Για το φύλλο
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το νερό, το ξίδι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αφαιρούμε από τον κάδο και τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη. Βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30-60 λεπτά. Μπορούμε να την αφήσουμε στο ψυγείο μέχρι 2 μέρες.
Για τη γέμιση
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με νερό στη φωτιά για να βράσει.
Κόβουμε τα χόρτα σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Βάζουμε αλάτι και αφήνουμε 2 λεπτά μέχρι να φύγει η πικρή γεύση τους.
Σουρώνουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά.
Κόβουμε τα πράσα σε μικρά κυβάκια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμύδια και κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το ξερό κρεμμύδι.
Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και βάζουμε τον μαραθόσπορο, τα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, βάζουμε στο τηγάνι τα χόρτα, αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο και τον δυόσμο.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Κόβουμε το ζυμάρι στη μέση και ανοίγουμε το ένα κομμάτι με τον πλάστη. Αν το ζυμάρι κολλάει στον πάγκο εργασίας μας βοηθάμε πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι. Φροντίζουμε να το ανοίξουμε λίγο περισσότερο από τη διάμετρο του ταψιού μας.
Απλώνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο σε ένα ταψί με διάμετρο 30 εκ. και απλώνουμε το ζυμάρι μας.
Βάζουμε από πάνω όλη τη γέμιση και απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο ακολουθώντας την ίδια διαδικασία και καλύπτουμε τη γέμιση.
Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα για να δημιουργήσουμε τον κόθρο της πίτας.
Χαράσσουμε με ένα μαχαίρι σε 12 κομμάτια και απλώνουμε 30 γρ. ελαιόλαδο και το σουσάμι.
Ψήνουμε σε υψηλή σχάρα για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Αφήνουμε 30 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com
Discussion about this post