Προκλήσεις συνέχεια απ’ την Τουρκία η οποία προσπαθεί να μπλοκάρει τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ με απανωτές Navtex – Με δεύτερη navtex δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης
Με δύο νέες προκλητικές Navtex που αφορούν μάλιστα σε γερμανικό ερευνητικό πλοίο, η Τουρκία απάντησε σήμερα στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύοντας θαλάσσια ζώνη μήκους 580 χιλιομέτρων και πλάτους 25 χιλιομέτρων στις περιοχές ευθύνης Κύπρου και Ελλάδας, από τα ανοικτά της Πάφου μέχρι τα ανοικτά της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Με δεύτερη navtex δεσμεύει περιοχή σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις νοτιοανατολικές ακτές της Κρήτης.
Πρόκειται για τις navtex 0283/18 και 0288/18 που εκδίδονται μέσω του σταθμού Αττάλειας και σύμφωνα με αυτές ζητείται ζώνη προστασίας του πλοίου R/V MARIA S. MERIAN για επιστημονικές έρευνες.
Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που η Τουρκία προκαλεί επικαλούμενη έρευνες με γερμανικό κρατικής ιδιοκτησίας ερευνητικό πλοίο -του Πανεπιστημίου του Αμβούργου- στη συγκεκριμένη περίπτωση, με Navtex που αφορούν περιοχές ευθύνης της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου σε αυτή την περίπτωση.
Το εν λόγω πλοίο είχε διεξάγει επιστημονικές έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο 2010-2011 με βάση την Λεμεσό και εγκρίσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το χθεσινό ράπισμα της ΕΕ προς την Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής. “Εκ μέρους όλων των Ευρωπαίων ηγετών, εκφράζω την αλληλεγγύη μου στην Κύπρο και την Ελλάδα και καλώ επειγόντως την Τουρκία, να τερματίσει τις παράνομες παραβιάσεις στη Μεσόγειο και το Αιγαίο πέλαγος”, δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στηρίζουν το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η δραστηριότητα αντιτίθεται στη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία και να επανεξετάσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο του Μαρτίου, και να δούμε εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί η συνάντηση στη Βάρνα στις 26 Μαρτίου”, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, είχε επίσης εκφράσει τη στήριξή της προς την Ελλάδα.
Ακόμη, κατά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Ύπατη Επίτροπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, η κα Φεντερίκα Μογκερίνι, στήριξε ξεκάθαρα την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά στο κομμάτι των τουρκικών προκλήσεων.
Στο μεταξύ, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ Saipem 12000. έχει αγκυροβολήσει από χθες βράδυ σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων ανοικτά της Λεμεσού, μετά το σκηνικό έντασης με το τουρκικό πλοίο. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, το σκάφος δεν θα προσεγγίσει το αγκυροβόλιο Λεμεσού και θα παραμείνει σε διεθνή χωρικά ύδατα μέχρι την αναχώρηση του για το Μαρόκο.
Δείτε περισσότερα ΕΔΩ>>>
Discussion about this post