιλαμβάνοντας ψυχαγωγικές δραστηριότητες, φαγητό, μουσική και χορό. Παράλληλα κάθε μήνα πραγματοποιείται μονοήμερη εκδρομή, στην οποία συμμετέχουν όσα μέλη των 11 Κέντρων Αγάπης επιθυμούν.
Πολυαναμενόμενη όμως για τα μέλη των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του δήμου Πειραιά είναι και η μεγάλη ετήσια γιορτή της Τρίτης Ηλικίας που διοργανώνει κάθε χρόνο ο δήμος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, εκεί που ο κόσμος ψυχαγωγείται με μουσική, χορό ενώ προσφέρεται και φαγητό.
Επίσης κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το «Φεστιβάλ Τρίτης Ηλικίας» στο Βεάκειο Θέατρο, όπου τα μέλη τραγουδούν και παρουσιάζουν χορευτικά, ενώ ακόμη, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις στα 11 Κέντρα Αγάπης τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες.
Στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, πραγματοποιούνται ενημερωτικές ομιλίες ιατρικού περιεχομένου στα μέλη των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του Πειραιά. Εξάλλου σε 7 Κέντρα γίνονται φυσιοθεραπείες, ενώ τα μέλη 5 Κέντρων Αγάπης, μπορούν να συμμετέχουν μια φορά την εβδομάδα σε συνεδρίες με εθελόντρια ψυχολόγο.
Παράλληλα, σε κάθε Κέντρο Αγάπης υλοποιούνται διαφορετικές δημιουργικές δραστηριότητες, όπως: μαθήματα χορού και γυμναστικής σε 10 Κέντρα Αγάπης, χορωδίας σε 11 Κέντρα Αγάπης, μαθήματα θεάτρου σε 9 Κέντρα Αγάπης από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο, μαθήματα χειροτεχνίας σε 3 Κέντρα Αγάπης και Ζωγραφικής σε ένα Κέντρο Αγάπης.
Επίσης πραγματοποιούνται μαθήματα αγγλικής γλώσσας από εθελοντές καθηγητές-μέλη των Κέντρων Αγάπης, σε δύο Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης. Συγκεκριμένα στο Β1 Κέντρο Αγάπης τρεις φορές την εβδομάδα και στο Β2 Κέντρο Αγάπης δύο φορές την εβδομάδα. Τα τμήματα είναι για αρχάριους και προχωρημένους και γίνονται στους χώρους των Κέντρων Αγάπης.
Σημειώνεται πως όλα τα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης έχουν εξοπλιστεί με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εκτυπωτές, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2017, εγκαινιάστηκε το νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το νέο Β1 Κέντρο Αγάπης και Αλληλεγγύης, στην οδό Βασιλέως Γεωργίου.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οι δράσεις που υλοποιούνται στα Κέντρα Αγάπης και Αλληλεγγύης θα ενισχυθούν». Αναφέρει δε και τη σημαντική συμβολή της ΠΑΕ Ολυμπιακός που προσφέρει δράσεις όπως είναι οι εκδρομές των μελών, η ετήσια γιορτή στο ΣΕΦ και άλλα.
«Στόχος μας είναι τα μέλη των Κέντρων Αγάπης και Αλληλεγγύης του δήμου μας, να συμμετέχουν σε ψυχαγωγικές και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες ώστε να γίνει πιο ευχάριστη η καθημερινότητα των μελών στα Κέντρα Αγάπης και κατ΄ επέκταση να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους», καταλήγει ο δήμαρχος Πειραιά.
Discussion about this post