Το 2016 πριν από δύο ακριβώς χρόνια, υπήρξε επίσημη πρόταση του προέδρου της Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΜΟΤ.Ο.Ε.) του κ. Στέλιου Κορέλη, για την διεξαγωγή της Πανελλήνιας συγκέντρωσης στην πόλη της Αλεξανδρούπολης. Δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή και ο κ.Λαμπάκης αρνήθηκαν να φιλοξενήσει η πόλη μια τόσο σημαντική εκδήλωση, η οποία θα έφερνε στην περιοχή χιλιάδες επισκέπτες.
Τα γεγονότα τα οποία τότε μεσολάβησαν στο να απορριφθεί αυτή η πρόταση, εξηγήθηκαν αναλυτικά με δελτίο τύπου από την Λέσχη Μοτ/των Έβρου- Αλεξ/πολης και τον πρόεδρό της τον κ.Κριτού Κριτή, ο οποίος και είχε δώσει αγώνα στο να μην χαθεί αυτή η τόσο σπουδαία από τουριστικής άποψης συνάντηση.
Στην φετινή κοπή της χριστουγεννιάτικης πίτας της ΛΕ.Μ.Ε., παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Έβρου του κ.Πέτροβιτς, κατέθεσα την πρόταση για από κοινού διεκδίκηση της φετινής πανελλήνιας συνάντησης, αυτή την φορά στο νησί της Σαμοθράκης, γεγονός που έτυχε θερμής αποδοχής.
Το σκεπτικό μου είχε να κάνει με τρία εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα.
Πρώτον η τουριστική προβολή του νησιού μια και σε ένα τέτοιο γεγονός συμμετέχουν και επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και ιδιαίτερα από την Τουρκία.
Δεύτερον η εκδήλωση θα έφερνε απρόσμενα έσοδα στην πληγωμένη από την περσινή νεροποντή Σαμοθράκη και μάλιστα στην αρχή της τουριστικής περιόδου (του Αγίου Πνεύματος κατά παράδοση γίνεται η πανελλήνια συνάντηση).
Τρίτον θα αποτελούσε μοναδική ευκαιρία πίεσης προς την Κυβέρνηση, την Περιφέρεια και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να επιταχυνθούν τα έργα αποκατάστασης στο νησί, μια και ήδη παρατηρούνταν μεγάλες καθυστερήσεις.
Ο πρώτος που ανταποκρίθηκε άμεσα σε αυτή την προοπτική ήταν ο πλοιοκτήτης της «Saos Ferries» ο κ.Μανούσης. Μας διαβεβαίωσε πως θα εξασφάλιζε φθηνό ναύλο για την μεταφορά των χιλιάδων επισκεπτών, αλλά κυρίως πως θα μπορούσε να καλύψει την ομαλή μετάβαση των μοτοσυκλετιστών, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση από πλευράς πλοίων και δρομολογίων.
Αντίστοιχα το δημοτικό συμβούλιο του νησιού και ο δήμαρχος του ο κ.Βίτσας, με ομόφωνη απόφαση, αποδέχτηκαν την πρόταση του κ.Κριτού με την υπόσχεση πως θα κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών. Κανείς δε από τους δημοτικούς συμβούλους της Σαμοθράκης δεν εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια των μοτοσυκλετιστών σε σχέση με τις υποδομές του νησιού.
Η είδηση αυτή με ενθουσιασμό έκανε τον γύρο της Ελλάδος και μάλιστα από την ΜΟΛΕ Καλαμπάκας σχολιάστηκε δημόσια ως θετικότατο παράδειγμα, σε σχέση με την αδιαφορία των τοπικών αρχών της περιοχής τους.
Παρόλα αυτά προκαλούσε ανησυχία όλο αυτό το διάστημα, το γεγονός της απροθυμίας από πλευράς του Προέδρου Επαγγελματιών και Ξενοδόχων Σαμοθράκης του κ.Γλήνια, στο να εκφραστεί δημόσια και με θετικό πρόσημο σε όλη αυτή την προσπάθεια.
Πριν λίγες ημέρες πληροφορηθήκαμε πως διεκδικούν με αξιώσεις την 37η Πανελλήνια Συγκέντρωση από τον δήμο της Προσοτσάνης και μάλιστα προανήγγειλαν και σχετικές ανακοινώσεις.
Στο άκουσμα της συγκεκριμένης είδησης, εντύπωση προκάλεσε ο ενθουσιασμός σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από πλευράς του διορισμένου Αντιπροέδρου του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης του κ. Αλέξανδρου Παπαχρήστου.
Μάλιστα ο ίδιος θέλοντας να δικαιολογήσει αυτή του την προτίμηση, προέβαλε ως επιχείρημα πως το νησί για φέτος δεν θα μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους επισκέπτες του, ακόμη και στην αρχή της Τουριστικής περιόδου (Αγ.Πνεύματος)!
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ραδιοφωνικές δηλώσεις του κ.Γλήνια στις 26/2/2018 στον maximum fm 93.6, συμπλέοντας με την άποψη πως το νησί είναι ανέτοιμο να υποδεχτεί αυτή την εκδήλωση, χωρίς όμως να κατονομάζει ποιοι ευθύνονται για αυτή την κατάσταση και χωρίς να εξηγεί γιατί κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο.
Σε ότι αφορά τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης, τα οφέλη από μια τέτοια πολυπληθή συγκέντρωση στην Σαμοθράκη ενός γεμάτου τετραημέρου, θα ήταν επίσης σημαντικά από οικονομικής άποψης μια και η μετάβαση στο νησί θα γινόταν αποκλειστικά από το λιμάνι μας.
Δυστυχώς όμως, ο κ.Λαμπάκης προτίμησε την απόλυτη σιωπή για το θέμα, προφανώς εμμένοντας στην αρνητική στάση που έδειξε το 2016. Η δημοτική παράταξη της ¨ΑΝΑ.Σ.Α.¨ με τον επικεφαλή της και άλλους δύο δημοτικούς συμβούλους, τους κ.Καρυπίδη και Ρηγόπουλο, συμμετείχε ενεργά στο διαδημοτικό συμβούλιο που έγινε στην Σαμοθράκη τον περασμένο Οκτώβριο, καταθέτοντας εγγράφως τις προτάσεις της για την Τουριστική ανάπτυξη του νησιού, όπου μεταξύ άλλων τόνιζε και την ανάγκη επαναφοράς του Πανελλήνιου δημοσιογραφικού συνεδρίου σε καθιερωμένη ετήσια βάση, όπως ακριβώς συνέβαινε και κατά το παρελθόν. Δυστυχώς όμως εκείνη η συνεδρίαση με ευθύνη του δημάρχου της Αλεξανδρούπολης δεν εστιάστηκε στα προβλήματα των υποδομών που έφερε η νεροποντή, αλλά στην επιθυμία κάποιων να συνδεθεί η Αλεξανδρούπολη ακτοπλοϊκώς με την Λέσβο, εκμεταλλευόμενοι την κακή συγκυρία που υπήρχε για το νησί.
Μια προσπάθεια που οδηγεί σήμερα την Σαμοθράκη στο να κινδυνεύει να χάσει την πολυπόθητη ακτοπλοϊκή σύνδεση με το Λαύριο.
Κλείνοντας θυμίζω την παλαιότερη μου πρόταση ως μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού οργάνου των δήμων της ΑΜΘ, η οποία και οδήγησε στο να συνεδριάσει για πρώτη φορά στο νησί το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ.
Η Τουριστική ανάπτυξη του Έβρου και ιδιαίτερα της Αλεξανδρούπολης, εξαρτάται απολύτως από την Σαμοθράκη και πρέπει να αποτελεί το βασικό μας μέλημα η προβολή και στήριξη του μοναδικού νησιού όλου του νομού.
Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η τεράστια επιβατική αύξηση που παρουσιάζει το αεροδρόμιο της Καβάλας, λόγω της ραγδαίας τουριστικής ανάπτυξης που παρουσιάζει η Θάσος τα τελευταία χρόνια.
Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”
Discussion about this post