Iσχυρές βάσεις για μία νέα σελίδα στις εμπορικές σχέσεις της χώρας μας με το Κατάρ στον τομέα των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, έβαλε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στη Ντόχα του Κατάρ, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης. Στις επαφές που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου, φάνηκε έντονα το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη μεσογειακή διατροφή, ενώ εντύπωση προκάλεσαν στην ελληνική αποστολή και τα εύσημα που εισέπραξαν για την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια ώστε να βγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης. «Κλειδί» για την ενίσχυση των εμπορικών δεσμών των δύο χωρών και την περεταίρω προώθηση των εξαγωγών σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα, είναι η επικείμενη επιχειρηματική αποστολή, που συμφωνήθηκε να γίνει το ερχόμενο Φθινόπωρο, με τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών, που θα έρθουν σε απευθείας επαφή με επιχειρηματίες του Κατάρ.
Αναλυτικότερα, στη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Β. Κόκκαλης συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Εμπορίου, H.E. Sultan bin Rashid Al Khater και συζήτησαν για τη διμερή συνεργασία και ειδικότερα για την προώθηση των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα. Ο κ. Κόκκαλης επεσήμανε την υψηλή ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και το μεγάλο ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες να επεκτείνουν τις εξαγωγές τους προς τις αραβικές χώρες.
Ο κ. Al Khater αναφέρθηκε στα μεγάλα βήματα που έχει κάνει η ελληνική οικονομία τα τελευταία τρία χρόνια και στις ευκαιρίες που υπάρχουν για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στην αγορά του Κατάρ, με δεδομένο το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την μεσογειακή διατροφή.
Συζήτησαν ειδικότερα για τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στο Κατάρ το επόμενο φθινόπωρο, με συμμετοχή επιχειρηματιών από την Ελλάδα και το Κατάρ. Όπως τόνισε ο κ. Κόκκαλης, «η εν λόγω συνάντηση αποτελεί την αρχή μιας νέας εποχής για τη συνεργασία των δύο χωρών», ενώ σύμφωνα με τον κ. Al Khater «η επιχειρηματικότητα στο Κατάρ σε συνδυασμό με τα εξαιρετικά ελληνικά αγροτικά προϊόντα μπορούν να αποτελέσουν άλλο ένα success story».
Ενδιαφέρον για σειρά ελληνικών αγροτικών προϊόντων
Την δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού κ. Β. Κόκκαλη με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κατάρ, Mr. Mousa Ali Abu Azab, το μοναδικό επιμελητήριο της χώρας με περίπου 50.000 μέλη εταιρείες από διάφορους κλάδους. Ο Έλληνας αξιωματούχος επεσήμανε το έντονο ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρηματιών στον τομέα των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, για επέκταση των δραστηριοτήτων τους στο Κατάρ και ο Mr. Ali Abu Azab εξέφρασε και αυτός την μεγάλη επιθυμία του για συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου.
Έκανε ειδική αναφορά σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα για τα οποία υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης της αγοράς στο Κατάρ, όπως το ελαιόλαδο, το μέλι, τα θαλασσινά, το ελληνικό γιαούρτι, η φέτα και ο κρόκος. Εστίασε επίσης στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων που εμποδίζουν την ανάπτυξη των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς το Κατάρ, όπως η μεταφορά των προϊόντων.
Ο κ. Κόκκαλης πρότεινε την εξέταση εναλλακτικών λύσεων και τη συνεργασία αρμόδιων φορέων από τις δύο χώρες. Επίσης στάθηκε στις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν στην Ελλάδα για αγορά γεωργικών εκτάσεων και καλλιέργεια οπωροκηπευτικών στο πλαίσιο του προγράμματος επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας.
Νέο Μνημόνιο
Την τελευταία ημέρα, ο Υφυπουργός κ. Β. Κόκκαλης επισκέφθηκε το Υπουργείο Δήμων και Περιβάλλοντος του Κατάρ και είχε συνάντηση με του Υπουργό H.E. Mohammed bin Abdullah Al Rumehi και τον Υφυπουργό H.E. Sheikh Faleh bin Nasser Al Thani αρμόδιο για θέματα γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας.
Ο κ. Κόκκαλης πρότεινε την επανεκκίνηση της διαδικασίας για την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της γεωργίας ενώ και οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία της συνεργασίας επιχειρηματικών φορέων και επιχειρήσεων από την Ελλάδα και το Κατάρ, με τη θεσμική στήριξη των δύο αρμόδιων υπουργείων.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην αγορά του Κατάρ, η οποία επιθυμεί ποιοτικά αγροτικά προϊόντα όπως το μέλι, η φέτα το γιαούρτι, τα θαλασσινά και ο κρόκος και πρότεινε τη διοργάνωση ειδικής εκδήλωσης για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στη Ντόχα, το επόμενο φθινόπωρο με συμμετοχή εκπροσώπων συλλογικών φορέων και εταιρειών.
Τέλος, ο Υπουργός τόνισε το ενδιαφέρον του Κατάρ για διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας των κατοίκων του κράτους και προσέθεσε ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες για τι οποίες υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον. Σε αυτό ο κ. Κόκκαλης απάντησε ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ανάλογες επενδύσεις και στην Ελλάδα και θα μπορούσαν να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε Αρχιεπίσκοπο Κατάρ και Al Jazeera
Στο περιθώριο των επαφών του με κυβερνητικά στελέχη και φορείς της αγοράς, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισκέφτηκε τον σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κατάρ Μακάριο και συζήτησε θέματα που αφορούν την ελληνική κοινότητα στο Κατάρ καθώς και την ανέγερση της νέας ορθόδοξης εκκλησίας στο Κατάρ.
Την ίδια ημέρα, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του ειδησεογραφικού δικτύου Al Jazeera, όπου ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Dr. Mostefa Souag για τον τρόπο λειτουργίας του και ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του. Ακολούθησε συζήτηση για τη σημασία της ελευθερίας του τύπου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι σε ορισμένες περιοχές του κόσμου αλλά και το πώς χειρίζονται ειδικά θέματα όπως η γεωργία και η αγροτική ανάπτυξη.
Discussion about this post