Δειλά-δειλά ξεκινάει η συγκομιδή πορτοκαλιών Βαλέντσια, με την τιμή παραγωγού, που ανέρχεται στα 20-22 λεπτά το κιλό, να εμφανίζει προοπτικές βραδείας ανόδου. Αυτό συμβαίνει διότι η παραγωγή – όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου με μεγάλες εκτάσεις πορτοκαλιάς (Αίγυπτος, Τουρκία, Μαρόκο και Ισπανία) – διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Στις κυριότερες περιοχές παραγωγής στην Ελλάδα, στη Νότια Πελοπόννησο, ο βασικός όγκος παραγωγής αναμένεται να διατεθεί κυρίως στις αγορές του εξωτερικού από τα μέσα Μαρτίου. Βέβαια, εδώ και ένα μήνα στην Αιτωλοακαρνανία γίνεται συγκομιδή. Οι ποσότητες που εξάγονται, κατευθύνονται μέχρι στιγμής στις Βαλκανικές χώρες και στην Τσεχία, ενώ στη συνέχεια εξαγωγές θα γίνουν και προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Στην Πελοπόννησο το βασικότερο κέντρο παραγωγής πορτοκαλιών Βαλέντσια είναι η περιοχή της Σκάλας Λακωνίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Sparta Orange, κ. Μπλέτας «πριν από 10 ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή μικρών ποσοτήτων πορτοκαλιών Βαλέντσια, με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται στα 20-22 λεπτά το κιλό», 2 λεπτά πιο πάνω σε σχέση με την περίοδο έναρξης της συγκομιδής πέρσι. «Η τιμή αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγές».
Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, «αναμένεται να συγκομιστούν 150.000-160.000 τόνοι πορτοκαλιών από τους οποίους οι 110.000-120.000 τόνοι φέτος θα είναι Βαλέντσια, γεγονός που σηματοδοτεί αύξηση κατά 10-20% περίπου σε σχέση με την περσινή χρονιά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι παραγωγοί δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα από εχθρούς, ασθένειες και δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πέρα από τη χαλαζόπτωση του Νοεμβρίου η οποία επηρέασε λίγες εκτάσεις στην περιοχή».
Λίγοι οπωρώνες πορτοκαλιών επηρεάστηκαν και στην περιοχή των Μολάων του δήμου Μονεμβασίας. «Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ζημιές στα πορτοκάλια Βαλέντσια, οι παραγωγοί δεν βιάζονται να ξεκινήσουν τη συγκομιδή. Έτσι, η συλλογή των καρπών από τα δέντρα θα αρχίσει από μέσα Μαρτίου», όπως δήλωσε ο κ. Καρούνης, παραγωγός πορτοκαλιών.
Περισσότερο φαίνεται ότι επηρεάστηκε από το χαλάζι η παραγωγή στην περιοχή της Λυκόβρυσης, που βρίσκεται δυτικά της Σκάλας Λακωνίας. Σύμφωνα με τον κ. Φιφλή, που ασχολείται με την καλλιέργεια πορτοκαλιάς στην περιοχή, «η χαλαζόπτωση το Νοέμβριο ήταν σφοδρή και έριξε το 15% των καρπών που αναπτυσσόταν στα δέντρα. Οι καρποί που παρέμειναν στο δέντρο εμφανίζουν κηλιδώσεις. Τα πορτοκάλια Βαλέντσια είναι πιο ανθεκτικά από άλλες ποικιλίες, αλλά δεδομένου ότι η συγκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με σιγουριά πόση ποσότητα δεν θα διατεθεί στην αγορά ως καρπός και θα πάει για χυμοποίηση. Αυτό εξαρτάται και από τη ζήτηση: όσο μικρότερη είναι τόσο πιο αυστηρή θα γίνει η διαλογή καρπών στα συσκευαστήρια, με κριτήριο την ποιότητα».
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ενδεικτική είναι η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης των εκτιμήσεων καταστροφών από μέρους του ΕΛΓΑ, όπως αναφέρουν παραγωγοί στην ευρύτερη περιοχή. Αιτία του προβλήματος φαίνεται να είναι η υποστελέχωση του ΕΛΓΑ στην Σπάρτη, καθώς μόνο ένας υπάλληλος πρέπει να καταγράψει τις ζημιές 800 παραγωγών.
Στην Αιτωλοακαρνανία, η συγκομιδή έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα. Ωστόσο, φαίνεται πως στην περιοχή του Δέλτα Οινιάδων, κοντά στο Μεσολόγγι, ένα σημαντικό ποσοστό των καρπών Βαλέντσια δεν έχει συγκομιστεί, καθώς «τα πορτοκάλια είναι ακόμη ξινά», όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίνης, γεωπόνος στο Αγροτικό Συνεταιρισμό Δέλτα Οινιάδων στην Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας. Βέβαια, και στην Αιτωλοακαρνανία, οι παραγωγοί δεν βιάζονται να προχωρήσουν στη συγκομιδή της συνολικής ποσότητας των Βαλέντσια διότι οι τιμές των πιο πρώιμων πορτοκαλιών κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. Ενδεικτικό είναι ότι «τα Lanelate δίνονται στα 28 λεπτά, ενώ ορισμένοι παραγωγοί έχουν πετύχει μέχρι και τιμή 32 λεπτών το κιλό».
Discussion about this post