Σε κλίμα συγκίνησης, εκπρόσωποι του πολιτικού και του δημοσιογραφικού κόσμου, συγγενείς και φίλοι είπαν το μεσημέρι το τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο Χρήστο Πασαλάρη, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 χρόνων.
Ανάμεσά τους ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, οι αντιπρόεδροι της ΝΔ, ‘Αδωνις Γεωργιάδης, και Κωστής Χατζηδάκης, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο Γιώργος Λιάνης, ο Ευάγγελος Αντώναρος, και πολλοί ακόμη.
Στεφάνια έστειλαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Βαρδής και η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο Σύλλογος «Ελπίδα», και το ίδρυμα Μπότση.
Η εξόδιος ακολουθία εψάλη στην Παναγίτσα του Παλαιού Φαλήρου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.
Επικήδειους λόγους εκφώνησαν, ο Μανώλης Γλέζος, η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Καρούτζος και ο ποιητής Δημήτρης Ιατρόπουλος.
Ο Χρήστος Πασαλάρης υπηρέτησε την δημοσιογραφία επί 75 ολόκληρα χρόνια και διετέλεσε ήταν επί σειρά ετών διευθυντής ιστορικών εφημερίδων, ενώ τελευταία αρθρογραφούσε στην Ελευθερία του Τύπου.
«Είναι παμπάλαια συνήθεια να λέμε τη σύναξη τούτη “κηδεία” που στα ελληνικά σημαίνει φροντίδα. Θα είχα πολλά να πω μετά από μια ζωή αντάμα, 73 χρόνια. Θα πω τούτα τα λίγα. Συγκλονίστηκα σύγκορμα μόλις έμαθα τον βιολογικό σου θάνατο. Το αισθανθήκαμε κι οι δυο όταν στο νοσοκομείο ζήτησες να σου σφίξω τα χέρια. Ήταν η τελευταία μας αποχαιρετιστήρια συνάντηση», είπε συγκινημένος ο Μανώλης Γλέζος.
«Κατέληξα πως το μόνο που σου αρμόζει είναι ένα επίγραμμα περιεκτικό και λιτό. Συνάδελφε της πένας ακούραστε εργάτη, η αλήθεια είπες πονάει πάντοτε, ελεύθερη πληροφόρηση. Επειδή πριν φύγεις θα ήθελα να ακούσεις. Έλα να ανάψουμε της ελπίδας τα καντήλια. Της ζωής να λουστούν το ανέσπερο φως όλοι που είναι έρμαιοι της άγνοιάς τους.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου ζήτησε από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται, να είμαι εδώ. Η παράταξή μας εκπροσωπείται σε κάθε επίπεδο» είπε η βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και συνέχισε:
“Για πρώτη φορά δεν χρειάζεται να μας μαλώσεις για την πολυλογία μας. Οι παλιοί και νέοι σου μαθητές, που μαζί σου ζήσαμε αυτή τη μοναδική περιπέτεια το κάνουμε σήμερα πράξη. Το κάνουμε μονόστηλο. Σε χάσαμε και χάσαμε τον δεύτερο πατέρα μας. Μας αντιμετώπιζες πάντα ως ίσους. Να μελετάτε την ιστορία μας έλεγες. Αποστολή σας είναι να ενημερώνετε το λαό. Να είστε αντικειμενικοί . Μην σπαταλάτε χρόνο τον ανθρώπων, να πηγαίνετε αμέσως στην ουσία μας έλεγες. Οι δημοσιογράφοι έχουν θέση επιρροής που απαιτεί συναίσθηση της ευθύνης. Ένα καλό ρεπορτάζ μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή των ανθρώπων. Σε αποχαιρετούμε με παρηγοριά ότι τιμήθηκε πολλές φορές. Μας έμαθες τι είναι είδηση. Είδηση σήμερα που κανείς δεν θέλει να μεταδώσει”.
“Ο Χρήστος Πασαλάρης κατάφερε να ασκήσει δημοσιογραφικό λειτούργημα για 75 χρόνια” ανέφερε στην ομιλία της η πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), Μαρία Αντωνιάδου. “Εισήγαγε τη δημοτική γλώσσα στην ειδησεογραφία των εφημερίδων, καθιέρωσε τα βιβλία τσέπης στήριξε την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στον Τύπο και έπεισε και έφερε τα ανθρώπινα θέματα στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων. ‘Ασκησε παραδειγματικά δημοσιογραφία χωρίς συμβιβασμούς και χωρίς εκπτώσεις. Δεν υποτάχθηκε, ούτε στην οικονομική εξουσία, ούτε στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Φυλακίστηκε, εξορίστηκε, απολύθηκε, όμως συνέχισε. Υπήρξε δάσκαλος για πολλούς δημοσιογράφους, πατριάρχης της ελληνικής δημοσιογραφίας. Ο Χρήστος Πασαλάρης θεωρούσε ότι το 2021 που συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την ελληνική επανάσταση, η Ελλάδα παρά την κρίση θα είναι το διαμάντι της Ευρώπης. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υποκλίνεται. Καλό ταξίδι δάσκαλε”. ”Η δημοσιογραφία προχώρησε πολύ μπροστά στην Ελλάδα με τον Χρήστο Πασαλαρη και είμαι σίγουρος ότι στενοχωριόταν βλέποντας την έκπτωση των τελευταίων χρόνων”, είπε ο πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ Νίκος Καρούτζος, ενθυμούμενος ότι ο Χρήστος Πασαλάρης είχε προσέλθει υποβασταζόμενος, για να ψηφίσει στην ψηφοφορία για την σωτηρία του ταμείου των δημοσιογράφων. “Ήταν ένας ταγός της δημοσιογραφίας που ξεπερνούσε τα εσκαμμένα και διεύρυνε τους ορίζοντες της πολιτικής και της κοινωνίας. Δίδασκε με την αγάπη του για τη Δημοκρατία, όχι μόνο ασκώντας κριτική, αλλά και προτείνοντας. Έγραψε στο τελευταίο άρθρο «κάτι συναρπαστικό θα έχει αυτή η χώρα, για να χαμογελάσει, να σηκωθεί από την καρέκλα της και να τρέξει μέχρι την απέναντι παρέα. Η Ελλάδα του πόνου πρέπει να γίνει η Ελλάδα της χαράς, φτάνει οι αρχηγοί της να βάλουν στο μυαλό τους, όχι τι θα σκεφθούν εναντίον του αντιπάλου, αλλά πώς θα τον αγκαλιάσουν αδελφικά, και μαζί θα λύσουν τα προβλήματα και θα διώξουν ακόμη και τον πόνο»”.
«Η δημοσιογραφία έχασε τον άνθρωπό της, έχασε το δάσκαλο της. Η Ελλάδα έγινε ακόμη φτωχότερη» είπε ο δήμαρχος του Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης.
«Είμαστε όλοι εδώ να πούμε μεγάλο τεράστιο ευχαριστώ για όσα πρόσφερες στη χώρα. Το παράδειγμα σεμνότητας και ταπεινότητας. Θέλουμε να σου πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ για ότι πρόσφερες στην πόλη μας. Σκοπός της ζωής σας ήταν να είστε χρήσιμος να δημιουργείτε και να μην ραδιουργείτε. Δωρίσατε την ανεκτίμητης αξίας βιβλιοθήκη σας στο δήμο μας και τους πίνακες της συζύγου σας που εκποιήθηκαν και ένα τεράστιο ποσό που εισπράχθηκε διατέθηκε στο σύλλογο «Ελπίδα» για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Δώσατε πολλά δεν πήρατε τίποτε. Πήρατε όμως τη μοναδική αξία που χρειάζεται ο άνθρωπος. Το σεβασμό την εκτίμηση και την πραγματική αγάπη όλων.
«Κοντά σου διδάχθηκα ότι η έννοια της ευθύνης δικαιώνεται μόνο από τους αληθινά ενάρετους. Ότι ο αληθινός δημοσιογράφος, είναι πρώτα λειτουργός και μετά επαγγελματίας, και πάνω απ’ όλα ο εφ΄ όρου ζωής περί τα δημόσια γράφων. Μας δίδαξες ότι τους αγώνες μας δεν τους διαπραγματευόμαστε και δεν τους εξαργυρώνουμε ποτέ. Ελπίζω οι αναρίθμητοι μαθητές σου να πήραν το μεγάλο σου μήνυμα. Ότι το έργο προηγείται της καριέρας και ότι ο κόκκινος μαρκαδόρος την ώρα που έσβηνε το περιττό στα κείμενά τους, άνοιγε συνάμα ένα δρόμο αυτοσυνείδησης αξιοπρέπειας και τόλμης» είπε ο ποιητής Δημήτρης Ιατρόπουλος.
Discussion about this post