Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης σχετικά με την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, που θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των ζωονόσων που πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο του Νομού αλλά κι όλης της χώρας.
Εξαιτίας των ζωονόσων έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά η κτηνοτροφία μας, η γεωργία μας, βιοτεχνίες και βιομηχανίες που σχετίζονται με προϊόντα της κτηνοτροφίας, αλλά πάνω απ’ όλα οι κτηνοτρόφοι, που δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος της καταστροφής των κοπαδιών τους.
Ο ίδιος ο Βουλευτής εδώ και τέσσερα χρόνια υποστηρίζει κοινοβουλευτικά και επικοινωνιακά την ίδρυση της συγκεκριμένης Σχολής στον Έβρο, που αποτελεί πύλη εισόδου των ζωονόσων τόσο στη Χώρα μας όσο και στην Ε.Ε.
Η επιστήμη είναι το μοναδικό ανάχωμα για την αντιμετώπιση των ζωονόσων και μέσω αυτής της Σχολής θα ενισχυθεί η πρόληψη, η προστασία, αλλά και η καινοτομία της κτηνοτροφικής μας παραγωγής. Κι αυτό γιατί τα «αμφιθέατρα» και τα «διδακτήριά» της θα είναι οι ίδιες οι εκτροφές.
Προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε και η Σύγκλητος του ΔΠΘ, η οποία στο πλαίσιο της διεύρυνσης του Ιδρύματος και ταύτισης της εδαφικής αρμοδιότητάς του με αυτήν της Διοικητικής Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αποφάσισε την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη.
Η Σχολή είναι εφικτό να λειτουργήσει και με ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για την Ε.Ε, η οποία διαθέτει κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων.
Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό με ποιο τρόπο θα ενισχύσει την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου και πως θα την στελεχώσει. Επίσης, εφόσον ιδρυθεί αν θα συνδεθεί άμεσα με την παραγωγική διαδικασία κι αν θα αποτελέσει σύμβουλο των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, σε ποιες κινήσεις θα προβεί προς την πλευρά της Ε.Ε. για να εξασφαλιστούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη λειτουργία της Σχολής.
Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση
Το πρόβλημα με τις ζωονόσους είναι χρόνιο, καθώς ασθένειες, όπως οζώδης δερματίτιδα και ευλογιά που εισέρχονται από την Τουρκία πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο όχι μόνο στον Έβρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Εξαιτίας των ζωονόσων έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά η κτηνοτροφία μας, η γεωργία μας, βιοτεχνίες και βιομηχανίες που σχετίζονται με προϊόντα της κτηνοτροφίας, αλλά πάνω απ’ όλα οι κτηνοτρόφοι, που δεν μπορούν να αντέξουν το οικονομικό κόστος της καταστροφής των κοπαδιών τους.
Κατ’ επανάληψη εδώ και τέσσερα χρόνια έχω υποστηρίξει κοινοβουλευτικά και επικοινωνιακά την ανάγκη ίδρυσης Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, που αποτελεί πύλη εισόδου των ζωονόσων τόσο στη Χώρα μας όσο και στην Ε.Ε. Η επιστήμη είναι το μοναδικό ανάχωμα για την αντιμετώπιση τους και μέσω αυτής της Σχολής θα ενισχυθεί η πρόληψη, η προστασία, αλλά και η καινοτομία της κτηνοτροφικής μας παραγωγής. Κι αυτό γιατί τα «αμφιθέατρα» και τα «διδακτήριά» της θα είναι οι ίδιες οι εκτροφές.
Η Σύγκλητος του ΔΠΘ, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του Ιδρύματος και ταύτισης της εδαφικής αρμοδιότητάς του με αυτήν της Διοικητικής Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, αποφάσισε την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη. Η Σχολή είναι εφικτό να λειτουργήσει και με ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο και για την Ε.Ε, η οποία διαθέτει κάθε χρόνο σημαντικά ποσά για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων.
Βάσει των παραπάνω ερωτάσθε:
- Με ποιο τρόπο θα ενισχύσετε την ίδρυση Κτηνιατρικής Σχολής στον Έβρο, όπως αποφάσισε η Σύγκλητος του ΔΠΘ; Με ποιους τρόπους θα τη στελεχώσετε, ώστε να λειτουργήσει άμεσα; Εφόσον ιδρυθεί θα συνδεθεί άμεσα με την παραγωγική διαδικασία και θα αποτελέσει σύμβουλο των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων;
- Σε ποιες κινήσεις μπορείτε να προβείτε προς την πλευρά της Ε.Ε. για να εξασφαλιστούν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη λειτουργία της Σχολής;
Discussion about this post