Οι εξαγωγές νωπών φρούτων και λαχανικών το 2017 μειώθηκαν, κατά -12,6%, σε όγκο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016 και ανήλθαν σε 1.471,302 τόνους, ενώ η αξία μειώθηκε κατά -3,7%, σε 1.012.526 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως έχουν επεξεργασθεί από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Incofruit – Hellas. Η μείωση αυτή θεωρείται όμως φυσιολογική, μετά από μια εκτόξευση που είχαμε το 2016 και που ο τομέας κατέγραψε σε πολλά προϊόντα ρεκόρ δεκαετίας. Όπως επισημαίνουν οι εξαγωγείς, η τάση της πτωτικής κατανάλωσης νωπών οπωροκηπευτικών φαίνεται να έχει ανατραπεί και εισερχόμεθα σε μια εποχή αυξητικής τάσης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παραγωγή φρούτων αυξάνεται κατά τι περισσότερο από 2% ετησίως κατά μέσο όρο, ενώ το εμπόριο φρούτων αυξάνεται κατά 7% ετησίως.
Όπως επισημαίνει ο Incofruit-Hellas, κατά την περίοδο του 2017 οι ελληνικές εξαγωγές στα φρούτα μειώθηκαν σε αξία (-4,2%) και σε όγκο (-14,3%). Ήταν συνολικού ύψους 850.524.012 ευρώ και ποσότητας 1.267.465 τόνων.
Οι δε εξαγωγές των λαχανικών παρουσίασαν ελαφρά μείωση (-1,2%) σε αξία , φθάνοντας τα 161.999.693 ευρώ, ενώ ο όγκο τους παραμένει σταθερός (μικρή μείωση -0,4%) σε συνολικά 203.837 τόνους.
Στα φρούτα το πιο αξιοσημείωτο είναι η μείωση στις ποσότητες που εξήχθησαν στα πορτοκάλια (-41,8%), τα μανταρίνια (-30,2%), ενώ υπήρξε αύξηση όμως των πυρηνόκαρπων, δηλαδή ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων, κερασιών (+12,4%) που σημείωσαν ρεκόρ 5ετιας, φράουλων (+12,2%_ αλλά και νωπών σταφυλιών (+16,6%) που σημείωσαν ρεκόρ 10ετίας. Επίσης αναφέρουν ότι η εξαιρετική μείωση εξαγωγών στα λεμόνια (-67,7%) ουσιαστικά αποκατέστησε την πραγματικότητα έναντι της αφύσικης αύξησης του 2016.
Καλύτερες επιδόσεις κατ όγκο στα λαχανικά είχαν οι πατάτες με αύξηση (σε ποσοστό +43,2%). Αντίθετα μείωση παρουσίασαν οι ντομάτες (-11,2%), οι πιπεριές (-12,4%) και τα αγγούρια (-20,9%).
Επισημάνσεις από Εξαγωγείς
Η Ελλάδα, διατηρώντας σταθερή παραγωγή στα φρούτα και λαχανικά (με συνήθεις ετήσιες διακυμάνσεις μεταξύ προϊόντων) σε περίπου 7,5 – 8 εκατομμύρια τόνους, εντούτοις έχει αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές κατά την τελευταία δεκαετία.
Από 1.027.568 τόνους, αξίας 718,847 εκατομμύρια ευρώ, που ήταν το 2007 έφτασε σε 1.683.746 τόνους και 1.051,520 εκατομμύρια ευρώ για το 2016 και στο 2017 σε 1.471.302 τόνους και 1.012,525 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 11,3% και 15,5% κατά όγκο και αξία έναντι του 2015.
Η αξία των νωπών φρούτων αναμένεται ότι θα αυξηθεί ταχύτερα από τον όγκο των ποσοτήτων στην αγορά της ΕΕ κατά τα προσεχή έτη. Αυτό συμβαίνει λόγω αλλαγής προτιμήσεως των ευρωπαίων καταναλωτών για νωπά φρούτα έναντι μεταποιημένων, για «ακριβότερα» φρούτα από τα παραδοσιακά ως πορτοκαλιών, μήλων και πεπονιών, δηλαδή προς μούρα, φράουλες, φρούτα του δάσους, νέων ποικιλιών πεπονιού, αβοκάντο, μάνγκο, ακτινιδίων, νέων ποικιλιών μήλων και επιτραπέζιων σταφυλιών.
Η εγχώρια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι σχετικά μικρή. Επιπλέον, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών έχει χτυπηθεί σκληρά από την οικονομική κρίση, για έβδομο χρόνο πλην όμως η αύξηση των εισαγωγών δείχνει μια βελτίωσή της.
Ρώσικο εμπάργκο
Οι Έλληνες εξαγωγείς δεν έχουν αποθαρρύνει από την απώλεια της ρωσικής αγοράς, η οποία, για ορισμένα προϊόντα, ήταν ο μεγαλύτερος προορισμός. Ως εναλλακτική λύση των πωλήσεων της ΕΕ και τρίτες χώρες έχουν αυξηθεί Πέρα από την παροχή από όλες τις προμηθεύτριες χώρες κατά τη διάρκεια της περιόδου 2015-2017 η πίεση στις τιμές είναι μεγάλη, με μια μικρή βελτίωση την τρέχουσα περίοδο.
Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να προκαλέσει ανησυχίες όσον αφορά την εμπορική πολιτική μακροπρόθεσμα και να οδηγήσει σε περαιτέρω επέκταση των εξαγωγών μας σε νέες αγορές (π.χ. χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, επιταχύνοντας διμερή φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα).
Εισαγωγές
Κατά την ίδια περίοδο υπήρξε αύξηση των εισαγωγών για τα λαχανικά +15,6%) σε όγκο και +10,6% σε αξία. Επίσης μια αύξηση των εισαγωγών για φρούτα +17,5% σε όγκο, με αύξηση +8,1% σε αξία. Αφορά κυρίως τροπικά φρούτα (ακτινίδια, ανανάς, μπανάνες, χουρμάδες), όπως επίσης λεμόνια και αχλάδια.
Προβλέψεις για εξαγωγές 2017/2018
Οι ενδείξεις των χειμερινών προϊόντων είναι ευνοϊκές (εσπεριδοειδή και ακτινίδια,) που μας επιτρέπει να εικάσουμε ότι η εμπορική τους περίοδος 2017/2018 θα κλείσει με ρεκόρ στις εξαγωγές ακτινιδίων και μανταρινιών, αποκαθιστώντας την αυξητική τους πορεία τα τελευταία χρόνια με βελτίωση , που έχει αρχίσει να φαίνεται, στην μεσοσταθμική αξία των εξαγομένων μας νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων.
Διαπιστώνεται από τους εξαγωγείς μια έλλειψη στρατηγικής γεωργικών προϊόντων και μια εμφανής ανάγκη για χάραξη της τόσο στην καλλιέργεια και στο εμπόριο και ιδιαίτερα αυτό των εξαγωγών. Ο τομέας των οπωροκηπευτικών για παράδειγμα, οι εξαγωγές των οποίων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια, έχει ανάγκη από μεταρρύθμιση καθ ότι η ζήτηση αναμένεται να υπερβεί την παραγωγή μόλις η εγχώρια κατανάλωση αποκατασταθεί στα προ της κρίσης επίπεδα.
Αναμένοντας ότι το παγκόσμιο εμπόριο φρούτων θα συνεχίσει να αυξάνεται αφενός λόγω αύξησης του πληθυσμού και αφετέρου της βελτίωσης οικονομικής ευημερίας. Για να αντιμετωπισθεί η αυξανόμενη ζήτηση για νέα, καλύτερα, καθαρότερα αλλά και άλλα προϊόντα μη παραγόμενα στην εγχώρια αγορά, καθίσταται επείγουσα και άμεση η χάραξη εθνικής πολιτικής.
«Οι μέθοδοι καλλιέργειας στην χώρα μας, η επάρκεια της ψυκτικής αλυσίδας και αποθήκευσης, η τυποποίηση, συσκευασία και οι μεταφορές, καθιστούν τις επιχειρήσεις μας πιο βιώσιμες, ανταγωνιστικές και επομένως η περαιτέρω εξωστρέφεια τους είναι προφανής και πρέπει να ληφθούν υπόψη για άμεση ενεργοποίηση στρατηγικής», τονίζουν.
«Πιστεύουμε ότι οι ισχύουσες διατάξεις της ΕΕ στη διαχείριση κρίσεων και στη διαπραγμάτευση ιδίως όσον αφορά τις εισαγωγές στην ΕΕ χρειάζονται βελτίωση προς αποκατάσταση της προτίμησης σε φρούτα και λαχανικά που παράγονται εντός της ΕΕ, προκειμένου να αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά της Κοινότητας», προσθέτουν.
Πηγή: www.agrotypos.gr
Discussion about this post