Την 62η επέτειο ανεξαρτησίας της Τυνησίας γιόρτασε απόψε, με μια λιτή εκδήλωση στην Αθήνα, η πρεσβεία της Τυνησίας στην Ελλάδα. Πρεσβευτές και εκπρόσωποι διπλωματικών αντιπροσωπειών καθώς και πλήθος κόσμου από τη διπλωματία, την πολιτική, την οικονομία και τον πολιτισμό έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία της Τυνησίας στην Αθήνα.
Με την ευκαιρία της ιστορικής αυτής επετείου για τη χώρα του, ο Τυνήσιος πρεσβευτής στην Ελλάδα Λασαάντ Μ’χιρσί έστειλε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μήνυμα ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές τον προσεχή Μάιο θα καταδείξουν τη δημοκρατική ανανέωση της χώρας και θα δείξουν ότι ο δρόμος της δημοκρατίας είναι μη αναστρέψιμος για την Τυνησία.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μ’χιρσί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Η Τυνησία γιορτάζει σήμερα την 62η επέτειο της Ανεξαρτησίας της, ένα μέγιστο γεγονός της ιστορίας της, που σηματοδοτεί το τέλος του γαλλικού αποικισμού.
Από τότε που έγινε η επανάσταση του 2011, η γιορτή αυτή έχει μια ιδιαίτερη γεύση. Είναι αλήθεια ότι η ελευθερία, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτές οι αξίες και τα δικαιώματα, τα οποία ο Τυνήσιος λαός στερήθηκε τόσο πολύ καιρό, κάνουν να ξεχάσουμε σήμερα τις οικονομικές δυσκολίες που οφείλονται ειδικά στη διαδικασία μετάβασης. Ωστόσο, η Τυνησία δρα για να θέσει σε εφαρμογή τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να προσαρμόσει τη νομοθεσία της στη νέα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα και στο επιχειρηματικό κλίμα το οποίο θέλει πιο ελκυστικό. Η ελευθερία και η ανεξαρτησία επέτρεψαν τη δημιουργία των θεμελίων μιας ισχυρής και ανεξάρτητης κοινωνίας των πολιτών που ενεργεί για το δημόσιο συμφέρον. Τα κεκτημένα της επανάστασης είναι πολυάριθμα για να τα αναφέρουμε, και μόνο το συναίσθημα που ζούμε σε μια ελεύθερη χώρα, μας προξενεί υπερηφάνεια και καμάρι που είμαστε Τυνήσιοι.
Η Τυνησία αποτελεί, στα μάτια των διεθνών παραγόντων, δημοκρατική εξαίρεση στην περιοχή. Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι και ο «μόνος επιζών» της Αραβικής ‘Ανοιξης, ο οποίος, παρά μια δύσκολη κοινωνική και οικονομική κατάσταση, θα μπορούσε να τα ξεπεράσει, μια φιλοδοξία που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μια συγκεκριμένη δέσμευση της Ευρώπης, η οποία παραμένει ο εταίρος αναφοράς. Είναι αλήθεια ότι αρκετές φίλες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν να στηρίξουν την Τυνησία σε αυτή τη φάση, και η Ελλάδα είναι μία από αυτές.
Όμως, αυτό το όραμα της “τυνησιακής εξαίρεσης” οφείλεται επίσης σε μια πεποίθηση η οποία ανάγεται πολύ πριν από την Επανάσταση του 2011: “Η Τυνησία είναι η αραβική χώρα που έχει την υψηλότερη πιθανότητα να δημοκρατικοποιηθεί, διότι είναι και το μόνο Κράτος πραγματικά κοσμικό και δημοκρατικό στο Μαγκρέμπ και στο Μασρέκ”.
Η προετοιμασία των επόμενων δημοτικών εκλογών τον προσεχή Μάιο, θα καταδείξει τη δημοκρατική ανανέωση της χώρας και θα δείξει ότι ο δρόμος της δημοκρατίας είναι μη αναστρέψιμος για την Τυνησία. Ζήτω η ανεξαρτησία!».
Discussion about this post