Ολιγόλεπτη συνάντηση είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και όπως φάνηκε από τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, το κλίμα ήταν αρκετά καλό μεταξύ τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τραμπ είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Σε παρακολουθώ. Έχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό. Τα πάτε περίφημα. Η Ελλάδα είναι μια υπέροχη χώρα, με υπέροχους ανθρώπους». Σημειωτέον, ότι ο πρωθυπουργός είχε τετ α τετ και με την Καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τον ενοεκλεγέντα πρόεδρο Μακρόν με το ζήτημα για μία «καθαρή λύση» στο θέμα του χρέους να είναι το βασικό μήνυμα εκ μέρους του έλληνα πρωθυπουργού.
ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΡΑΜΑ
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας είχε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει ότι «οι εθνικιστικές πρακτικές και ρητορική στην ευρύτερη περιοχή μας πρέπει να ξεπεραστούν, προς όφελος των δημοκρατικών αρχών και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην σταθερότητα των Δυτικών Βαλκανίων και την ευρωπαϊκή
προοπτική της περιοχής. Ο κ. Τσίπρας, χαιρέτισε την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην Αλβανία και την συνεισφορά όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας προς τον σκοπό αυτό. Και υπογράμμισε την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στην διαδικασία μεταρρυθμίσεων στην Αλβανία και την σημασία που αποδίδει στον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο Πρωθυπουργοί τόνισαν τους στενούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ του λαού της Ελλάδας και της Αλβανίας, οι οποίοι ενισχύθηκαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Υπογράμμισαν ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι στρατηγικής φύσης και σημασίας. Συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία των δύο Υπουργών Εξωτερικών για τον μηχανισμό εντατικών διαβουλεύσεων για την περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων. Ακόμη, τόνισαν τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την κοινωνική ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα και επεσήμαναν τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και προσχώρησής της στο ΝΑΤΟ και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών όσων αφορά στους διεθνείς οργανισμούς.
Discussion about this post